Nieuwsbericht

Groot-Brittannië blijft in de race

15 augustus 2015

Groot-Brittannië houdt nog kans om de Kia Autohaag Zeeuw Classic te winnen. De Britten versloegen in een harde wedstrijd Portugal met 76-66. Bij rust was het verschil eveneens tien punten in het voordeel van de Britten. Dat betekent dat de Orange Lions morgen vol aan de bak moeten tegen Portugal om het drielandentoernooi te winnen.

Portugal kende een erbarmelijke start van de wedstrijd. Na vijf minuten had alleen José Silva gescoord. Groot-Brittannië deed het een stuk beter: 2-11. Vooral Will Saunders kwam goed uit de startblokken door in de eerste vijf minuten zeven punten voor zijn rekening te nemen, al ging dat wel ten koste van drie persoonlijke fouten. Portugal herstelde zich enigszins via Augusto Sobrinho. Paul Guede bepaalde de stand na tien minuten op 13-19.

In de tweede periode kwam Portugal via Silva terug tot 21-25, maar daarna gaven de Britten weer gas. Met name Robert Gilchrist liet zich gelden. Even was het gat twaalf punten, maar in de buzzer gaf Pedro Pinto de Portugezen nog enige hoop: 24-34. Portugal had veel moeite met mikken, het schotpercentage bedroeg slechts 20%.

Na de pauze leek de wedstrijd te kantelen. Na drie minuten schoot Joao Guerreiro de Portugezen naar de eerste voorsprong: 37-36. Via de snelle Alex Young en driepuntskanon Joe Hart wist Groot-Brittannië de score weer om te draaien en weg te lopen naar 41-50. Bij Portugal kreeg de 17-jarige Pinto het op zijn heupen. Vrijwel in zijn eentje bracht hij Portugal terug in de wedstrijd: 47-50 na drie kwarten.

Aan het begin van de laatste periode schoot Portugal met scherp. Joao Balseiro zorgde zelfs voor een 56-52 voorsprong. Het waren meteen de laatste wapenfeiten, want de ploeg van coach Mario Palma bleef vier minuten droog staan. Verdedigend hadden de Portugezen het moeilijk om de snelle guards Young en Teddy Okereafor af te stoppen. Via een 12-0 run kwamen de Britten op een ruime voorsprong met nog vier minuten te spelen: 56-64. Daarmee was de wedstrijd eigenlijk beslist. Uiteindelijk ging de winst met 66-76 naar Groot-Brittannië.