Nieuwsbericht

Eerste oefenwinst Orange Lions

9 augustus 2015

De Orange Lions hebben in de aanloop naar EuroBasket 2015 vandaag hun eerste oefenzege behaald. Na vijf nederlagen op rij was het op IJsland raak. Na de pauze bogen de Orange Lions een 41-33 achterstand om in een 65-73 overwinning.

De Orange Lions maken voor de tweede wedstrijd in en tegen IJsland geen gebruik van Henk Norel, Thomas Koenis en Jason Dourisseau. Toon van Helfteren stuurt Charlon Kloof, Arvin Slagter, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi en Roeland Schaftenaar als startend vijftal het veld op. Een beduidend kleinere opstelling dan twee dagen eerder toen de Orange Lions met Norel en Robin Smeulders openden.

Nederland kent een beduidend betere start dan vrijdagavond. Binnen een minuut zet Kherrazi Nederland op voorsprong. Beide ploegen houden elkaar in de eerste fase in evenwicht. IJsland lijkt aan de hand van Haukur Palsson als eerste een gaatje te slaan door in de laatste twee minuten van 13-14 uit te lopen naar 20-14. Kloof sluit het eerste kwart echter met een lay-up af, waardoor het verschil te overzien is.

De start van de tweede periode is voor Nederland. Door een lay-up van Slagter en een driepunter van Kees Akerboom komen de Orange Lions binnen een minuut met 20-21 voor te staan. IJsland antwoordt echter adequaat. Onder meer door driepunters van Palsson en Jon Stefansson neemt de thuisploeg opnieuw de leiding: 28-21. Maar Nederland laat dit keer geen loopje met zich nemen. Kherrazi speelt een puike pot en dankzij vijf punten op rij van Leon Williams brengt Oranje de marge terug naar één punt: 30-29 met nog vier minuten te gaan. Het slotakkoord is voor IJsland dat profiteert van een fase waarin de Lions even wat minder rebounden: 41-33. Duidelijk is dat Nederland nog steeds teveel driepunters te verwerken krijgt. Worthy de Jong is in de eerste helft de topschutter met zes punten, Kherrazi heeft naast vijf punten ook al vijf rebounds gepakt.

Na de pauze begint IJsland furieus. Via bommetjes van Palsson en Jakob Sigurdarson loopt IJsland in de eerste drie minuten uit naar een maximale voorsprong van veertien punten: 49-35. De volgende vier minuten zijn voor de Orange Lions. De verdediging sluit goed, terwijl er aanvallend ook makkelijk gescoord wordt. Via vrije worpen van Kloof en Ralf de Pagter en veldscores van Worthy de Jong, Yannick Franke en Slagter komt Nederland terug tot 49-45. Martin Hermannsson verschaft IJsland nog even wat lucht, maar daarna is het weer Nederland dat de toon bepaalt. Franke gooit er drie vrije worpen in en met nog één seconde te spelen in het derde kwart mikt Akerboom een driepunter raak: 52-51. De stand is nog wel in het voordeel van IJsland, maar de thuisploeg wankelt.

In de eerste twee minuten van het laatste kwart delen de Orange Lions een tikkie uit. Rond driepunters van Schaftenaar en Akerboom schiet Franke nog een vrije worp binnen en komt Akerboom door met een tweepunter. Doordat het verdedigend helemaal klopt, lopen de Orange Lions uit naar een 52-60 voorsprong. Na twee minuten zonder scoren knalt Akerboom, op dat moment al goed voor veertien punten, nog eens een driepunter raak: 52-63. Hordur Vilhjalmsson antwoordt ook met een driepunter. Met een lay-up schiet Kherrazi de Lions halverwege het laatste kwart weer naar een voorsprong van tien punten: 55-65. Een driepunter van Sigurdarson wordt gevolgd door een lay-up van Smeulders. Met nog iets minder dan drie minuten te spelen komt IJsland terug tot 60-67. Van Helfteren neemt een time-out om aan te geven dat zijn spelers rustig moeten blijven. Twee minuten lang wordt er niet gescoord totdat Kherrazi vlak voor het ingaan van de laatste minuut een vrije worp benut. In de tegenaanval blokt Kherrazi een lay-up van Palsson. De IJslander laat zijn ongenoegen blijken en wordt bestraft met een technische fout. Akerboom faalt dan niet van de lijn: 60-69. Sigurdarson knalt er 33 seconden voor tijd nog een driepunter in, waarna de thuisploeg meteen een fout maakt op Kloof. De jonge spelverdeler schiet zonder blikken of blozen beide vrije worpen binnen voor 63-71. Na een misser van de thuisploeg, herhaalt Kloof dat kunstje nogmaals. Dat Hermannsson vlak voor tijd nog twee vrije worpen raak mag schieten, is puur voor de statistieken. Met 65-73 begroeten de Orange Lions hun eerste zege in de oefencampagne.

Verdedigend speelde Nederland een zeer sterke tweede helft, terwijl het aanvallend ook begon te draaien. De Orange Lions waren zes keer succesvol van achter de driepuntslijn. De strijd om de rebounds viel ook in het voordeel van Nederland uit (43 om 36).

Van Helfteren toonde zich na afloop een tevreden man. “Dit is het basketbal zoals we dat willen spelen. Eerst de verdediging op poten zetten en daarna aanvallend groeien waar we naar toe willen. Mijn complimenten voor het team. De spelers hebben de videosessie en de training tussendoor goed opgepakt.”

Worthy de Jong kwam in bijna 25 minuten tot 9 punten, 2 rebounds, 2 assists en 4 steals. Mohamed Kherrazi speelde iets meer dan 21 minuten. Met 8 punten, 9 rebounds, 2 geblokte schoten en 3 assists zette Kherrazi prima cijfers neer.