Nieuwsbericht

Zes seizoenprijzen voor ZZ Leiden

20 april 2015

Bij het verdelen van de individuele seizoenprijzen in de Dutch Basketball League heeft Zorg en Zekerheid Leiden zes prijzen gepakt. Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi vielen allebei twee keer in de prijzen. Ook Jan Driessen en Dylon Cormier pakten een prijs.

De Amerikaan Lance Jeter is door de coaches en aanvoerders van de clubs in de Dutch Basketball League en journalisten uitgeroepen tot Most Valuable Player van het seizoen 2014-2015. Lance Jeter had met 156 punten in de verkiezing een ruime voorsprong van 90 punten op de nummer twee, Worthy de Jong en 109 punten op de nummer drie, Brandyn Curry van SPM Shoeters Den Bosch.

Worthy de Jong ging als enige op herhaling in het All*Star Team. De Leidse forward kreeg gezelschap van Lance Jeter, Brandyn Curry, Mark Sanchez (Donar) en Joe Burton (Landstede Basketbal).

Naast het All*Star Team was er voor Worthy de Jong ook een plek in het All Defense Team. Dat ereteam werd verder inhoud gegeven door J.T. Tiller en Joe Burton van Landstede Basketbal, Mohamed Kherrazi en Stefan Wessels van SPM Shoeters Den Bosch.

Mohamed Kherrazi van Zorg en Zekerheid Leiden viel de eer te beurt te worden uitgeroepen tot Defensive Player of the year. De Leidse forward had 57 punten voorsprong op Stefan Wessels van SPM Shoeters Den Bosch, die op zijn beurt de nummer drie, J.T. Tiller van Landstede Basketball Zwolle, met één punt verschil achter zich liet. Mohamed Kherrazi is pas de tweede speler die de trofee wint. Bij de eerste twee verkiezingen viel Jason Dourisseau van Donar telkens in de prijzen.

Ook de onderscheiding voor Sixth man of the year ging naar Zorg en Zekerheid Leiden in de persoon van Dylon Cormier. De Amerikaan had met 115 punten genoeg om Arvin Slagter van SPM Shoeters Den Bosch (106 punten) op afstand te houden. De prijs werd pas voor de tweede keer uitgereikt. Vorig jaar ging de eer naar Ali Farokhmanesh van SPM Shoeters Den Bosch.

Jan Driessen kreeg een plaats toebedeeld in het All Rookie Team. De titel Rookie of the year ging naar Daan Rosenmuller van BS Weert. Met 146 punten had hij 33 punten voorsprong op Nigel van Oostrum, die het seizoen bij Port of Den Helder Kings begon, om vervolgens over te stappen naar Aris Leeuwarden. Het All Rookie Team wordt gecompleteerd door Naigel Onuoha van Challenge Sports Rotterdam en Mick Fleuren van BS Weert.

Joe Burton viel ook nog individueel in de prijzen. De center van Landstede Basketbal Zwolle liet in het seizoen de beste statistieken optekenen en verdiende daarmee de onderscheiding Statistical Player of the year. Het was voor het eerst in de historie van de onderscheiding dat Zwolle de winnaar van de trofee mocht leveren. Burton had bovendien de hoogste efficiencyrating (23,50) van alle spelers in de voorbije acht seizoenen.

De Most Valuable Player under 23-award ging afgetekend naar Yannick Franke van Challenge Sports Rotterdam. De topscorer van de DBL kreeg 179 punten, 92 meer dan Maarten Bouwknecht van Donar en 129 meer dan Mike Schilder van SPM Shoeters Den Bosch.

Yannick Franke werd ook uitgeroepen tot Most Improved Player. Hij kreeg van de coaches, aanvoerders en journalisten in de verkiezing 162 punten, 105 meer dan Maarten Bouwknecht van Donar Groningen en 125 meer dan Leon Williams van Landstede Basketbal Zwolle.

Ivica Skelin van Donar werd door zijn collega-coaches, aanvoerders en journalisten uitgeroepen tot Coach of the year. De Kroaat versloeg Sam Jones van SPM Shoeters Den Bosch nipt met vier punten. Eddy Casteels eindigde als derde.

De prijs voor de Referee of the year ging met royaal verschil naar Antio Sinterniklaas, die ook vorig seizoen werd uitgeroepen tot beste scheidsrechter in de DBL. Sinterniklaas kreeg 20 punten, zijn achtervolgers Barry Peters en Joske Kuut moesten het met respectievelijk 7 en 6 punten doen. Voor Sinterniklaas was het al zijn vijfde onderscheiding als Referee of the year (2005, 2007, 2009 en 2014). Hij passeerde daarmee Karel Kraaijeveld (4 onderscheidingen) op de ranglijst van meest gedecoreerde scheidsrechters en neemt nu achter Ton Rolvink (8 keer beste scheidsrechter) de tweede plaats in.

Alle prijswinnaars, Dutch Basketball League, seizoen 2014-2015:
Most Valuable Player: Lance Jeter (Donar Groningen)

Most Valuable Player under 23: Yannick Franke (Challenge Sports Rotterdam)

Statistical Player of the Year: Joe Burton (Landstede Basketbal Zwolle)

Coach of the Year: Ivica Skelin (Donar Groningen)

Rookie of the Year: Daan Rosenmuller (BSW Weert)

All Rookie Team
Daan Rosenmuller (BSW Weert)
Nigel van Oostrum (Aris Leeuwarden)
Jan Driessen (Zorg en Zekerheid Leiden)
Naigel Onuoha (Challenge Sports Rotterdam)
Mick Fleuren (BSW Weert)

Most Improved Player: Yannick Franke (Challenge Sports Rotterdam)

Defensive Player of the Year: Mohamed Kherrazi (Zorg en Zekerheid Leiden)

Sixth Man of the Year: Dylon Cormier (Zorg en Zekerheid Leiden)

All Star Team
Lance Jeter (Donar Groningen)
Brandyn Curry (SPM Shoeters Den Bosch)
Worthy de Jong (Zorg en Zekerheid Leiden)
Mark Sanchez (Donar Groningen)
Joe Burton (Landstede Basketbal Zwolle)

All Defense Team
J.T. Tiller (Landstede Basketbal Zwolle)
Worthy de Jong (Zorg en Zekerheid Leiden)
Mohamed Kherrazi (Zorg en Zekerheid Leiden)
Stefan Wessels (SPM Shoeters Den Bosch)
Joe Burton (Landstede Basketbal Zwolle)

Referee of the Year: Antio Sinterniklaas