Nieuwsbericht

Eerste plaats in eigen hand

2 april 2015

De meest ideale situatie in de play-offs is thuisvoordeel in alle series. Door drie nederlagen tegen SPM Shoeters leek dat voordeel aan de neus van Zorg en Zekerheid Leiden voorbij te gaan. Totdat Landstede Basketbal woensdagavond in Den Bosch uithaalde. Zorg en Zekerheid Leiden heeft nu alles in eigen hand, te beginnen met een uitwedstrijd zaterdag tegen datzelfde Landstede Basketbal.

Was Landstede Basketbal, zelfs zonder de geblesseerde Joe Burton, in Den Bosch nou zo goed of zit SPM Shoeters in een dip? Dat laatste zou heel goed kunnen, want net als in de verloren bekerfinale tegen Donar speelde de Bossche formatie zonder enige overtuiging. Volgens schutter Kees Akerboom heeft de nederlaag tegen Donar veel harder doorgewerkt dan verwacht. Daarmee willen we overigens niets afdoen aan de prestatie van Landstede Basketbal.

Het maakt de slotfase van de competitie alleen maar spannender. Zorg en Zekerheid Leiden en SPM Shoeters staan nu in verliespunten samen bovenaan en hebben een voorsprong van vier punten op Donar en Landstede Basketbal. Het is een toevallige samenloop van omstandigheden dat deze vier ploegen elkaar dit weekend treffen. Zorg en Zekerheid Leiden gaat op bezoek bij Landstede Basketbal, terwijl SPM Shoeters zonder de geschorste Reggie Johnson het weer moet opnemen tegen Donar.

Theoretisch is het mogelijk dat Zorg en Zekerheid Leiden zich zaterdag al zeker weet van een plaats bij de eerste twee, en dus vrijstelling van het spelen van de eerste ronde in de play-offs. Als Zorg en Zekerheid Leiden in Zwolle wint, dan kan Landstede Basketbal nooit meer boven de Leidse formatie uitkomen. Mocht Donar vervolgens verliezen van SPM Shoeters, dan is rechtstreekse plaatsing voor de halve finale van de play-offs een feit. In Zwolle vindt de sprongbal om 19.30 uur plaats, in Den Bosch begint men een half uur later.

Landstede Basketbal liet zonder de geblesseerde Joe Burton een uitstekende indruk achter. Vooral de guards Leon Williams en J.T. Tiller vormden een enorme plaag voor SPM Shoeters. Ook Nikki Hulzebos en Tyson Hinz deden een stevige duit in het zakje.

Zorg en Zekerheid Leiden weet dat de ploeg al drie keer heeft gewonnen van de Zwolse opponent. Eind oktober werd het in Leiden 76-54, op 14 februari zegevierde de Leidse ploeg in de Vijf Meihal met 93-80. Dit was de beruchte wedstrijd waarin coach Eddy Casteels in de tweede periode naar de kleedkamer werd gezonden en Zorg en Zekerheid Leiden een achterstand van 40-55 omzette in een toch nog ruime overwinning.

Ook het duel in Zwolle, op 16 december, hoort beslist in het rijtje opmerkelijke wedstrijden thuis. Halverwege het derde kwart leek Landstede Basketbal op rozen te zitten bij 58-44. In drie minuten tijd zet Zorg en Zekerheid Leiden een 0-20 run neer die in het laatste kwart wordt doorgetrokken naar 5-31 (63-75). Landstede Basketbal drong nog wel aan, maar moest genoegen nemen met een 79-86 nederlaag.

Bij Zorg en Zekerheid Leiden keert Rogier Jansen na zijn schorsing weer terug in de ploeg. De enkel van Joe Willman is weer een weekje verder hersteld. Will Felder kampt nog steeds met rugproblemen, die te danken zijn aan zijn valpartij inde laatste thuiswedstrijd tegen Landstede Basketbal. Nu de eerste plaats weer in het vizier is, mag je veronderstellen dat Zorg en Zekerheid Leiden in Zwolle scherp aan de start verschijnt.