Nieuwsbericht

Oud-speaker Kapper Bosman overleden

16 augustus 2015

Op zaterdag 15 augustus is Nico Bosman op 89-jarige leeftijd overleden. In de jaren zeventig raakte Bosman, beter bekend als Kapper Bosman, vergroeid met het Leidse basketbal. Wie een kaartje voor een wedstrijd van Parker Leiden wilde hebben, kon daarvoor bij de latere speaker Kapper Bosman terecht.

Destijds woonden de families Bosman en Reekers naast elkaar. Dit zorgde voor de betrokkenheid van Bosman met het Leidse topbasketbal. De voorverkoop van kaartjes in de kapsalon aan de Churchilllaan bracht menig basketbalfan op de praatstoel bij Bosman. Uiteraard was er maar één onderwerp: basketbal!

Toen op een zeker moment Bosman de presentatie van de teams in de Vijf Meihal op zich nam, werd hij in de tijd van Parker Leiden met zijn markante stem snel een begrip, niet alleen in het Leidse basketbalgebeuren, maar in heel Nederland. Hoewel er in de Vijf Meihal altijd gewerkt werd met een microfoon en een geluidsinstallatie, was dat voor Bosman eigenlijk niet nodig. Toen de installatie een keer niet naar behoren werkte, legde Bosman de microfoon ter zijde. Met zijn stem kreeg hij de druk bezette Vijf Meihal helemaal stil, waarna het voorstellen van de spelers gewoon door kon gaan.

Ooit liep de legendarische speaker van Leiden op een rommelmarkt tegen een gifgroen pak aan. Dat trok hij vervolgens bij het presenteren aan. Deze grappige verschijning werd zijn handelsmerk. In de loop der jaren werden ook zijn kinderen en kleinkinderen door het basketbalvirus aangestoken.

Voor de wedstrijd tussen Nederland en Portugal, vanmiddag in de Vijf Meihal, werd een minuut stilte in acht genomen om Kapper Bosman te herdenken. Vanaf deze plaatsen wenst het bestuur van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball mevrouw Bosman, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte met dit grote verlies.

Zie ook:
https://www.facebook.com/jacob.bergsma?fref=ts