Nieuwsbericht

Nederland onderuit op IJsland

7 augustus 2015

De Orange Lions zijn momenteel op IJsland om zich voor te bereiden op EuroBasket 2015. Met Worthy de Jing en Thomas Koenis in de gelederen ging Nederland vanavond met 80-55 onderuit tegen IJsland.

Toon van Helfteren hield vanavond in IJsland Mohamed Kherrazi, Nicolas de Jong en Sean Cunningham aan de kant. Het startende vijftal, bestaande uit Leon Williams, Worthy de Jong, Kees Akerboom, Robin Smeulders en Henk Norel, kwam niet goed uit de startblokken. Norel scoorde na drie minuten op assist van De Jong nog wel 2-2, maar daarna liep de thuisploeg binnen anderhalve minuut weg naar 11-2. In tegenstelling tot eerdere wedstrijden herstelde Nederland zich via vooral Williams. Na een score van Roeland Schaftenaar was Nederland na iets meer dan zes minuten teruggekomen tot 13-10. Daarna bleef de scoringsmachine haperen en zette IJsland een 22-10 score op het bord na tien minuten. IJsland verdedigde zeer sterk. Telkens als de lange(re) Nederlandse centers de bal in de post kregen, werd er fanatiek een double team neergezet. Daar hadden de Orange Lions het lastig mee, zeker als de schoten van buiten niet vallen.

In de tweede rondgang moest Nederland eerst een driepunter verwerken, maar daarna liet de ploeg een paar goede aanvallen zien. Akerboom schoot twee ballen van buiten raak, waaronder een driepunter. Scores van Ralf de Pagter en Charlon Kloof brachten het verschil weer terug tot tien punten: 29-19. Met een driepunter doorbrak IJsland de Nederlandse run, maar via Norel en De Pagter kwam Nederland dichterbij: 32-23 na zes minuten. Na een steal van Williams kon Yannick Franke de marge verkleinen, maar zijn lay-up werd geblokt waarna de IJslanders uit de break een driepunter raak knallen voor 38-23. Thomas Koenis zette uiteindelijk de 43-30 ruststand op het bord. Het aantal punten tegen was voor ploegen onder leiding van Van Helfteren gewoon te hoog. Positief was dat Nederland in het tweede kwart bleef vechten en zelf 20 punten produceerde.

In het derde kwart leken de Orange Lions er nog een wedstrijd van te maken. Na de tweede Nederlandse driepunter van de avond (Schaftenaar op assist van De Jong) was het na zeven minuten 47-41 en vluchtte IJsland in een time-out. Doordat De Jong en Kloof allebei een vrije worp onbenut lieten, vergrootte de thuisploeg de marge naar elf punten: 56-45. Niettemin ging de kwartwinst naar de Orange Lions: 13-15.

Het vierde kwart was voor IJsland. Dankzij zes driepunters liep het verschil snel op, te meer daar Nederland pas in de achtste minuut een tweede veldscore mocht begroeten. Met een driepunter schoot Smeulders de 80-55 eindstand op het bord. IJsland eindigde de wedstrijd met elf driepunters, waar Nederland tot drie bommen kwam. Dat zijn dan toch 24 punten die je ergens anders goed moet maken. Wat dat betreft had deze wedstrijd veel gelijkenis op het treffen in België. Het verschil kwam ook tot uiting in de schotpercentages: 32,2% voor Nederland tegen 44,3% voor IJsland.

Worthy de Jong speelde achttien minuten en kwam daarin tot 8 punten, 3 rebounds, 6 assists en 2 geblokte schoten. Thomas Koenis kreeg iets meer dan zeven minuten toebedeeld. De nieuwe aanwinst van Zorg en Zekerheid Leiden scoorde 2 punten, pakte 2 rebounds en deelde 2 assists uit.

Zondag spelen beide ploegen om 18.00 uur (Nederlandse tijd) opnieuw tegen elkaar.