Nieuwsbericht

ZZ Leiden gebaat bij een volle bak

24 februari 2015

Voor de vijfde keer staan Zorg en Zekerheid Leiden en Donar zaterdag 28 februari tegenover elkaar. Donar in Leiden betekent vrijwel altijd een volle bak. Zeker nu het belang van de laatste wedstrijden toeneemt. Maak van de Vijf Meihal weer een heksenketel, maar wel met respect.

Sinds de terugkeer van Leids basketbal in de eredivisie is er geen strijd die meer leeft dan die tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Donar. Zelfs de rivaliteit tussen de Leidse ploeg en SPM Shoeters Den Bosch verbleekt hierbij. Die strijd is meer verbonden met het verleden toen Leiden (gesponsord door Parker, Elmex en een jaar sponsorloos) het telkens weer moest afleggen tegen de vijand uit Den Bosch.

Terug naar Donar. De tussenstand dit seizoen is 2-2. Beide ploegen hebben zowel uit als thuis een keer gewonnen. Saillant detail: de twee competitieduels werden door de bezoekende ploeg gewonnen. Het kan zaterdag dus ook weer alle kanten op. Donar zal in elk geval niet op volle oorlogssterkte aantreden, want Craig Osaikhwuwuomwan zit dan zijn laatste wedstrijd schorsing – vanwege een akkefietje tegen Challenge Sports Rotterdam – uit. De kans is aanwezig dat Ross Bekkering zaterdag zijn rentree maakt. Tijdens het All*Star Gala gaf Bekkering nog aan dat hij hoopte in de bekerwedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden (donderdag 5 maart in Groningen) mee te kunnen spelen, maar inmiddels is duidelijk geworden dat Bekkering zaterdag inzetbaar is.

Zorg en Zekerheid Leiden zit nog steeds in een goede flow. In 2015 heeft de ploeg nog geen officiële wedstrijd verloren. Opvallend is dat de score van de Leidse ploeg in die acht wedstrijden tussen de 79 en 109 punten ligt. Van de twee oefenwedstrijden tegen Belgische ploegen werd alleen van de Belgische topper Charleroi verloren. Het Limburg United van Seamus Boxley, dat net als Zorg en Zekerheid Leiden niet compleet aantrad, had in de Vijf Meihal ook niet veel te vertellen. De 89-72 valt nog mee, maar in de beginfase van het derde kwart stond er nog een verschil van dertig punten op de borden.

Die goede flow werd afgelopen zondag tijdens het All*Star Gala in Den Bosch nog eens onderstreept. Maurice Creek won het driepuntschieten, terwijl Jeroen van der List tot MVP werd uitgeroepen van het duel tussen het Nederlands team en een selectie van toppers uit de Dutch Basketball League. Worthy de Jong behoorde eveneens tot de uitblinkers aan de zijde van Oranje. Rogier Jansen strooide met wat alley-oops en Mohamed Kherrazi toonde ook wat hogeschool trapezewerk na een pass van De Jong.

Met nog negen wedstrijden te gaan, wordt het ook steeds belangrijker om de rangschikking in de gaten te houden. Op dit moment hebben Zorg en Zekerheid Leiden en SPM Shoeters vier verliespunten minder dan Donar en Landstede Basketbal. Om zich rechtstreeks voor de halve finale te plaatsen en thuisvoordeel te hebben, moet Zorg en Zekerheid Leiden eerste of tweede worden. Met een overwinning op Donar zou Zorg en Zekerheid Leiden goede zaken doen, want dan blijft de kans aanwezig dat de Leidse ploeg nog steeds eerste kan worden en thuisvoordeel heeft als de ploeg zich voor de finale weet te plaatsen. Maar laten we niet te ver vooruitlopen op de zaken. Eerst maar eens de wedstrijd van zaterdag zien te winnen.

En daar kunt u bij helpen. De Vijf Meihal moet weer omgetoverd worden in een enorme heksenketel. In de laatste thuiswedstrijd was het fanatieke publiek zo imponerend dat Landstede Basketbal de weg volledig kwijtraakte en Zorg en Zekerheid Leiden tot grote hoogte steeg. Zo’n sfeer is natuurlijk gewenst, maar blijf wel respect houden voor de tegenstanders en scheidsrechters. Nog een laatste tip: schaf vooraf online je kaartje aan, want de kans is groot dat er zaterdag aan de kassa een bordje uitverkocht hangt. Online kaarten aanschaffen kun je hier doen.