Nieuwsbericht

Twee spelers van ZZ Leiden in Oranje

4 juni 2015

De bondscoaches Toon van Helfteren en Sam Jones hebben met het oog op de voorbereidingen op EuroBasket 2015 een selectie van 14 spelers samengesteld. Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi vertegenwoordigen Zorg en Zekerheid Leiden.

In de spelersgroep van de Orange Lions - sinds kort ondersteund door TEAMKPN Sportfonds - zijn drie debutanten opgenomen. Twee spelers zaten nog niet eerder bij het Nederlands team: Nicolas de Jong, die in de hoogste Franse divisie uitkomt voor Cholet Basket, en Yannick Franke, namens Challenge Sports Rotterdam de topscorer van de reguliere competitie en de play-offs in de Dutch Basketball League.

De derde speler die nog nooit een officiële wedstrijd voor Oranje speelde, is Charlon Kloof. Als speler van het Turkse Istanbul DSI mocht Kloof in februari wel minuten maken in de gelegenheidsformatie van de Orange Lions tijdens het All*Star Gala in Den Bosch.

De meest ervaren spelers in de selectie van Van Helfteren en Jones zijn Kees Akerboom en Arvin Slagter, beiden van landskampioen SPM Shoeters Den Bosch. Akerboom heeft al 80 keer het shirt van het Nederlands team gedragen, Slagter 79 keer. Naast Akerboom en Slagter maakt ook Ralf de Pagter van de Brabantse landskampioen deel uit van de selectie.

Topclubs Donar Groningen en Zorg en Zekerheid Leiden zijn elk met twee spelers vertegenwoordigd in Oranje. De Groningers vinden Sean Cunningham en Thomas Koenis terug op het roster. Voor Leiden zijn dat Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi.

Vijf spelers in de selectie spelen in buitenlandse competities. Naast Nicolas de Jong en Charlon Kloof zijn dat Henk Norel (Basket CAI Zaragoza, Spanje), Roeland Schaftenaar (Rethymno Aegean BC, Griekenland) en Robin Smeulders (EWE Baskets Oldenburg, Duitsland).

Het veertiental van de Orange Lions wordt gecompleteerd door Leon Williams van Landstede Basketball Zwolle.

De Orange Lions beginnen op 1 juli aan hun voorbereiding op het Europees Kampioenschap. Tijdens de zogenoemde ‘Road to Zagreb’ bezoekt het Nederlands team ter promotie van basketbal in Nederland diverse locaties van de Streetball Masters Tour en een aantal trainingskampen voor de jeugd.

Oranje speelt op woensdag 12 augustus in Rotterdam tegen de University of Illinois. Twee dagen later begint in de Leidse Vijf Meihal een drielandentoernooi waarin de Orange Lions op vrijdag 14 augustus Groot-Brittannië en op zondag 16 augustus Portugal treffen.

Toon van Helfteren en Sam Jones hebben een zware oefencampagne uitgestippeld. Nederland speelt tijdens buitenlandse trips en toernooien onder andere tegen Italië, Duitsland, Oostenrijk, België, IJsland, Estland, Griekenland, Litouwen en Turkije.

De eerste wedstrijd op het EK staat op de planning voor 5 september. De Orange Lions bijten dan in de Kroatische hoofdstad Zagreb het spits af tegen Georgië. Nederland speelt vervolgens in de groepswedstrijden tegen Macedonië, Slovenië, Kroatië en Griekenland.

Voordat Oranje naar Zagreb afreist, zullen Van Helfteren en Jones nog een paar knopen moeten doorhakken. Nederland zal uiteindelijk met een selectie van 12 spelers deelnemen aan het Europees kampioenschap.

De bekendmaking van de selectie van 14 spelers volgt precies een week nadat in Amsterdam de steun voor Oranje van TEAMKPN Sportfonds wereldkundig werd gemaakt. Met de partners Nederlandse Basketball Bond en Federatie Eredivisie Basketballclubs heeft de Stichting Nederlands Mannen Team, die de komende vijf jaar alle zaken rond de Orange Lions regelt, een zeer stevige financiële basis voor de campagne 2015 neergelegd. Voordat TEAMKPN Sportfonds substantiële steun aan de Orange Lions toezegde, kon ook Paul Meijering Stainless Steel als belangrijke sponsor worden gepresenteerd. De Orange Lions worden verder ondersteund door sponsor Spalding.