Nieuwsbericht

Laatste keer naar Friesland?

6 maart 2015

Zorg en Zekerheid Leiden moet het zaterdag opnemen tegen Aris Leeuwarden. Het duel in Friesland is de start voor het laatste kwart van het seizoen. Met één uitzondering, de wedstrijd van aanstaande woensdag – 11 maart – in de Vijf Meihal tegen SPM Shoeters behoort nog tot de derde ronde. Koop nu alvast uw kaartje, want vol is vol.

Met nog acht wedstrijden te spelen heeft Zorg en Zekerheid Leiden een prima uitgangspositie om aan het eind van het reguliere seizoen bij de beste twee ploegen van de Dutch Basketball League te behoren. Het gat met de nummer drie Landstede Basketbal bedraagt vier punten, maar het onderling resultaat kan niet meer verloren gaan. Immers, Zorg en Zekerheid Leiden heeft tot nu toe alle drie duels in winst omgezet. Landstede Basketbal zal in acht wedstrijden dus zes punten meer moeten halen dan Zorg en Zekerheid Leiden.

Ook het gat met de nummer vier Donar bedraagt inmiddels zes punten. Zorg en Zekerheid Leiden heeft wel twee van de drie onderlinge wedstrijden gewonnen, maar moet nog naar Donar. Als de Groningers die wedstrijd met het kleinst mogelijke verschil winnen, valt het onderling resultaat wel in het voordeel van Donar uit. Wel is het zo dat de Groningse formatie nog maar zeven wedstrijden op de rol heeft staan.

Iedere winstwedstrijd brengt Zorg en Zekerheid Leiden dus weer een stapje dichter bij een klassering bij de eerste twee ploegen. Die plaatsen zich immers zonder te spelen al voor de halve finales van de play-offs en hebben daarin ook thuisvoordeel. Een vierde overwinning op Aris Leeuwarden (Zorg en Zekerheid Leiden won de eerste drie duels) zou de ploeg van Eddy Casteels prima uitkomen. Zoals bekend wordt er door en tegen Aris veel gescoord. In de eerste twee duels brak Zorg en Zekerheid Leiden door de magische grens van honderd punten, de laatste keer in Leiden bleef Aris tot zes minuten voor tijd gelijke tred houden met de Leidse formatie. Pas in de slotfase werd het verschil gemaakt: 94-83.

Aris treedt zaterdag mogelijk met een compleet team aan. Dat betekent dat spelverdeler Miles Jackson-Cartwright terugkeert, uitgerekend tegen Zorg en Zekerheid Leiden. Bij de vorige ontmoeting tussen beide clubs in Friesland viel Jackson-Cartwright geblesseerd uit. Ook Torgrim Sommerfeldt ontbrak de laatste keer in Leiden. Met een compleet team heeft coach Tom Simpson meer wisselmogelijkheden.

Zorg en Zekerheid Leiden zal zeker op zijn tellen moeten passen. De Friezen hebben al bijna twee weken niet meer gespeeld, de Leidse formatie moest donderdag nog vol aan de bak in Groningen. Bovendien kwam het de laatste jaren nog wel eens voor dat Zorg en Zekerheid Leiden in Friesland minstens één keer tegen een nederlaag opliep.

Coach Casteels zal zijn spelers op het hart drukken dat zij de Friese tegenstander moeten respecteren en dat er niet zomaar gewonnen gaat worden. Voor Zorg en Zekerheid Leiden zal het goed uitkomen als Maurice Creek zijn goede spel tegen Donar door weet te trekken. Wellicht biedt Aris Jeroen van der List de mogelijkheid om zijn zwakke wedstrijd tegen Donar eens flink weg te spoelen. In dit soort wedstrijden bestaat de kans dat Kasper Averink en Jan Driessen ook nog wat minuten kunnen maken om bijvoorbeeld Rogier Jansen en Worthy de Jong wat extra rust te gunnen. Met het oog op de topper van aanstaande woensdag tegen SPM Shoeters zou dat geen overbodige luxe zijn.