Nieuwsbericht

Afscheid spelers en coach

16 mei 2015

Aan alles komt een eind. Ook aan het seizoen 2014/2015 voor Zorg en Zekerheid Leiden. Op het veld had Donar daar afgelopen donderdag al voor gezorgd, zaterdagmiddag namen spelers en coach tijdens een druk bezochte receptie in de Lounge afscheid van het seizoen 2014/2015.

Allemaal waren ze er, van coach Eddy Casteels tot krachttrainster Yvonne van der Stoep, van topscorer Worthy de Jong tot scout Carla den Os en van Siem Willems, die geen enkele minuut in actie kwam, tot teammanager Gerry van der Vliet. Een groot aantal sponsoren, vrijwilligers en seizoenkaarthouders, waaronder veel leden van de Leiden Devils, maakten van deze gelegenheid gebruik om spelers en coach de hand te schudden of om met hun favoriet op de foto te gaan. Je weet immers nooit wie je volgend seizoen weer terugziet.

De eerste gasten waren al voor het aanvangstijdstip van 16.00 uur naar binnen geglipt. Drankjes waren verkrijgbaar aan de bar en de hapjes werden rondgebracht door de lieftallige dames van Linda van Klaveren. Hier en daar werd nog gesproken over het afgelopen seizoen en dan vooral de verloren halve finale tegen Donar, anderen filosofeerden welke spelers volgend seizoen de kleuren van Zorg en Zekerheid Leiden gaan verdedigen.

Voorzitter Marcel Verburg nam als eerste het woord. Hij bedankte de sponsoren en vrijwilligers die topbasketbal in de Vijf Meihal mogelijk maken, maar ook de selectie. Een jaar geleden stond geen enkele speler onder contract voor het seizoen 2014/2015. Na het aantrekken van Eddy Casteels als coach volgden de Nederlandse spelers in hoog tempo. Jeroen van der List en Rogier Jansen werden aangetrokken om voor het eerst in Leiden te komen spelen, terwijl Mohamed Kherrazi, Worthy de Jong en Kasper Averink Zorg en Zekerheid Leiden trouw bleven. Later werd de selectie aangevuld met jonkies als Bas Nelemans, Floris Versteeg, Adeola Morren, Tomas Breel (later vervangen door Siem Willems) en Jan Driessen. Van over de zee kwamen eerst Will Felder en Dylon Cormier. Net voor de start werd Joe Willman ingevlogen. Dit team moest het gaan doen en deed dat toch niet onverdienstelijk. Vrijwel het hele seizoen stond Zorg en Zekerheid Leiden bovenaan. In het nieuwe jaar kreeg de ploeg nog versterking van Maurice Creek.

“Onze intentie is om ieder jaar met de top-4 mee te doen om de prijzen”, herhaalde Verburg nog maar eens. “Daar is deze ploeg ook in geslaagd. Maar als je dan in de halve finale van de beker en de halve finale van de play-offs sneuvelt, is dat toch een teleurstelling.” Zo kort na de uitschakeling in de play-offs valt daar nog wat voor te zeggen, maar er zijn genoeg redenen om het seizoen toch als een succes te beschouwen. Dat blijkt onder meer aan de grotere publieke belangstelling ten opzichte van een seizoen eerder en de positieve ontwikkeling van enkele jonge talenten.

Daarna was het woord aan Jan van der Nat, die als stand-in voor Martin Hooymans de microfoon hanteerde en de spelers één voor één naar voren riep. Verburg en de technische man Rob van Hooven gaven alle spelers een shirt mee. Als eerste natuurlijk de zieke Jansen, die begeleid werd door de zangkoren van de supporters: ‘Jansen is een Leidenaar’. Als laatste werd coach Casteels naar voren gehaald. Ook hij werd toegezogen met ‘Eddy is een Leidenaar’.

Natuurlijk kreeg Casteels ook de microfoon in zijn handen gedrukt. De Belgische coach liet zich niet uit het veld slaan en sprak de menigte toe. “Qua talent hadden we misschien wel de beste ploeg, maar we hebben verloren van een kampioen. Volgend seizoen komen we nog sterker terug en gaan we voor de titel.” Komende week gaat Casteels al met het nieuwe seizoen beginnen. De jeugdige talenten krijgen dan al weer onderwijs van de Belgische bondscoach. Ook zal er gesproken worden over de invulling van de ploeg voor het seizoen 2015/2016.

Verburg greep daarna nog één keer de microfoon om te memoreren dat het Nederlands team van 14 tot en met 16 augustus een drielandentoernooi in de Vijf Meihal speelt. Het zogenaamde uitzwaaimoment. Tegenstanders zijn Portugal en Groot-Brittannië. Na zijn woorden nam iedereen nog een drankje en een hapje en gingen de gesprekken en het fotograferen van spelers en coach rustig verder totdat een ieder om 18.00 uur weer huiswaarts keerde. Het negende seizoen van Zorg en Zekerheid Leiden zat er op, op naar het jubileumjaar, het tiende seizoen.