Nieuwsbericht

Het echte werk gaat beginnen!

28 april 2015

De helpers zijn weg, de beste vier ploegen van dit seizoen gaan uitmaken wie er in de finale om de titel gaan strijden. Voor Zorg en Zekerheid Leiden begint het spel nu echt. Voor het derde opeenvolgende jaar strijdt de Leidse formatie in de halve finale tegen Donar.

De koppels in de halve finale zijn opvallend genoeg gelijk aan de paringen in de halve finale van de beker. Ook toen nam Zorg en Zekerheid Leiden het op tegen Donar en maakten SPM Shoeters en Landstede Basketbal in de andere halve finale uit wie de bekerfinale mocht spelen. Voor Zorg en Zekerheid Leiden en Donar wordt het al de achtste keer dat beide ploegen elkaar dit seizoen troffen.

De eerste kraker was de strijd om de SuperCup. Dit leverde een 78-67 overwinning voor Donar op. In de competitie is de balans in evenwicht. Beide ploegen wonnen één keer op vreemde bodem en één keer in eigen huis. In Groningen werd het in november 70-72 voor Zorg en Zekerheid Leiden, in de slotwedstrijd van de competitie wist Donar met 70-65 te winnen. In Leiden werd het eind december 72-81 voor Donar, eind februari bleven de punten in Leiden: 76-72. In het bekertoernooi waren de thuiswedstrijden voor de thuisploeg: 79-78 in Leiden en 85-80 in Groningen. Door overall vier punten meer gescoord te hebben, mocht Donar naar de bekerfinale om daar SPM Shoeters te verslaan.

In het tijdperk van Zorg en Zekerheid Leiden is het al de vijfde keer dat beide ploegen in de play-offs op elkaar stuiten. Vier keer gebeurde dat in de halve finale. In 2010 won Donar de reeks met 3-2, waarna de Groningers ook landskampioen werden. Een jaar later kwam de grote revanche, in de finale. Zorg en Zekerheid Leiden sierde het vijfjarig bestaan op met een zes jaar daarvoor aangekondigde titel door in de beslissende zevende wedstrijd na drie verlengingen met 96-95 te winnen van GasTerra Flames, zoals Donar toen heette.

In 2013 troffen beide ploegen elkaar weer in de halve finale. GasTerra Flames had weinig in te brengen (3-0), waarna Zorg en Zekerheid Leiden de landstitel ten koste van Aris Leeuwarden greep. Vorig jaar was het tussen beide ploegen ook een bewogen halve finale. Zorg en Zekerheid Leiden schoot in de eerste wedstrijd uit zijn slof en veegde de Groningers met 44-73 de eigen MartiniPlaza uit. Ook wedstrijd twee in de Vijf Meihal ging met 62-59 na verlenging naar Zorg en Zekerheid Leiden. De finale werd ondanks de matchpoints echter niet bereikt. GasTerra Flames won de laatste drie duels met 74-66, 66-72 en 76-62. Het wegvallen van Mohamed Kherrazi vlak voor wedstrijd vier had hier zeker mee te maken, want vanaf dat moment was Ross Bekkering onstuitbaar. In de finale pakte GasTerra Flames de landstitel ten koste van SPM Shoeters.

Opvallend detail is dat de winnaar van de drie voorgaande halve finaleseries tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Donar zich telkens tot landskampioen mag kronen. Het zou een mooie bekroning zijn in het eerste jaar onder Eddy Casteels. Steun van de zesde man is natuurlijk onontbeerlijk. De Vijf Meihal moet weer een hel worden voor tegenstanders die met knikkende knieën het veld betreden. Koop nu alvast online uw tickets, want de kans is groot dat er straks geen kaarten meer verkrijgbaar zijn aan de kassa. Het zou niet voor het eerst zijn dat een wedstrijd tussen deze twee grootmachten volledig uitverkocht is. U kunt uw kaarten hier aanschaffen.