Nieuwsbericht

Orange Lions onderuit tegen IJsland

21 augustus 2015

De Orange Lions hebben de tweede wedstrijd in de strijd om de Toyota Four Nations Cup niet in winst om kunnen zetten. Twee matige fases, in het eerste en derde kwart, deden de Lions de das om. IJsland bleef uiteindelijk net aan overeind: 65-67.

Met behoorlijk wat zelfvertrouwen begint Nederland aan de tweede wedstrijd om de Toyota Four Nations Cup. Tegen IJsland beginnen de Orange Lions in een kleinere opstelling met Charlon Kloof, Arvin Slagter, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi en Henk Norel. Nederland houdt de licht geblesseerde Roeland Schaftenaar aan de kant. Bij IJsland ontbreekt topscorer Haukur Palsson. 

Dat neemt niet weg dat IJsland binnen twintig seconden er al een driepunter in heeft liggen. Dat is ook wel het handelsmerk van de ploeg, want over de hele wedstrijd lanceerde IJsland 39 driepunters tegen slechts 26 tweepunters. Na een score van Kloof in de eerste minuut valt de Nederlandse aanval bijna zes minuten lang droog. Alleen al in het eerste kwart gooien de Orange Lions zes keer de bal weg en wordt Norel bestraft met een technische fout. Het lijkt alsof de spelers niet op scherp staan. Als Worthy de Jong één vrije worp benut, kijken de Orange Lions al tegen een 3-11 achterstand aan. Door vijf punten op rij van Leon Williams en een vrije worp van Ralf de Pagter beperkt Nederland de schade na tien minuten tot een achterstand van zes punten: 9-15.

Nederland opent het tweede kwart met twee jumpertjes van Yannick Franke, maar daarna komt IJsland weer door met twee driepunters op rij. Van 13-17 wordt het dan 13-23. De verdediging van de Orange Lions begint daarna wel beter te draaien, want bijna vijf minuten lang wordt IJsland van scoren afgehouden. Dat Nederland niet echt dichterbij komt, is vooral te wijten aan het matige schieten van vrije worpen. Norel spant de kroon met twee raak van de zes pogingen, maar als team komt Nederland ook niet verder dan 50%. Met twee rake vrije worpen van Slagter sluiten de Orange Lions de eerste helft af met een 21-29 achterstand. De schotpercentages zijn niet best, ook niet bij IJsland. Qua tweepunters komt Nederland tot 27,8%, vanaf de driepuntslijn schieten de Lions één uit acht. Qua rebounds doen de Lions het wel goed: 23 om 18. Alleen negen turnovers (IJsland slechts drie) is te veel voor twintig minuten basketbal.

Na de pauze moeten de Orange Lions IJsland meteen laten gaan. Jakob Sigurdarson scoort tweemaal, waardoor het 21-34 wordt. Dan herpakt Nederland zich. Onder andere door drie vrije worpen van Slagter en vier punten van Norel naderen de Orange Lions tot op vier punten. Drie IJslandse aanvallen op rij leveren echter drie driepunters op. Halverwege de derde periode kijkt Nederland dan ook tegen een 30-45 achterstand aan. Wat je ook kunt zeggen van ploegen van Toon van Helfteren, vechtlust is er altijd wel. Dankzij vijf punten op rij van Kees Akerboom en een four point play van Yannick Franke sluit Nederland het derde kwart af met slechts drie punten achterstand: 44-47.

Het zijn de driepunters die IJsland in het slotkwart overeind houden. Een technische fout van Hordur Vilhjalmsson levert een vrije worp voor Slagter op. Uit het balbezit schiet Kloof, na eerst zelf een aanvallende rebound gepakt te hebben, een driepunter raak voor 54-53. De enige voorsprong van Nederland in deze wedstrijd. IJsland antwoordt echter weer met een bom van Logi Gunnarsson. Balverlies stelt IJsland zelfs in staat weg te lopen naar 54-63. Nicolas de Jong wordt inside twee keer vrijgespeeld. Zijn schoten vallen wel, maar in beide gevallen mist hij zijn bonus vrije worpen. Na twee gemiste vrije worpen van Slagter zorgt Robin Smeulders voor 60-63. Nederland krijgt in de laatste anderhalve minuut nog de nodige kansen, maar Norel heeft zijn vizier niet op scherp staan en Slagter pakt na twee keer balverlies een technische fout. Via twee vrije worpen van Williams en een driepunter van Akerboom komt Nederland nog terug tot 65-67 met nog één seconde te spelen. Martin Hermansson mist de eerste poging en gooit vervolgens zijn tweede vrije worp bewust mis, waardoor de Orange Lions geen kans meer krijgen om nog een verlenging uit het vuur te slepen.

“Nederland verliest vandaag van zichzelf”, stelde Van Helfteren na afloop. Wat dat betreft spreken de cijfers boekdelen. De Orange Lions misten te veel vrije worpen (13 mis van de 31 pogingen) en hadden maar liefst 21 keer balverlies. Positief was wel het getoonde karakter door een achterstand van vijftien punten halverwege het derde kwart binnen tien minuten om te zetten in een 54-53 voorsprong. Dankzij een betere tweede helft weten de Orange Lions het schotpercentage nog op te krikken: 41% tweepunters en 31,3% driepunters. Morgen rest Nederland nog de wedstrijd tegen Estland dat later op de avond de Filipijnen met 90-80 versloeg.

De Leidse internationals speelden geen rol van betekenis. Worthy de Jong kwam in achttien minuten tot één rake vrije worp en drie gemiste schoten. De Jong pakte wel vijf rebounds, deelde een assist uit en had drie keer balverlies. Mohamed Kherrazi miste zijn enige schotpoging in veertien minuten speeltijd. Daarnaast noteerde Kherrazi drie rebounds, twee steals en twee keer balverlies.