Nieuwsbericht

Steun ZZ Leiden in Rotterdam

5 februari 2015

Zorg en Zekerheid Leiden staat zaterdagavond voor de derde keer in competitieverband tegenover Challenge Sports Rotterdam. Een belangrijke wedstrijd, want met wedstrijden tegen de drie achtervolgers op komst kan Zorg en Zekerheid Leiden het zich niet veroorloven om een misstap in de Maasstad te maken. De wedstrijd in het Topsportcentrum begint om 20.00 uur. Aangezien Rotterdam praktisch om de hoek ligt, hoopt de selectie op veel fans.

Challenge Sports Rotterdam lijkt bezig om het vorige seizoen te herhalen. Tot de winterstop had de Rotterdamse formatie uitzicht op de play-offs, maar daarna werd nauwelijks meer gewonnen en pakte BC Apollo alsnog het laatste plekje in de play-offs ten koste van Challenge Sports Rotterdam. Er werd destijds vooral gewezen op de zware blessure van topscorer La’Shard Anderson.

Veel lijkt er echter niet veranderd te zijn. De laatste overwinning voor de keurtroepen van Armand Salomon dateert van 21 december. De ploeg was die dag in Amsterdam veel te sterk voor BC Apollo. In 2015 staat de tank nog droog. Voor de beker werd twee keer verloren van Donar en in de competitie waren Landstede Basketbal, SPM Shoeters, Donar en Aris te sterk. Een en ander heef er al voor gezorgd dat Aris de Rotterdammers op de ranglijst gepasseerd is. Het gat met de nummer zeven (Weert) en acht (BC Apollo) is nog groot genoeg, dus deelname aan de play-offs lijkt vrijwel zeker, maar de Rotterdammers moeten wel op hun tellen gaan passen.

Halverwege december speelden beide ploegen voor het laatst tegen elkaar. Zorg en Zekerheid Leiden stelde pas in de slotfase de winst veilig (92-87). Eddy Casteels was woedend na dat treffen, waarin Yannick Franke 32 punten scoorde tegen zijn oude werkgever. “Mijn team heeft duidelijk geen respect getoond voor Rotterdam”, mopperde de Belgische coach na afloop. “We hebben weer aangetoond dat we niet kunnen verdedigen.”

Inmiddels zijn we anderhalve maand verder en lijkt het verdedigend beter te gaan. Ook tegen Donar, de tweede helft van het derde kwart even buiten beschouwing gelaten. Casteels zal er bij zijn spelers zeker op hameren dat hij geen herhaling wenst van de laatste wedstrijd tegen Challenge Sports Rotterdam. Hij zal discipline in het veld eisen en ervoor waken dat spelers te veel gaan forceren, zoals Worthy de Jong en Rogier Jansen in het derde kwart tegen Donar deden. Er zal als ploeg gespeeld moeten worden en daar is discipline voor nodig.

Deze wedstrijd is voor Maurice Creek ook zeer welkom. De vorige week aangetrokken forward mocht tegen Donar al meedoen, maar met één training in de benen kon je nog niet veel van Creek verwachten. Niettemin toonde hij wel zijn specialiteit. Zijn eerste balcontact leverde meteen al een loepzuivere driepunter op. Elke training en wedstrijd is voor Creek meegenomen en geeft Casteels meer inzicht op nieuwe rotatiemogelijkheden.