Nieuwsbericht

100 procent voor ZZ-teams

7 oktober 2007

Beter kon het niet dan afgelopen weekeinde. Alle vier de teams onder de vlag van Zorg en Zekerheid wonnen. Behalve dat het eerste team het seizoen opende met winst in Den Helder, waren er ook zeges voor U20 en het bolwerkteam U18, die beide bij Omniworld wonnen met respectievelijk 48-67 en 68-77. Het tweede team had zondagavond weinig problemen met Initial High Five, dat in de Vijf Mehal werd verslagen met 86-46.

Het tweede team van Zorg en Zekerheid heeft afgelopen weekend vier punten bij kunnen schrijven. Vrijdagavond werd bekend dat de NBB Emmen Eagles heeft bestraft. Doordat de ploeg uit Drenthe met vier Amerikanen speelde, werd de nederlaag van Leiden (83-86) omgezet in een 20-0 overwinning. Een zege op Initial High Five (86-46) zorgde voor nog eens twee punten extra.

Leiden, met alleen Aron Royé van het eerste in de formatie, opende razendsnel. Binnen drie minuten was een 11-1 voorsprong op de borden gezet. Voldoende marge om Initial High Five het eerste kwart op afstand te houden: 24-15.

In de tweede periode werd de wedstrijd definitief beslist. In de eerste negen minuten kreeg de Brabantse formatie een 27-2 om de oren, waarbij ZZ Leiden nauwelijks wist wat missen was. In de laatste minuut deed de bezoekende ploeg nog iets terug, waardoor de ruststand 51-21 in Leids voordeel was.

Na twee zwakke openingsminuten na rust, liep de Leidse voorsprong weer snel toe. Het grootste verschil werd na twee minuten in het vierde kwart bereikt bij 80-33. Daarna was de koek op. De Leidse ploeg ging te veel voor eigen succes en verdedigend kreeg Initial High Five de ruimte om een paar drietjes te produceren, maar desondanks stond de overwinning als een huis: 86-46.

''Afgelopen vrijdag hebben we voor het eerst weer vijf tegen vijf op training kunnen spelen'', legt coach Martin Hoekstra uit. ''Misschien is het iets psychologisch, maar feit is wel dat we bepaalde spellejes nu opeens stukken beter uitvoerden dan in de voorbije weken. Al helpt het natuurlijk wel als je tegen een hoog percentage weet af te ronden. In elk geval zijn we weer terug en blijkt dat we best goed kunnen ballen.''

Scores: Bram Sieben 21 (5x3), Kevin Tjin-a-Koeng 19 (3x3), Jeremy Ormskerk 11, Paul van der Meer 8, Aron Royé 8, Joey Schelvis 5, Jerome Hoste 4, Nils Wytzes 4, Bob de Graaf 2, Bart Constandse 2 en Michael Kool 2. Maarten Uylenbroek kwam niet tot scoren.

U 20

Het U20 boekte in de nieuwe topsporthal van Almere tegen Omniworld de tweede overwinning op rij: 48-67. Het begin van de wedstrijd was een beetje mat aan Leidse kant, iets wat tot nu toe elke wedstrijd al het geval is. Dit kwart ging dan ook gelijk op en eindigde in 15-15. In het tweede kwart zag het er lang naar uit dat ook dit weer een gelijke strijd zou worden, maar tegen het einde liep ZZ Leiden uit naar een voorsprong van acht punten: 27-35. Aan beide kanten werd er niet bijzonder veel gescoord, maar gelukkig stond de verdediging goed.
 
Dit bleek ook in de tweede helft. ZZ Leiden ging verder waar het gebleven was en door de druk nog iets verder op te voeren werd het voor Omniworld steeds moeilijker om tot scoren te komen getuige de slechts negen punten in dit kwart. Door de iets betere verdediging kwam Leiden een aantal keren tot makkelijke scores. Zo werd de voorsprong in de kwart uitgebouwd tot bijna twintig punten: 36-55.
 
In het laatste kwart viel de intensiteit helaas weer een beetje terug naar dat van het eerste kwart. Omniworld kwam nog iets terug tot vijftien punten maar dichterbij kwam de thuisploeg niet. Eindstand 48-67.
 
Topscorers: Joey Schelvis 17, Wouter Breel 11, Ognjen Ivanovic en Joshua Dussel 10.

U 18

Omniworld en het U18 team van Grasshoppers/Leiden speelden al vroeg (12.30uur) tegen elkaar in Almere. Na een redelijk gelijk opgaand eerste kwart (12-18) staat het team van René Mulder bij rust op een ruime voorsprong:  28-44. Verslapping in de verdediging en gerommel in de aanval zorgt ervoor dat Almere terug kon komen in de wedstrijd: via 35-46 werd het 45-48. Tony Mulder en Derk van Werkhoven geven dan aan het eind van het derde kwart weer wat lucht: 48-58.

Almere geeft niet op. Grasshoppers/Leiden blijft knoeien in de aanval  en wordt in de verdediging keer op keer voorbij gelopen. Dat de score uiteindelijk aan de positieve kant blijft komt voornamelijk doordat het lengteoverwicht slechts op één manier wordt uitgebuit en dat is in de rebound. Derk van Werkhoven pakt 8 rebounds en  Mick van der Laan 9.  De scores moeten voornamelijk komen van de relatief kleinere posities, waarbij Tony Mulder (20 punten en 8 rebounds), Jeffrey Schelvis (12) en Wesley Groen (9) zich weten te onderscheiden.

Coach Mulder: ‘Een wedstrijd waarin slecht en ongeconcentreerd gespeeld werd. We kunnen hier veel lering uit trekken. Uiteindelijk komen we hier sterker uit.  Slecht spelen en toch winnen is ook een kwaliteit.'