Nieuwsbericht

Orange Lions net aan onderuit

22 augustus 2015

De Orange Lions hebben het ondanks sterk verdedigend spel en een zeer goede start net niet gered tegen Estland. Het organiserende land van de Four Nations Cup bleef net aan overeind: 58-60. Daardoor sluit Nederland het toernooi als derde af.

Wil Nederland de Toyota Four Nations Cup winnen, dan zal er met ruime cijfers van Estland gewonnen moeten worden. Dat is het gevolg van de zege van IJsland tegen de Filipijnen. Toon van Helfteren, die zijn tachtigste wedstrijd coacht, stuurt Leon Williams, Arvin Slagter, Mohamed Kherrazi, Roeland Schaftenaar en Henk Norel als eerste vijf het veld in. De Lions starten beduidend scherper dan gisteravond. Vanaf de tip scoort Kherrazi meteen een lay-up. Door een driepunter van Schaftenaar en twee vrije worpen van Norel pakt Nederland binnen een minuut een 0-7 voorsprong. Via Slagter en Norel wordt met 2-11 de grootste voorsprong van de eerste helft gepakt. Enkele turnovers en gemiste vrije worpen geven Estland de kans om weer aan te haken. Met nog twee minuten te spelen in de eerste periode komen de Esten door een driepunter van Reinar Hailik op 18-14. Kees Akerboom betaalt echter met gelijke munt terug, waarna Worthy de Jong de Lions weer naar een voorsprong dunkt. Met twee rake vrije worpen bepaalt diezelfde De Jong de stand na tien minuten op 20-23 in Hollands voordeel.

De start van het tweede kwart is wederom voor de Orange Lions. Na een fout op een driepuntspoging knalt Akerboom drie vrije worpen binnen. Met een jumpertje zorgt Robin Smeulders voor 20-28. Nederland houdt prima stand. Met nog drie minuten te gaan, zorgt Williams voor 25-33. Dankzij twee driepunters van Hailik beperken de Esten de schade bij rust tot drie punten: 32-35. De Esten maken gebruik van wat onrust bij de Lions als Norel twee minuten voor de pauze met een blessure naar de kant moet. In de pauze wordt de wenkbrauw van Norel gehecht en hij kan na de rust weer gewoon ingezet worden.

In de derde periode komt Estland opzetten. Schaftenaar komt nog door met een fraaie up en under, Slagter rondt een fraaie drive af en ook een lob pass op Norel zorgt voor een Nederlandse score. Drietjes van Sten-Timmu Sokk (2), Gregor Arbet en Kristjan Kangur brengen Estland niet alleen langszij, het gastland loopt zelfs uit naar 56-48 met nog één minuut te gaan in het derde kwart. Met één rake vrije worp zorgt Nicolas de Jong voor 56-49.

In het laatste kwart werkt de Nederlandse verdediging prima. De Esten scoren in de laatste elf minuten slechts vier punten, vanaf de derde minuut in het slotkwart helemaal niet meer. De Orange Lions heersen ook in de rebound, want Estland pakt slechts 2 aanvallende rebounds tegen 29 verdedigende rebounds voor de Lions. Aanvallend grijpt Nederland dertien rebounds. Ook het balverlies wordt beperkt tot acht stuks. Siim Sander-Vene antwoordt nog op een score van Charlon Kloof, maar na een tip-in van Norel op een gemiste driepunter van Kloof is het opeens 58-52. Anderhalve minuut later is een linkshandig hookje van Norel goed voor 60-54. Twee vrije worpen van Smeulders brengen Nederland nog dichterbij 60-56 en nog vijf minuten te gaan. Daarin gebeurt van alles. Worthy de Jong heeft een steal, maar verliest de bal op de aanvalshelft, een lay-up van Williams wordt geblokt en Nederland wordt twee keer afgefloten voor een 24 seconden overtreding. Op anderhalve minuut voor tijd krijgt Slagter alle tijd om na een fake een jumper van net buiten de bucket raak te schieten voor 60-58. Estland neemt een time-out. Na een steal doet Nederland te lang over de aanval. Onder druk van de schotklok mist Vene, waarna Nederland nog zestien seconden heeft voor de laatste aanval. Slagter raakt de bal echter kwijt bij een cross-over, waarna het eindsignaal klinkt.

De Orange Lions slagen er dus niet in om voor de tweede keer in de geschiedenis in en van Estland te winnen. Een compliment voor de Lions is op z’n plaats, want dit was voor Estland de moeilijkste wedstrijd. “We hebben vandaag laten zien dat we kunnen spelen”, concludeerde Van Helfteren na afloop. “Dit geeft hoop voor EuroBasket 2015. Dit was ons type wedstrijd, alleen hebben we het aanvallend vandaag niet kunnen afmaken.”

Worthy de Jong kwam in bijna 21 minuten tot 6 punten, 4 rebounds, 1 assist, 1 steal en 2 turnovers. Mohamed Kherrazi kreeg bijna vijftien minuten speeltijd. Kherrazi tekende voor 3 punten, 3 rebounds en 1 steal.