Nieuwsbericht

ZZ Leiden succesvol op Gala

22 februari 2015

De spelers van Zorg en Zekerheid Leiden (en Burdy) hebben zich tijdens het All*Star Gala in Den Bosch van hun goede kant laten zien. Dat leverde ook nog wat prijzen op. Maurice Creek won de wedstrijd driepunters schieten en Jeroen van der List werd uitgeroepen tot MVP van de All*Star Game.

De dag in de Maaspoort begon al om elf uur met een clinic voor kinderen onder leiding van de grootste basketbalvriend voor kinderen, oud-international Henk Pieterse. Aan deze clinic namen ook kinderen uit Leiden deel.

De eerste wedstrijd die op het programma stond was het duel tussen de beste talenten van ons land. Het grootste deel speelt al in de Dutch Basketball League, een aantal komt uit in de Dutch Talent League. Voor het zuidelijke team waren namens Zorg en Zekerheid Leiden Kasper Averink en Jan Driessen opgeroepen. Beide spelers lieten goede acties zien. Averink stond bijna 19 minuten binnen de lijnen en tekende voor 17 punten, 6 assists en 5 rebounds. Driessen speelde dik 20 minuten pakte 8 punten en 7 rebounds mee. Het zuidelijke team, aangestuurd door de MVP Vaidas Tamasauskas en Roel Aarts, won deze wedstrijd met 108-103.

Daarna was het tijd om driepunters te schieten. Negen spelers verschenen aan de start. Jeroen van der List scoorde 12 punten, maar dat was niet genoeg om bij de beste vier te komen. Maurice Creek slaagde daar met 17 punten wel in. In de halve finale haalde Creek met 21 punten de hoogste score van de dag. Ook in de finale was de schutter van Zorg en Zekerheid Leiden beter dan de andere finalist Valentijn Lietmeijer, al was het verschil maar één punt: 18 om 17.

Na een fotoshoot met de huidige internationals en de vroegere internationals, was het tijd voor de All*Star Game. Het Nederlands team, met Jeroen van der List, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi en Rogier Jansen, nam het op tegen een selectie van spelers uit de Dutch Basketball League. Will Felder was door de fans als startende power forward gekozen, maar moest vanwege een rugblessure – opgelopen tegen Landstede Basketbal – aan de kant blijven. Om die reden deed Felder ook niet mee aan de dunkwedstrijd. Het enige Leidse tintje in de dunk contest was de rol van Jeroen van der List, de winnaar van vorig jaar, als voorzitter van de jury.

De bondscoaches Toon van Helfteren en Sam Jones openden met Leon Williams, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Thomas Koenis en de uit Duitsland overgekomen Nick Oudendag. Niet geheel toevallig vijf spelers die afgelopen jaar verantwoordelijk waren voor de kwalificatie voor EuroBasket 2015 en daaraan wel hun zomervakantie wilden opofferen. Na een 0-5 opening voor de DBL-sterren plaatste Oranje onder aanvoering van Worthy de Jong een 18-0 run. Niet alleen opende De Jong de score, ook verzorgde hij een prima alley-oop die door Mohamed Kherrazi op waarde werd geschat.

In het tweede deel van het eerste kwart verwerkte Jeroen van der List een prima alley-oop pass van Dexter Hope. Ook de DBL’ers zorgden voor hoogstandjes. Chris Denson kwam in het eerste kwart, dat afgesloten werd bij 37-28 in het voordeel van Oranje, al uitstekend door. Aan het begin van het tweede kwart rondde Yannick Franke, samen met Kenneth van Kempen de enige Nederlanders in de selectie van de DBL, een penetratie keihard af.

Bij Oranje was inmiddels de dertiende spelers binnen de lijnen gekomen. Deze met het shirtnummer 19 getooide speler was voor veel aanwezigen nog een onbekende. Maar nadat hij een halve break volslagen onverwacht had afgerond met een enorme mokerdunk, werd duidelijk dat dit Charlon Kloof was. Na zijn collegejaren aan St. Bonaventure in Amerika te hebben voltooid, vond Kloof onderdak in Turkije bij Istanbul DSI, dat in de op een na hoogste league in Turkije uitkomt. Kloof speelde een sterke pot en zou eindigen op 14 punten.

Buiten de dunks waren er zowel voor als na rust (63-60 voor Oranje) ook andere hoogstandjes te zien. Natuurlijk flashy passes, maar ook fraai dribbelwerk van Worthy de Jong en Lance Jeter. De Groningse spelverdeler speelde de bal rechts langs Thomas Koenis en liep zelfs links langs de Groningse center heen om daarna de bal weer te controleren. Reggie Johnson miste een tweede vrije worp opzettelijk, maar uit de rebound knalde Brandyn Curry een driepunter binnen voor 89-80 na drie kwarten.

In de vierde periode liet Dimeo van der Horst zien dat hij makkelijk met de bal overweg kan. Niet alleen met een dunk, maar ook zijn no look pass op Charlon Kloof mocht gezien worden. Even leek het Nederlands team af te stevenen op een duidelijke overwinning (107-98 met nog iets meer dan vijf minuten te spelen), maar door drietjes van Yannick Franke en Brandyn Curry (vier bommen in de laatste vijf minuten) kwam het door Herman van den Belt gecoachte team van de DBL terug tot 125-125. Het was duidelijk dat de Amerikanen niet wilden verliezen. Ze kregen zelfs nog de kans om op voorsprong te komen, maar dat mislukte. De bal belandde vervolgens bij Rogier Jansen die Jeroen van der List (zie de foto van Christian Aarts), later uitgeroepen tot MVP van de All*Star Game, verleidde om de winnende score binnen te dunken.

Worthy de Jong scoorde in 20 minuten speeltijd 20 punten, pakte 7 rebounds en deelde nog eens 4 assists uit. Rogier Jansen kwam in 16 minuten tot 8 punten en 3 assists. Mohamed Kherrazi verscheen 11 minuten binnen de lijnen en tekende voor 4 punten. Jeroen van der List produceerde in 18 minuten speeltijd 19 punten (tegen 82% schot) en 8 rebounds.