Nieuwsbericht

Orange Lions schieten uit hun slof

20 augustus 2015

Zelden zal een Nederlands team zo’n goede tien minuten hebben gespeeld als vandaag in het derde kwart. De Orange Lions schoten aanvallend uit hun slof met 29 punten. Verdedigend was het helemaal prima, want Filipijnen scoorde slechts vier punten. Dit kwart vormde de basis voor de riante overwinning: 89-62.

In het openingsduel van de Toyota Four Nations Cup start Nederland met Charlon Kloof, Arvin Slagter, Mohamed Kherrazi, Roeland Schaftenaar en Henk Norel. In het verleden heeft Nederland twee keer tegen de Filipijnen gespeeld en twee keer gewonnen, maar dat is meer dan dertig jaar geleden. Bij de Filipijnen is de Amerikaanse invloed toegenomen en dat uit zich bijvoorbeeld door het meespelen van oud-NBA’er Andray Blatche.

In de eerste periode kijken de Orange Lions al snel tegen een achterstand doordat de Filipijnen twee driepunters op rij raak knallen. Bovendien moet Norel na iets meer dan drie minuten al met twee fouten naar de kant worden gehaald. Via 6-8 wordt het dan ook halverwege het kwart 9-15. Via een driepunter van Slagter en een score uit een aanvallende rebound van Schaftenaar komen de Lions weer terug in de wedstrijd. Na vrije worpen van Worthy de Jong (twee raak) en Robin Smeulders (één raak) neemt Nederland op twee minuten voor het einde van het kwart weer een voorsprong: 17-16. Dat leidt tot een time-out van de Filipijnen. De score gaat even heen en weer, maar na een lay-up van Smeulders, op assist van Leon Williams, gaat Nederland na tien minuten spelen aan de leiding: 21-20.

Als Nico de Jong na een pass van zijn naamgenoot bij het begin van het tweede kwart er 23-20 van maakt, hebben de Orange Lions de grootste marge voor rust bereikt. Niet voor lang, want de Lions vallen ruim vier minuten stil en moeten toezien hoe de Filipijnen dankzij de aanvallende rebound profiteren en weglopen naar 23-31. Toon van Helfteren neemt een time-out en brengt Slagter en Kloof weer terug in het veld. Het is echter de jonge Yannick Franke die met een schotje de ban breekt: 25-31. Nederland toont karakter en laat zich niet zo maar opzij zetten. Anderhalve minuut voor het einde van het kwart pakt Schaftenaar een gemiste driepunter en knalt er daarna zelf een bommetje in voor 35-35. Schaftenaar, die voor rust al in de dubbele cijfers zit, tekent op assist van Kloof voor de 39-38 ruststand in het voordeel van Nederland. Opvallend is dat Nederland in de rebound tien aanvallende rebounds moet toestaan. De Filipijnen geven dat voordeel weer weg door te veel balverlies en ook te veel vrije worpen. De Orange Lions schieten 11 van de 16 vrije worpen raak.

In de derde periode staat Norel op. De center speelde voor rust nauwelijks. Al snel loopt hij tegen zijn derde fout aan, maar Van Helfteren laat Norel staan. Een goede beslissing, want opeens trekt Norel de hele wedstrijd naar zich toe met scores, steals en assists. Als Norel met nog iets meer dan drie minuten wordt gewisseld, is er van een wedstrijd nauwelijks meer sprake. De Orange Lions zijn weggelopen naar 58-41 en heersen nu ook onder de borden. De verdediging blijft sluiten, waardoor de Filipijnen alleen nog een vrije worp aan hun totaal kunnen toevoegen. De Orange Lions staan dit kwart slechts vier punten toe en zijn zelf goed voor 29 punten, met als gevolg een riante 68-42 voorsprong.

In het vierde kwart is de spanning er natuurlijk af en dat gaat gepaard met wat slordigheidsfoutjes. Nicolas de Jong loopt in sneltreinvaart tegen twee fouten op en kan met een volle strafkaart gaan zitten. Kees Akerboom maakt een onsportieve fout, met als gevolg dat de voorsprong tot achttien punten slinkt: 69-51. Daarna is Nederland dankzij Smeulders en Leon Williams weer bij de les. In de slotfase laten Worthy de Jong en Ralf de Pagter zich nog even nadrukkelijk gelden. Na een steal dunkt Worthy de Jong het 83ste punt binnen, waardoor de Orange Lions in elk geval de hoogste score uit de voorbereiding halen, want die was zondag op 82 gezet. Williams zet uiteindelijk de eindstand van 89-62 op het bord.

Na rust heeft Nederland het reboundoverwicht van de Filipijnen weggepoetst (37 rebounds voor de Lions tegen 35 voor de Filipijnen). Het overall schotpercentage van Nederland bedraagt 55,8%.

Bondscoach Toon van Helfteren genoot van de eerste tien minuten na rust. “Dat sterke derde kwart maakte de wedstrijd. Het is nu zaak om de opgaande lijn vast te houden.” Morgenmiddag treedt Nederland voor de derde keer in de voorbereiding aan tegen IJsland.

Worthy de Jong was in bijna 21 minuten speeltijd goed voor 8 punten (50% schot), 5 rebounds, 3 steals, 2 assists en 2 turnovers. Mohamed Kherrazi stond 14 minuten binnen de lijnen. Kherrazi tekende voor 5 punten, 2 rebounds en 1 keer balverlies.