Nieuwsbericht

ZZ Leiden: do or die!

13 mei 2015

Na de fantastische zege op Donar in wedstrijd vijf, staat Zorg en Zekerheid Leiden morgen (donderdag 14 mei, aanvang 19.30 uur) opnieuw voor een zware klus. Eén matchpoint is afgeweerd, nog twee te gaan. Er is maar één doel: winnen in Groningen, want dan is alles weer mogelijk.

De ruime 85-56 overwinning van Zorg en Zekerheid Leiden komt voor de Leidse ploeg misschien net op tijd. Afgezien van een fase in de eerste wedstrijd die genoeg was voor de winst, heeft Zorg en Zekerheid Leiden het beste spel in de play-offs niet kunnen laten zien. Ondanks dat was er afgelopen zaterdag al een kans om een wedstrijd in Groningen te stelen, want dat was na de thuisnederlaag in wedstrijd drie wel nodig. Morgen krijgt Zorg en Zekerheid Leiden een nieuwe, en tevens laatste kans om in MartiniPlaza Donar terug te wijzen. Het is zeker dat deze ruime zege Zorg en Zekerheid Leiden meer zelfvertrouwen heeft gegeven en dat het vertrouwen bij Donar een deukje heeft opgelopen. Kan Zorg en Zekerheid Leiden het positieve gevoel doortrekken of heeft Donar zich hersteld van deze klap? Het zal er vast en zeker om spannen,

Rogier Jansen wierp in wedstrijd vier het juk al van zich af. Dylon Cormier en Will Felder lieten zich gisteren veelvuldig zien. Cormier was in zijn drives richting de ring nauwelijks af te stoppen, maar toonde zich verdedigend ook een plaag voor Lance Jeter. Bovendien pakte Cormier een fraaie aanvallende rebound na een gemist schot aan het eind van het eerste kwart. Niemand bij Donar bokste de Amerikaan uit, zodat Cormier nog net voor de buzzer zijn rebound kon omtoveren tot een van zijn scores. Cormier finishte de wedstrijd met 22 punten.

Felder kreeg gisteren ook meer speeltijd dan in de vorige twee duels. Met 12 punten, 5 rebounds en 2 blocks zette hij in 23 minuten prima cijfers neer. Niet voor niets was men in Groningen blij dat de energieke en sterke Felder in het begin van de serie niet in actie kwam en daarna naar wedstrijdritme moest zoeken.

Beide Amerikanen kampten voor de play-offs met vervelende blessures. Nu het duo zich een stuk fitter voelt, vallen de puzzelstukjes beter op hun plaats. Het is te hopen dat het tweetal zich voor de wedstrijd van morgen opnieuw kan opladen en dat alle pijntjes even naar de achtergrond worden geschoven.

Maar ook de andere Leidse spelers zullen er klaar voor moeten zijn om deze positieve lijn door te trekken. “Dylon Cormier heeft de wedstrijd naar zich toe getrokken”, liet Worthy de Jong na afloop weten. “Nu hopen dat we dat naar de volgende wedstrijd kunnen brengen. Als Cormier het niet kan brengen, dan moet iemand anders het brengen. Maar uiteindelijk moet het gezamenlijk gedaan worden. Alle mannen die op het roster staan, moeten te allen tijde klaar zijn voor de wedstrijd.”

Donar speelde dinsdagavond geen beste pot. Reken maar dat de Groningers donderdag uit een ander vaatje willen tappen, want als Zorg en Zekerheid Leiden ook dit duel wint, dan vindt de beslissende zevende wedstrijd in de Vijf Meihal thuis. Dat is iets wat men in Groningen niet wil. Voor Zorg en Zekerheid Leiden is het ‘do or die’, voor Donar is het ‘win or go back to Leiden’.