Nieuwsbericht

Op naar de Apollohal!

20 maart 2015

Zorg en Zekerheid Leiden treeft zondagmiddag in Amsterdam aan tegen BC Apollohal. Om 17.00 uur vindt de opgooi in de Apollohal plaats. Maar een belangrijker treffen vindt al enkele uren eerder plaats. Landstede Basketbal ontvangt dan in eigen huis Donar.

Waarom is dit duel nu van belang? Landstede Basketbal staat in verliespunten slechts twee puntjes achter Zorg en Zekerheid Leiden. Het onderling resultaat is altijd in het voordeel van de ploeg van Eddy Casteels, zelfs al zou Landstede de laatste thuiswedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden nog winnen. Feitelijk moet de Zwolse formatie dus vier punten goed maken. Die marge is er ook ten opzichte van Donar, dat met 1-2 achter staat tegen Zorg en Zekerheid Leiden maar om beter uit het onderling resultaat te komen op de slotdag met minimaal één punt verschil van Zorg en Zekerheid Leiden moet winnen.

Een van beide ploegen zal zondagmiddag dus een veer moeten laten. Nu DeJuan Wright er voor de rest van het seizoen uit ligt en Ross Bekkering vier weken in het gips moet, is de kans aanwezig dat Donar op grotere afstand van Zorg en Zekerheid Leiden komt te staan. In dat geval zou het dus ook wel eens zo kunnen zijn dat de laatste wedstrijd van het seizoen – uit bij Donar – er niet meer toe doet.

Voorlopig kunnen de telramen weer even weggestopt worden. Hoe staat Zorg en Zekerheid er dit seizoen voor ten opzichte van BC Apollo. In eigen huis werd twee keer ruim gewonnen: 95-66 en 97-61. In Amsterdam ging het op 7 december wat moeizamer: 75-87. Worthy de Jong bleef de volle veertig minuten aan de kant en ook Maurice Creek was nog lang niet in zicht. Mohamed Kherrazi speelde toen zijn beste wedstrijd van het seizoen met 21 punten en 11 rebounds. “Ik speel altijd lekker in de Apollohal”, liet Kherrazi weten nadat hij de onderlinge tweestrijd met zijn bij Apollo debuterende broer Hicham overduidelijk had gewonnen.

De laatste wedstrijd in Leiden toonde aan dat BC Apollo 2.0 (toen nog met de inmiddels vertrokken Reggie Keely) op gepaste afstand van Zorg en Zekerheid Leiden opereerde. Alleen Aron Royé vierde zijn terugkeer bij de Amsterdammers met 15 punten en 7 assists. De spelverdeler viel vorige week zondag tegen Donar uit met een knieblessure, maar verwacht er zondag tegen Zorg en Zekerheid Leiden weer bij te zijn.

Bij Zorg en Zekerheid Leiden bleef Jeroen van der List woensdag de hele wedstrijd langs de kant. Hij heeft nog steeds last van zijn pols, maar had in noodgevallen kunnen spelen. Nu was daar tegen BSW geen sprake van. Worthy de Jong (10 minuten) en Rogier Jansen (14 minuten) kregen van Casteels ook de nodige rust toebedeeld.

Het wil nog wel eens spoken in Amsterdam. Twee jaar geleden ging de Leidse hoofdmacht op een druilerige zondagmiddag ten onder tegen BC Apollo om vervolgens door te stomen naar het kampioenschap. Dat laatste wil iedereen in Leiden natuurlijk weer meemaken. “Ik wil graag naar het Stadhuisplein om gehuldigd te worden voor de titel”, wenste Casteels al eens eerder in het seizoen. Een nederlaag tegen BC Apollo past niet bij dat streven. De coach zal zijn manschappen dan ook zeker op scherp willen zetten, want van onderschatting mag geen sprake zijn.

Voor de volgers van het Leidse basketbal is dit een prima wedstrijd. Amsterdam ligt op een steenworp afstand en rond de Apollohal is parkeren op zondag gratis. Een invasie van Leidse fans zal de spelers alleen nog maar meer helpen om de wedstrijd serieus aan te pakken.