Nieuwsbericht

Oranje in volle hal naar winst

14 augustus 2015

De Orange Lions hebben in een bomvolle Vijf Meihal de eerste wedstrijd voor de Kia Autohaag Zeeuw Classic in winst omgezet. In een spannende pot werd Groot-Brittannië met 69-63 teruggewezen.

In de eerste wedstrijd van het drielandentoernooi begint Toon van Helfteren met het volgende vijftal: Charlon Kloof, Arvin Slagter, Mohamed Kherrazi, Roeland Schaftenaar en Henk Norel. Vooraf liet de bondscoach weten dat hij de laatste wedstrijden tevreden is over de schotpercentages van zijn lange mannen. Het is nu zaak dat de schutters van buiten raak gaan schieten. Slagter voegt woord bij daad en knalt er meteen een driepunter in. De Orange Lions kennen een goede start en lopen meteen uit naar 7-2. Groot-Brittannië komt daarna beter in het spel en neemt na zes minuten zelfs een 7-9 voorsprong. Met het inbrengen van Nicolas de Jong en Kees Akerboom hervinden de Orange Lions zich. De Jong scoort met een jump hook, Akerboom mag drie vrije worpen binnen schieten. Vlak voor het einde van het eerste kwart slaat Nederland een gaatje van zeven punten. Wells besluit namens de Britten de eerste periode: 18-13.

De start in de tweede periode is duidelijk voor Dan Clark. Met twee opeenvolgende driepunters brengt de grote Brit zijn ploeg op 20-19. Nederland is zoekende in de aanval. De schoten vallen niet en even is er geen sprake van een georganiseerde teamaanval. Die is er wel op de penetratie van Worthy de Jong. Onder de ring vindt hij de vrijstaande Schaftenaar die met een rake bonus het gat weer op vier punten brengt. Na de derde driepunter in dit kwart van Clark neemt Van Helfteren een time-out. Meteen daarna komt Groot-Brittannië op gelijke hoogte. Op voorsprong komen de bezoekers echter niet, want Norel schiet in de buzzer van de schotklok raak, waarna Worthy de Jong met een behind the back pass Kherrazi onder de ring vindt die overigens meteen gefould wordt. Zijn twee vrije worpen betekenen 27-23. In de laatste drie minuten loopt Nederland vanaf de driepuntslijn verder weg. Twee keer schiet Schaftenaar een bommetje binnen. In de buzzer volgt Yannick Franke zijn voorbeeld voor een 36-28 ruststand.

De derde periode krijgen de ruim 1500 toeschouwers een heel ander Oranje te zien. Via een pass van Norel op Schaftenaar komen de Orange Lions nog wel tien punten voor te staan: 38-28, maar daarna slaat Groot-Brittannië hard terug. De Britten voeren het tempo op en de Orange Lions gaan hierin mee. Dat komt het spel van de Nederlandse ploeg niet ten goede. Clark en Fahro Alihodzic brengen de Britten langzaam terug in de wedstrijd. Halverwege het kwart schiet Joe Hart de Britten naar de eerste voorsprong in de wedstrijd: 42-43. Nederland slaagt er niet in om de verdediging aan te scherpen, waardoor Clark met zijn achttiende punt Groot-Brittannië met een 51-52 voorsprong het laatste kwart in schiet: 51-52.

In de vierde periode nemen de Britten de grootste voorsprong. Na twee minuten is het 53-57. Franke brengt Nederland na een goed uitgespeelde aanval met een driepunter weer helemaal terug in de race: 56-57. De Orange Lions voeren de verdedigende intensiteit hoger op. Dat leidt onder andere tot een vijf seconden overtreding van de Britten, die bijna vier minuten lang niet tot scoren komen. Met nog zes minuten te gaan, zorgt Kloof met twee rake vrije worpen ervoor dat Nederland weer aan de leiding gaat. Na een pick & roll met Kloof rolt Robin Smeulders naar buiten af voor een driepunter: 61-58. Via twee vrije worpen zorgt Franke op drie minuten voor het eindsignaal voor 63-58. Maar het is nog niet gedaan met Groot-Brittannië. Na een lay-up van Teddy Okereafor volgt Clark met zijn vijfde driepunter, zodat het met nog anderhalve minuut te spelen weer alle kanten op kan. Met een ‘up and under’ brengt Norel de score weer in het voordeel van de Orange Lions. Als Akerboom na een Britse misser op 27 seconden van het einde wel succesvol is, is de wedstrijd gespeeld. Vanaf de vrije worplijn zorgen Schaftenaar en Kloof vervolgens nog voor de 69-63 eindstand.

Van Helfteren keek na afloop met gemengde gevoelens terug op de wedstrijd. Over de verdediging voor rust was de bondscoach zeer te spreken. “28 punten tegen bij rust is prima. Dan wil je het verschil boven de tien brengen, maar tegen dit soort ploegen gaat dat niet zo maar. In het derde kwart gingen we mee rennen met de Britten. Dat is niet ons spelletje. We kregen dan ook meteen 24 punten tegen. Het was zoeken naar een ploeg die de verdediging weer op de rit kon krijgen. In het vierde kwart hebben we dat goed gedaan. We krijgen maar elf punten tegen. Dus eigenlijk hebben we het drie kwarten goed gedaan, alleen dat derde kwart niet.”

Thomas Koenis kwam bij de Orange Lions niet in actie. Worthy de Jong moest het met dertien minuten stellen. Daarin schoot hij wel een drive raak en pakte vijf verdedigende rebounds. Daarnaast deelde De Jong twee assists uit en blokte hij één schot. Kherrazi kreeg bijna vijftien minuten speeltijd. Scoren deed Kherrazi alleen vanaf de vrije worplijn, zijn beide pogingen waren raak. Verder plukte Kherrazi twee verdedigende rebounds uit de lucht.
Nederland neemt het zondag om 16.00 uur op tegen Portugal. Zaterdagavond speelt Groot-Brittannië tegen de Portugezen. Deze zaterdagavondpot is gratis toegankelijk.