Nieuwsbericht

Orange Lions strijden in Estland

19 augustus 2015

De Orange Lions bevinden zich de komende dagen in Estland. In de Saku Suurhall Arena in Tallinn doen de Orange Lions, met Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi, mee aan de 2015 Toyota Four Nations Cup. Tegenstanders zijn de Filipijnen en de EK-gangers IJsland en Estland.

De Orange Lions openen het toernooi morgen (donderdag 20 augustus) om half vijf Nederlandse tijd met een duel tegen de Filipijnen. De geschiedenis leert ons dat Nederland in het verleden twee keer tegen de Filipijnen heeft gespeeld. Beide duels werden gewonnen. Op 7 augustus 1978 leidde bondscoach Tom Quinn Nederland naar een 92-84 overwinning. Dit duel vond plaats in Peking. Op 25 juni 1984 vond de tweede en laatste ontmoeting plaats, dit keer in Taipeh. Vladimir Heger was de bondscoach. Nederland won met grote cijfers: 101-62. Toon van Helfteren gaf eerder al aan dat hij niets wist van de Filipijnen. De Orange Lions zullen gewoon hun eigen spel moeten spelen. Hard verdedigen, tegenstanders onder de zestig punten houden, inside domineren en dan kijken of de schoten van buiten vallen. Met vier overwinningen op rij mag je verwachten dat het zelfvertrouwen bij de Orange Lions hoog is.

Op vrijdag speelt Nederland wederom de openingswedstrijd van de dag. De tegenstander is geen onbekende, want twee weken geleden speelden de Orange Lions nog twee wedstrijden tegen IJsland. Een ploeg met een bataljon aan schutters. Dat bleek in de eerste wedstrijd die door de IJslandse formatie met 80-55 werd gewonnen. In het tweede duel tapte Nederland uit een ander vaatje. De spelers hadden geleerd van de videosessie en deelden in het vierde kwart de genadeklap uit: 65-73. Het was meteen de eerste zege in de oefenreeks richting EuroBasket 2015. Van de vijftien wedstrijden tegen IJsland wist Nederland er tot nu toe tien te winnen.

Zaterdag sluit Nederland het toernooi af met een wedstrijd tegen het gastland Estland. Dit duel begint om 19.00 uur Nederlandse tijd. In de historie heeft Nederland negen keer tegen Estland gespeeld, maar slechts drie keer gewonnen. Officieel is dit juist, want de voorlaatste ontmoeting leverde twee jaar terug een 0-20 score op. Nederland had met Mohamed Kherrazi en Sean Cunningham twee spelers met een sterretje achter hun naam opgesteld waar er maar één is toegestaan. De ploeg van bondscoach Van Helfteren had dat treffen in Den Bosch overigens wel gewonnen met 74-71.

Estland speelde afgelopen weekend een toernooi in Georgië. In de strijd om de Tbilisi Cup eindigden de Esten als derde. Estland ging op de openingsdag met 90-55 onderuit tegen Georgië. Van Italië werd met 85-61 verloren. Op de slotdag won Estland met 70-69 van Letland. In deze wedstrijd noteerde Siim-Sander Vene 19 punten en 8 rebounds. Kristjan Kangur was goed voor 14 punten, Janar Talts tekende voor 13 punten.

“Tijdens dit toernooi komen we twee teams tegen in IJsland en Estland die een speelstijl hebben die ons niet echt ligt”, erkent Van Helfteren. “We hebben al wel laten zien daarmee om te kunnen gaan. Volgende week volgt de echte test. Dan spelen we in Griekenland tegen Turkije, Litouwen en het gastland. Ik hoop dat we daar ons beste spel van de voorbereiding spelen en laten zien dat we klaar zijn voor het EK.”