Nieuwsbericht

Loting FIBA Europe Cup bekend

4 augustus 2015

In het Duitse Freising vond vandaag de loting voor de FIBA Europe Cup plaats. Vanaf 28 oktober mag Zorg en Zekerheid Leiden zes weken achtereen aan de bak. Tegenstanders zijn Fraport Skyliners (Duitsland), FC do Porto (Portugal) en KK KRKA Novo Mesto (Slovenië).

Zorg en Zekerheid Leiden werd door de FIBA ingedeeld in Groep F. De Leidse ploeg begint op 28 oktober met een thuiswedstrijd tegen Fraport Skyliners, afgelopen seizoen in de EuroChallenge nog tegenstander van SPM Shoeters.

Daarna gaat de formatie van Eddy Casteels drie keer op verplaatsing, achtereenvolgens tegen FC do Porto (Portugal), KK KRKA Novo Mesto uit Slovenië en tot slot de Fraport Skyliners. Op 25 november speelt Zorg en Zekerheid Leiden weer in de Vijf Meihal. Tegenstander is dan het Portugese FC do Porto. Op 2 december speelt de Leidse ploeg haar laatste groepswedstrijd ook in de Vijf Meihal tegen KK KRKA Novo Mesto.

De FIBA is bij het vaststellen van het programma uitgegaan van woensdagen, maar het staat teams vrij om van speelavond te wisselen. Zo speelde SPM Shoeters afgelopen seizoen vaak de thuiswedstrijden op dinsdagavond. Marcel Verburg, voorzitter van Zorg en Zekerheid Leiden, is niet van plan om van de woensdag af te wijken. “Dat is in principe onze avond voor doordeweekse wedstrijden.”

Over het resultaat van de loting is Verburg tevreden. “Duitsland en Portugal zijn qua reisafstand prima, Slovenië zal ook wel te doen zijn. De ploegen zelf ken ik niet echt. Fraport Skyliners speelde vorig jaar tegen Den Bosch. Zij zijn voor mij favoriet. Van die Sloveense ploeg en Porto weet ik niets. Ik denk dat het niveau van de Portugese competitie zich wel verhoudt tot de Dutch Basketball League.”

Minder tevreden is Verburg met het speelschema. Voor de derde keer op rij moet Zorg en Zekerheid Leiden in een Europese competitie na een thuiswedstrijd drie keer uit spelen. “Het is een enorme belasting om drie weken op rij een uitwedstrijd te spelen. Bovendien eindigen we dan met twee thuiswedstrijden die wellicht nergens meer om gaan. Zie dan de hal maar eens vol te krijgen. Daar baal ik van.”

De beste twee ploegen uit de poule gaan door naar de volgende ronde. Daarnaast gaan ook de vier beste nummers drie (van veertien poules) door naar de laatste 32.