Nieuwsbericht

Oranje verliest eerste oefenpot

31 juli 2015

De Orange Lions zijn de oefencampagne richting EuroBasket 2015 met een nederlaag begonnen. In een wedstrijd om de Trentino Basket Cup was Italië te sterk voor Nederland. Via een ruststand van 40-29 moesten de Orange Lions een 64-52 nederlaag incasseren.

De Orange Lions openen de eerste van vijftien oefenduels met Charlon Kloof, Worthy de Jong, Kees Akerboom, Roeland Schaftenaar en Henk Norel. Beide ploegen starten aarzelend. Na twee rake vrije worpen van Luigi Datome brengt Akerboom Nederland via een driepunter op voorsprong. Schaftenaar en Norel trekken de lijn goed door en zorgen voor 5-9. Na een score met bonus van Kloof nemen de Orange Lions brutaal een 5-12 voorsprong. In de laatste vijf minuten van het eerste kwart gaat het mis. Alleen Worthy de Jong weet nog een keer te scoren, met als gevolg dat Italië het kwart met een voordelige marge mag afsluiten: 16-14.

In het tweede kwart slaat Italië een serieus gat. De eerste demarrage van de thuisploeg wordt nog een halt toegeroepen door Mohamed Kherrazi en Arvin Slagter, maar daarna lopen de Italianen door naar 37-23 en moet Toon van Helfteren al twee keer zijn toevlucht zoeken in een time-out. In de slotfase doet Nederland nog wat terug. Via Kloof, Akerboom en Nicolas de Jong plaatsen de Orange Lions een 6-0 tussensprintje. Een Italiaanse driepunter voor 40-29 sluit de eerste helft af.

Na rust valt Nederland na een score van Schaftenaar vijf minuten lang stil. Worthy de Jong doorbreekt de scoreloze periode, maar dat kan niet verhinderen dat Italië doordendert naar 54-33. Met twee rake vrije worpen geeft Nicolas de Jong de aanzet voor een 6-1 run van Nederland. Sean Cunningham stelt Worthy de Jong en Nicolas de Jong in staat om de stand na drie keer tien minuten op 55-39 te bepalen.

In de laatste periode zijn de scores aanvankelijk duur. Alleen Achille Polonara en Cunningham weten in de eerste drie minuten via driepunters te scoren. In de vijfde minuut komen de Orange Lions via een score van Kloof en een driepunter van Slagter terug tot 58-47. Dankzij een driepunter van Kloof slaagt Nederland er wel in om het laatste kwart met 9-13 winnend af te sluiten. Daardoor valt de schade aan de eindstreep nog alleszins mee: 64-52.

Debutant Kloof (vastgelegd op bijgaande foto van Alessio Musolino) werd in zijn eerste interland meteen topscorer voor de Nederlandse ploeg met 10 punten. Schaftenaar en Norel waren met vijf stuks de beste rebounders. Worthy de Jong was in 17 minuten speeltijd goed voor 6 punten. Mohamed Kherrazi speelde 14 minuten en scoorde daarin 4 punten. Thomas Koenis kwam niet in actie. Van Helfteren heeft vijftien man mee en stelt iedere wedstrijd tien man op. Vanavond komt hij tegen Duitsland in elk geval in actie.