Nieuwsbericht

Zware dobber voor ZZ Leiden

8 mei 2015

Zorg en Zekerheid Leiden zal zaterdag in Groningen vanaf 19.30 uur alles uit de kast moeten halen om het bereiken van de finale weer in eigen hand te krijgen. Er is maar één missie: het thuisvoordeel moet terug naar Leiden.

Na twee opeenvolgende nederlagen tegen Donar kijkt Zorg en Zekerheid Leiden in de play-offs tegen een 1-2 achterstand aan. Bovendien is het thuisvoordeel nu voor de ploeg uit Groningen. Het komt er op neer dat de Leidse ploeg drie van de vier resterende wedstrijden moet winnen om de finale te halen. En er is helemaal geen zekerheid dat de serie nog vier wedstrijden gaat duren. Voor hetzelfde geld speelt Zorg en Zekerheid Leiden komende dinsdag al de laatste wedstrijd van het seizoen.

Kan Zorg en Zekerheid Leiden in Groningen winnen? Absoluut, want dat heeft de ploeg dit seizoen al eens eerder gedaan. Het is dan wel van belang dat er beter geschoten gaat worden van buiten de driepuntslijn en vanaf de vrije worplijn. De statistieken liegen wat dat betreft niet. Opende Zorg en Zekerheid Leiden in de eerste wedstrijd nog met tien rake bommen, sindsdien wordt er vooral met losse flodders geschoten. In de twee laatste wedstrijden troffen slechts vijf driepunters doel en juist dat onderdeel is een belangrijk facet in het spel van Eddy Casteels.

Met Rogier Jansen en Jeroen van der List haalde Zorg en Zekerheid Leiden ook twee specialisten op het gebied van vrije worpen benutten binnen. Gedurende het seizoen was de Leidse ploeg de nummer vier als het aankwam op het raak schieten van vrije worpen. Het percentage luidde 74,5%. Dat was nog altijd meer dan vier procent beter dan Donar. In wedstrijd 1 schoot Zorg en Zekerheid Leiden 22 uit 27 (81,5%) en dat is gewoon goed. Maar met 15 uit 27 (wedstrijd 2) en 8 uit 15 (wedstrijd 3) laat de ploeg veel te veel punten liggen. Als Zorg en Zekerheid Leiden deze percentages weer naar een normaal niveau weet te krijgen, zijn er ongetwijfeld kansen.

Eddy Casteels gaf ook aan dat Zorg en Zekerheid Leiden niet moet vervallen in showbasketbal. “Titels win je door kampioensbasketbal te spelen en dat deden we niet meer. Donar deed dat wel en wint dan deze wedstrijd”, meldde Casteels donderdagavond na afloop van de wedstrijd. Het klopt ook wel dat nog niet alle spelers op kampioensniveau zitten. Jansen is nog niet de play-off killer die hij de afgelopen jaren bij Donar en Den Bosch was. Bovendien keerde Will Felder donderdag voor het eerst sinds 11 april weer binnen de lijnen terug. Het gebrek aan wedstrijdritme was evident, maar het feit dat de sterke Amerikaan weer in actie kwam en de dingen die hij goed deed, moeten de burger moed geven. Wat dat betreft valt er met Jansen en Felder nog veel te winnen.

Hoe dan ook, Zorg en Zekerheid speelt in elk geval aanstaande dinsdag – 12 mei – om 20.00 uur nog een thuiswedstrijd. Zaterdagavond wordt dan duidelijk of Zorg en Zekerheid Leiden weer op gelijke hoogte komt of matchpoint tegen heeft. Welke situatie het ook wordt, dit is een wedstrijd waarbij je aanwezig moet zijn. Bestel nu alvast kaarten, want anders loop je de kans naast het net te vissen. Kaarten kun je hier bestellen. Doe het nu!