Nieuwsbericht

Orange Lions in Leiden

11 augustus 2015

De Orange Lions spelen deze week nog drie wedstrijden in Nederland. Vrijdag en zondag doet het Nederlands team, met Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi en Thomas Koenis, de Vijf Meihal aan om twee wedstrijden tijdens een drielandentoernooi te spelen.

Woensdagavond 12 augustus (aanvang 19.00 uur) in Rotterdam tegen het team van de University of Illinois. Deze wedstrijd is volledig uitverkocht. Later in de week doet de ploeg mee aan de Kia Autohaag Zeeuw Classic in de Leidse Vijf Meihal. Vrijdag 14 augustus spelen de Orange Lions om 20.00 uur tegen Groot-Brittannië, op zondag 16 augustus neemt Nederland het om 16.00 uur op tegen Portugal.

De University of Illinois is een sterke collegeformatie die uitkomt in de Big Ten Conference. Afgelopen seizoen eindigden de Fighting Illini op een gedeelde zevende plaats met een 19-14 record. De ploeg ging in de tweede ronde van het Big Ten Tournament met 55-73 onderuit tegen Michigan. Dit verlies betekende dat er geen deelname aan het NCAA Tournament in zat. De Fighting Illini werden wel uitgenodigd voor het National Invitation Tournament. Ook hier was er geen succes voor de ploeg weggelegd. In de eerste ronde was Alabama met 58-79 te sterk voor de formatie van coach John Groce.

Van de ploeg van vorig seizoen keren zeven spelers terug. Malcolm Hill en Kendrick Nunn, vorig jaar topscorers van de ploeg na de vertrokken Rayvonte Rice, zijn de belangrijkste spelers voor aankomend seizoen. Spelverdeler Tracy Abrams zat afgelopen seizoen met een blessure uit en gaat nu zijn laatste jaar in.

Wie geen kaartje heeft voor de wedstrijd in Rotterdam, maar de Orange Lions toch nog een keer in actie wil zien op eigen bodem, kan op vrijdag en zondag in Leiden terecht. Tijdens de Kia Autohaag Zeeuw Classic in de Leidse Vijf Meihal komen naast Nederland ook Portugal en Groot-Brittannië in actie.

Nederland opent het drielandentoernooi op vrijdag 14 augustus om 20.00 uur tegen Groot-Brittannië. Joe Prunty, coach van de Britten, heeft tien spelers opgeroepen om tijdens dit evenement in actie te komen. Dan Clark, die voor Fuenlabrada in Spanje uitkomt, en Paul Guede van de Worcester Wolves, zijn de ervaren mannen in de Britse formatie. Robert Gilchrist (BG Karlsruhe), Teddy Okereafor (Rider University) en Alex Young (University of Cal-Irvine) maakten eerder dit jaar een sterk debuut voor de Britse ploeg, die met 84-63 klop kreeg van Nieuw-Zeeland.

Meer dan vier jaar geleden speelde het Nederlands team voor het laatst tegen Groot-Brittannië. In Cobham kreeg de ploeg van bondscoach Gadi Kedar met 96-70 klop. Op 28 juli 2010 was er sprake van een heel andere wedstrijd. In Tel Aviv ging de zege naar Nederland: 94-83. In de vijftien wedstrijden die Nederland ooit tegen Groot-Brittannië speelde, ging de zege acht keer naar Nederland.

Portugal is zondag 16 augustus om 16.00 uur tegenstander van de Orange Lions. De Portugezen spelen zaterdag 15 augustus om 20.00 uur hun eerste wedstrijd van dit toernooi tegen Groot-Brittannië. De Portugese bondscoach Mario Palma bewaart net als vijf van zijn spelers geen fijne herinneringen aan de Vijf Meihal. Op 16 augustus 2013 nam Oranje sportieve wraak. Door het spelen met twee genaturaliseerde spelers (Mohamed Kherrazi en Sean Cunningham, die nu wel reglementair Nederlander zijn) werden de twee zeges van Nederland tegen Estland en in Portugal verloren verklaard. Nederland was derhalve uitgeschakeld, maar nam in de slotwedstrijd in de Vijf Meihal met 71-53 nog even de maat van Portugal. Ondanks dat Nederland de laatste wedstrijd tegen de Portugezen in winst omzette, is de totaalbalans toch negatief. Van de elf ontmoetingen won Nederland er vijf.

Bondscoach Palma heeft dertien spelers opgeroepen voor het toernooi in Leiden. Vanuit Zorg en Zekerheid Leiden zal zeker belangstelling uitgaan naar de 1.94 meter lange guard/forward José Silva en de 2.02 meter lange power forward Miquel Queiroz. Beide spelers komen uit voor FC Porto, tegenstander van Zorg en Zekerheid Leiden in de FIBA Europe Cup.

Kaarten voor de wedstrijden in Leiden zijn hier te koop.