Nieuwsbericht

Net te kort in Groningen

18 oktober 2007

GRONINGEN - Sporters die gretig zijn, zijn over het algemeen een zegen voor een coach. Maar soms kunnen ze té gretig zijn. Moet de coach aan de rem trekken om zijn mannen tot een beetje kalmte te dwingen. Ivo Boom probeerde dat halverwege het vierde kwart, maar zijn spelers roken het bloed van Hanzevast en wilden te snel het gaatje van maar zeven puntjes dichten. Dat lukte niet. Hanzevast herpakte zich en sleepte de eerste overwinning van het seizoen binnen: 92-78.

Dat het op enkele minuten van het einde nog een echte wedstrijd was, was een klein wonder. In het derde kwart namelijk denderde de Groningse ploeg - gesteund door 2100 fans - over Zorg en Zekerheid heen en leek met nog negentig seconden te gaan in die derde periode de wedstrijd in het slot te gooien.

Derde kwarten - het wordt een eentonig verhaal - zijn vaak niet besteed aan ZZ Leiden. De oorzaak is voer voor psychologen; het probleem voor coach Ivo Boom en zijn staf. In Martiniplaza ging het wel heel erg hard in dat derde stukje van de wedstrijd. Na een ruststand van 39-38 was het op 1:30 van het einde van die derde fase opeens 66-44. Wie snel rekent komt uit op 27-6 in 8.5 minuten basketball.

Die dreun kwam hard aan na een prima eerste helft van ZZ Leiden, waarin het na een flitsende 5-11 start wél negen punten achter kwam, maar die nog voor de gang naar de kleedkamers praktisch goed maakte (39-38). En daarmee mocht Hanzevast niet mopperen, want ZZ Leiden gooide een paar keer de bal weg en had voor hetzelfde geld op voorsprong kunnen staan.

De Groningse sterrenformatie zit nog lang niet lekker in zijn vel. De nieuwe coach Josip ‘Pep' Clarós heeft een filosofie voor ogen, waarbij zijn ploeg de hele wedstrijd een press-verdediging speelt en keihard verdedigt. Als hem dat zou lukken, dan wordt Hanzevast Capitals een stevige kandidaat voor de finale van de playoffs. Maar de weg is nog lang, realiseert de Spanjaard zich.

Tegen ZZ Leiden stond die verdediging alles bij elkaar een minuut of vijftien als een huis. Toen ook schoot de thuisploeg weg naar die voorsprong van 22 punten. Maar in het resterende deel had Leiden zijn zaakjes aardig voor elkaar. Het breken van een press vraag vooral discipline en voortdurend bij de les blijven, want elk foutje kan een steal tot gevolg hebben.

Bij de Groningse press wordt vooral enorme druk gezet op de guards van de opponent en dus liet Ivo Boom een lange man -meestal Nick Curtis - een centrale rol spelen bij het over de middellijn brengen van de bal. Lange spelers houden over het algemeen niet van een press-verdediging en geven hun tegenstander wat meer ruimte bij het opbrengen van de bal.

ZZ Leiden had daardoor vaak snel de bal op de aanvalshelft, al ging het natuurlijk ook wel eens mis. Geen diagonale passes, gaf Boom zijn mannen mee als opdracht. Logisch, want de bal is dan extra lang onderweg en dus is er meer kans op een onderschepping. En dat is dodelijk, zeker tegen een ploeg als Hanzevast met op elke positie een dubbele bezetting, die nooit een verzwakking betekent.

Ivo Boom was achteraf van mening dat het verlies niet nodig was geweest en dat als er ooit een kans was geweest van Hanzevast te winnen, dat dat nu was geweest. Die terecht conclusie maakte de nederlaag natuurlijk extra zuur. Want Boom weet ook dat als Clarós zijn plannen kan realiseren een volgende keer de kansen een stuk kleiner zullen zijn.

Niettemin mocht ZZ Leiden met opgeheven hoofd Martiniplaza verlaten. De ploeg had zichzelf in elk geval gerevancheerd voor het matige optreden tegen MyGuide Amsterdam twee dagen eerder. Donald Wilson was weer helemaal terug, werd topscorer met 33 punten en ook de anderen waren stuk voor stuk scherper dan in het vorige duel.

Dat was in elk geval een flink winstpunt, waarop Boom op weg naar de volgende wedstrijd - dinsdag thuis tegen Upstairs Weert - kan voortbouwen.

JAN VAN DER NAT