Nieuwsbericht

Teleurstellende nederlaag Orange Lions

1 augustus 2015

Ook de derde wedstrijd in Trento hebben de Orange Lions niet in winst om kunnen zetten. Oostenrijk, toch niet bepaald een Europese hoogvlieger, was met 49-58 te sterk voor de zeer matig schietende Nederlandse ploeg (29%).

Hoewel Oostenrijk in eerdere wedstrijden in Trento beslist niet tegenviel, leken er toch kansen voor de formatie van Toon van Helfteren te zijn om de eerste overwinning in de oefencampagne binnen te halen. Nederland opent de wedstrijd met Charlon Kloof, Worthy de Jong, Kees Akerboom, Robin Smeulders en Henk Norel. Na iets meer dan twee minuten zet Kloof vanaf de lijn op het scorebord: 1-3. Via opnieuw Kloof en Norel komt Nederland halverwege het eerste kwart op 6-5. Oranje is vooral actief in de aanvalsrebound. Eerst scoort De Jong via een tip-in, niet veel later plukt Thomas Koenis een misser van het bord om vervolgens zelf af te ronden voor 10-9. Nadat beide ploegen gewisseld hebben, heeft Oostenrijk de ploeg als eerste op de rails. Via een 8-0 run wordt het 10-17. Met een driepunter brengt Leon Williams nog wel dichterbij, maar de laatste score van het eerste kwart is voor de Oostenrijkers: 13-19. De Nederlandse verdediging sluit niet goed, terwijl er aanvallend slechts tegen 26% wordt afgewerkt.

In de tweede periode komt Nederland via Norel, Williams en Ralf de Pagter weer op gelijke hoogte: 19-19. Het duurt bijna vijf minuten voordat Oostenrijk in dit kwart tot scoren komt. Soepel loopt het bij Nederland beslist niet. Het spel blijft rommelig, waarop Van Helfteren naar een time-out grijpt. Ondanks een score van Koenis uit een aanvallende rebound loopt Oostenrijk weg naar 21-30. Nederland weet vier minuten niet te scoren, totdat Norel met twee rake vrije worpen de ban breekt en de ruststand op 23-30 bepaalt. Het schotpercentage van Nederland is inmiddels gedaald tot 24,3%. Oostenrijk doet het met 34,3% niet heel veel beter.

Aan het begin van het derde kwart loopt Oostenrijk, onder andere door twee opeenvolgende driepunters, binnen drie minuten uit naar 26-40. Als na een score van De Jong de Oostenrijkers opnieuw scoren, grijpt Van Helfteren naar een time-out. Met succes, want drie minuten lang weet Nederland de verdediging dicht te houden. Met Kloof op de 2 en Williams op de 1 knabbelen de Lions iets van de achterstand af: 36-44. Uiteindelijk zet Oostenrijk met twee vrije worpen de stand op 36-46. Waar Oostenrijk het schotpercentage naar 38% verhoogt, blijft Nederland met 29% poedelen.

Norel opent het laatste kwart met een score, maar daarna verzandt Nederland weer in slordig spel wat tot uiting wordt gebracht door drie opeenvolgende turnovers van Kloof, Jason Dourisseau en Norel. Na drie minuten (stand 38-46) pakt Van Helfteren opnieuw een time-out. Oostenrijk blijft nu droog staan. Via Smeulders en De Pagter wordt het 42-46. Het spel van Nederland gaat wel gepaard met veel persoonlijke fouten, waardoor Oostenrijk vanaf de lijn naar 42-48 uitloopt. Twee opeenvolgende scores van De Jong (de laatste na een fraaie achterwaartse pass van Norel) brengen Nederland nog dichterbij: 46-48. Oostenrijk vlucht in een time-out. Vanaf de lijn weten de Oostenrijkers weer ruimte te scheppen. Thomas Schreiner dient met twee driepunters op rij de Orange Lions de genadeklap toe.

Verdedigend gaat het allemaal nog wel, maar aanvallend kwam Nederland er vanavond niet aan te pas. Met 52, 55 en 49 punten doe je op Europees niveau nog niet mee. Vijf assists vanavond is ook nog niet om over naar huis te schrijven. Op naar België.

Ook bondscoach Van Helfteren was na afloop teleurgesteld. "We zijn niet goed aan de wedstrijd begonnen, waardoor we direct in het eerste kwart achter de feiten aanliepen en de hele tijd tegen een achterstand aankeken. Gekoppeld aan het slechte schieten onzerzijds zijn we nooit echt in de wedstrijd geweest."

Worthy de Jong kwam in 24 minuten tot 10 punten, 5 rebounds en 2 steals. Thomas Koenis kreeg 11 minuten speeltijd toebedeeld. Daarin scoorde hij 5 punten en pakte 4 rebounds.