Nieuwsbericht

Duitsland net te sterk voor Oranje

31 juli 2015

De Orange Lions hebben zonder Worthy de Jong ook hun tweede wedstrijd voor de Trentino Basket Cup verloren. In de slotfase bleef het fysiek sterke Duitsland net aan overeind: 55-59. Nederland sluit het toernooi morgen af met een wedstrijd tegen Oostenrijk.

Voor de tweede wedstrijd stuurt Toon van Helfteren als startend vijftal Leon Williams, Arvin Slagter, debutant Jason Dourisseau, Roeland Schaftenaar en de nieuwe Leidse aanwinst Thomas Koenis het veld in. Binnen een minuut zet Slagter de Orange Lions op een 2-3 voorsprong. Duitsland neemt echter over en loopt uit naar 8-3, vooral ook omdat Nederland bijna vier minuten lang niet weet te scoren. Via vier punten van Schaftenaar en opnieuw Slagter komt Nederland na iets meer dan vijf minuten op gelijke hoogte: 11-11. Als ook Nicolas de Jong zich onder de borden laat gelden (en een step back jumper à la Dirk Nowitzki benut) lopen de Orange Lions uit naar 11-17. Het slotakkoord van dit kwart is echter voor onze oosterburen die tot 16-17 terugkomen.

In de tweede periode lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Via scores van debutant Yannick Franke en een driepunter van Robin Smeulders loopt Nederland weg naar 17-23. Maar net als in het eerste kwart weten de Orange Lions lange tijd niet te scoren. Pas na bijna vijf minuten doorbreekt Williams de ban, maar de Duitsers zijn dan al weer langszij gekomen. Slagter keert het tij nog enigszins met een driepunter voor 26-28. De fysiek sterke Duitsers profiteren aan het eind van het kwart van het even wat mindere rebounden van de Orange Lions. Niels Giffey brengt beide ploegen weer op gelijke hoogte.

In de derde periode regent het even driepunters. Twee bommen van Robin Benzing worden keurig beantwoord door Sean Cunningham en Dourisseau. Beide ploegen blijven elkaar op de hielen zitten totdat Benzing met een nieuwe driepunter Duitsland naar 44-38 schiet. Door vijf punten op rij van Smeulders brengen de Orange Lions de achterstand na drie kwarten terug tot 44-43.

Halverwege de laatste periode schiet Smeulders met zijn tweede driepunter Oranje naar 48-50. Een score plus rake bonus van Nico de Jong zorgt voor 50-53. Op dat moment loopt de sterk spelende Smeulders tegen zijn vijfde fout op. Giffey en Maik Zirbes krijgen dan inside meer ruimte en dat levert de nodige vrije worpen en scores op. Met nog twee minuten te gaan, is het opeens 56-53 voor Duitsland, maar Schaftenaar brengt de spanning terug. Nederland heeft de verdediging goed staan en dat leidt tot een steal van Dourisseau. Zijn pass naar Williams is helaas net te scherp, waardoor Duitsland opnieuw balbezit krijgt. Slagter moet aan de noodrem trekken, waarna Benzing op één minuut van het einde één vrije worp benut. Giffey pakt echter de aanvallende rebound en wordt meteen gefould. De Duitser schiet beide vrije worpen binnen voor 59-55. Schoten van Nicolas de Jong en Schaftenaar leveren vervolgens geen scores meer op.

Van Helfteren is na afloop positief gestemd. "We zijn op de goede weg. Aan het eind van de wedstrijd hebben we onnodig balverlies, laten we Duitsland een aanvallende rebound pakken en krijgen we twee onnodige vrije worpen tegen. Deze dingen bepaalden aan het eind van de wedstrijd het verschil. Net als gisteren tegen Italië was het weer een wedstrijd met een hoop leermomenten."

Koenis kreeg als starter 19 minuten speeltijd toebedeeld. Daarin kreeg hij te maken met de fysiek sterke Zirbes, zo’n speler die je ook niet in een donker straatje wil tegenkomen. Koenis eindigde de wedstrijd met 2 punten en 1 rebound. Mohamed Kherrazi kwam iets meer dan 16 minuten van de bank. Kherrazi nam geen enkel schot, pakte wel vier rebounds, maar had ook vijf keer balverlies. Worthy de Jong speelt morgen in de slotwedstrijd tegen Oostenrijk mee, net als Koenis. Kherrazi heeft al twee keer gespeeld en kan de wedstrijd vanaf de kant bekijken.