Nieuwsbericht

Koploper na tweede zege

9 oktober 2007

LEIDEN - In de (top)sport gaat het om winnen. Niets meer en niets minder. En dus was er tevredenheid in het kamp van Zorg en Zekerheid na de thuisoverwinning op Aris Friesland. De wijze waarop de 97-90 tot stand kwam (de hoogste score overigens in de geschiedenis van ZZ Leiden) deerde het duizend man sterke legioen niet. Vol trots kon gewezen worden op de eerste plaats in de eredivisie.

Teletekst zette ZZ Leiden na de eerste speelronde al bovenaan, maar dat was onterecht. Nu echter klopt het wel. Vier uit twee en een beter saldo dan Upstairs Weert. Natuurlijk is dit eerste gewin kattengespin, maar het feit ligt er dat ZZ Leiden het seizoen goed is begonnen. In elk geval waar het de keiharde cijfers betreft.

Gemakkelijk was het niet tegen de ploeg uit Leeuwarden, die tegen het einde van het vorige seizoen Leiden eerst uit de playoffs leek te houden en vervolgens zelf het slachtoffer werd, toen Leiden in Weert won. Nu lag de oorzaak van die moeite meer bij de thuisploeg dan bij de gasten uit Friesland. De ploeg van Ivo Boom nam regelmatig een lekkere voorsprong, maar ging dan knoeien, waardoor Aris kon terugkomen.

Wat dat betreft was de wedstrijd een kopie van het duel in de openingsronde tegen Den Helder Seals. Ook nu was het steeds tot hier en niet verder, waardoor Aris - behoudens na de openingsscore van Rein van der Kamp - nooit een voorsprong had. Het liep dus steeds goed af, maar er komen absoluut tegenstanders, die er in zo'n geval wél op en over gaan en dan Leiden dwingen tot een achtervolging.

Het lijkt vooral een kwestie van concentratieverlies en soms een beetje pech. Zo was Johan Kuijper erg ongelukkig in zijn acties tegenover Aris' beste man, de Amerikaanse doordouwer Dillion Sneed, die zo afsluiten met liefst 37 punten. Hij liep snel tegen drie fouten aan, waaronder overigens eentje voor een honderd procent gaaf blok.

ZZ Leiden begon prima aan het duel met in de hoofdrol David Chiotti, die sterk verdedigde en er en passant acht punten ingooide in die eerste tien minuten. Ook Donald Wilson ging lekker in de openingsminuten en knalde vlak voor de eerste pauze de Friese zone aan gort met een gave driepunter voor 25-15.

Maar, zoals gezegd, Leiden hield Aris aan het elastiek. Het werd 35-32 en met moeite kon het gaatje van tien punten worden gehandhaafd: rust 50-40. Over het derde kwart en vooral de start ervan is vorig seizoen een boek vol geschreven. En er lijkt weinig veranderd. Hamm, Van der Kamp en Sneed tekenden voor een 0-7, alvorens ZZ Leiden wakker werd.

Leiden kreeg echter weer lef en dat kwam tot uiting bij een pass achter zijn rug om van Nash op Chiotti voor een snoeiharde dunk. De vierde fout van Jesse Kimbrough - spelverdeler bij absentie van Roy Booker, liesblessure - en later die van Lawrence Hamm leken niet ongunstig. Maar de aandacht daarvoor vervaagde, toen Aron Royé na een botsing kermend van de pijn op de vloer bleef liggen. Met een dik pak ijs op de linkerknie zat hij de wedstrijd uit.

ZZ Leiden moest meer inleveren, want na dertig minuten was het verschil nog slechts vier punten: 70-66. En in het vierde kwart sprong het elastiek vrolijk op en neer: een 7-0 van Leiden werd door Aris beantwoord met een 10-0 voor het kleinste verschil in de wedstrijd: 77-76.

Toen volgde een unieke actie van JS Nash. Hij mocht de bal innemen onder de basket van Aris. Iedereen wachtte af wie de bal zou krijgen. Nash koos voor een andere optie. Hij gooide de bal tegen een Friese rug, kreeg het speeltuig terug en maakte een simpele lay-up. Toch kwam Leiden maar niet los van de taaie ploeg uit Leeuwarden. Pas op minder dan twee-en-een-halve minuut viel de feitelijke beslissing met een cruciale rebound van Mick Burger, die vlak daarvoor in het veld was teruggekeerd voor Vincent Krieger, die als ‘beloning' voor een elleboog op zijn neus zijn vijfde fout kreeg aangereikt...

Het balbezit via Burger bleek het laatste zetje dat Leiden nodig had. Aris, dat Hamm inmiddels kwijt was (vijf fouten) en Van der Kamp op scherp had staan, probeerde het met een zoneverdediging en had daarmee bijna succes door Leidse slordigheden. Maar het hoofd bleef - met een vrij weekeinde voor de boeg, dinsdag is Amsterdam de volgende tegenstander - boven water.

JAN VAN DER NAT