Nieuwsbericht

Strijd om de koppositie

9 april 2015

Zorg en Zekerheid Leiden en SPM Shoeters gaan als de nummer één en twee beginnen aan de play-offs. Alleen de volgorde is nog niet uitgemaakt. Zaterdagavond treffen beide grootmachten elkaar om 20.00 uur in de Bossche Maaspoort.

Hoewel de wedstrijden tussen Zorg en Zekerheid Leiden en SPM Shoeters ook dit jaar weer spannend zijn, heeft de Leidse formatie nog geen één keer de volle winst gepakt. Op 8 november bracht SPM Shoeters het Leidse team de eerste nederlaag van het seizoen toe: 66-67. Dylon Cormier had de man voor Zorg en Zekerheid Leiden kunnen zijn, maar hij miste kort voor tijd zijn beide vrije worpen.

Op Tweede Kerstdag won de ploeg uit Den Bosch opnieuw, maar weer was het tot het eind toe spannend: 82-77. Een maand geleden leek Zorg en Zekerheid Leiden de negatieve reeks dan eindelijk te doorbreken. Bij rust had de thuisploeg een voorsprong van dertien punten opgebouwd (40-27), maar ook dit was niet genoeg voor de winst: 65-69.

Doordat SPM Shoeters wat meer foutjes maakte, beginnen beide ploegen met hetzelfde puntenaantal van 44. Zorg en Zekerheid Leiden kan hiervan profiteren. Bovendien had SPM Shoeters het in de afgelopen weken erg moeizaam. Voor de beker werd de finale verloren van Donar, kort daarop veegde Landstede Basketbal de ploeg in eigen huis met 70-92. Afgelopen zaterdag startte SPM Shoeters tegen Donar dramatisch (2-13), maar won uiteindelijk nog wel: 84-79. Door deze zege en de winst van Zorg en Zekerheid Leiden in Zwolle plaatste de Leidse formatie zich als eerste bij de beste twee van de competitie waardoor een vrije doortocht naar de halve finale van de play-offs gegarandeerd is. Op 2 mei begint Zorg en Zekerheid Leiden de play-offs in eigen huis.

Zorg en Zekerheid Leiden speelde afgelopen zaterdag opnieuw zonder Will Felder. Marcel Aarts deed in Leeuwarden afgelopen maandag al weer mee met de warming-up, al ging hij getooid met een masker. Tegen Weert pakte de gemaskerde Aarts weer minuten en werd hij nog topscorer ook. Reggie Johnson deed tegen Weert niet mee. De Amerikaanse center had van de Tucht en Geschillen Commissie nog een extra wedstrijd schorsing gekregen vanwege zijn diskwalificerende fout in de slotseconden tegen Landstede Basketbal. Johnson is er zaterdag tegen Zorg en Zekerheid Leiden dus gewoon bij.

Een Leidse winst betekent overigens nog niet dat de eerste plaats, en dus thuisvoordeel in alle series in de play-offs, binnen is. Bij winst slaat Zorg en Zekerheid Leiden een gaatje van twee punten. In dat geval zal de Leidse ploeg uit bij Donar moeten winnen. Of SPM Shoeters helpt een handje door volgende week woensdag de winst aan Landstede Basketbal te laten.

Hoe spannend het is in de strijd om de eerste plaats, dat geldt ook voor de derde plaats. In verliespunten delen Landstede Basketbal en Donar de derde plaats. Het onderling resultaat is echter één puntje in het voordeel van Landstede Basketbal. De paringen voor de play-offs zullen echt pas op de slotdag duidelijk worden.