Nieuwsbericht

ZZ Leiden hofleverancier Oranje

4 februari 2015

Bondscoach Toon van Helfteren en zijn assistent Sam Jones hebben een lijst vrijgegeven met 15 spelers, die Nederland zullen vertegenwoordigen tijdens de All*Star Game op 22 februari in de Maaspoort in Den Bosch. Zorg en Zekerheid Leiden is samen met SPM Shoeters hofleverancier. Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Jeroen van der List en Rogier Jansen hebben een uitnodiging voor Oranje ontvangen. Ook Will Felder en Eddy Casteels zullen actief zijn op het All*Star Gala.

Nederland neemt het in de All*Star Game op tegen een selectie van de beste spelers uit de eredivisie. Lezers van de site van de Dutch Basketball League hebben het startende vijftal van dit team gekozen. Will Felder zal dus tegen zijn ploegmaten in actie komen. Eddy Casteels is uitgenodigd om het team van Felder te coachen. De andere starters zijn Reggie Johnson, Mark Sanchez, Yannick Franke en Brandyn Curry. De acht coaches van de teams in de Dutch Basketball League zullen het team met zeven spelers uitbreiden.

SPM Shoeters Den Bosch en Zorg en Zekerheid Leiden zijn de hofleverancier voor Toon van Helfteren. Beide clubs vinden hun naam vier keer terug op de spelerslijst van Oranje. SPM Shoeters levert Arvin Slagter, Kees Akerboom, Stefan Wessels en Ralf de Pagter, terwijl Zorg en Zekerheid Leiden Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Rogier Jansen en Jeroen van der List bij de Oranje-selectie heeft zitten.

Donar uit Groningen levert met Thomas Koenis, Sean Cunningham en Ross Bekkering (op dit moment nog herstellende van een blessure) drie internationals. Het Nederlands team wordt gecompleteerd door Leon Williams (Landstede Basketball Zwolle), Dexter Hope (Aris Leeuwarden), Nick Oudendag (ETB Wohnbau Baskets Essen) en Dimeo van der Horst (BC Apollo Amsterdam).

De selectie is in totaal goed voor 531 wedstrijden aan interlandervaring. Kees Akerboom (81 interlands) en Arvin Slagter (79) nemen de meeste ervaring voor hun rekening. Het duo wordt gevolgd door Rogier Jansen (74) en Stefan Wessels (52).

Ross Bekkering is de enige speler in de selectie van Oranje die nog geen officiële interland achter zijn naam heeft staan. De wedstrijd tijdens het All*Star Gala zal daar overigens so wie so geen verandering in brengen, doordat het duel niet als officiële interland wordt meegeteld. De selectie voor het All*Star Gala is dan ook een gelegenheidsselectie onder andere doordat een aantal in het buitenland spelende internationals niet beschikbaar is.

Voor bondscoach Toon van Helfteren kan 2015 een bijzondere mijlpaal vormen. Van Helfteren is als speler met 207 interlands recordinternational van Nederland. Als bondscoach staat zijn teller op 69 wedstrijden. De bondscoach met de meeste duels achter zijn naam is Ruud Harrewijn, die 84 keer aan het hoofd van Oranje stond. Afhankelijk van het definitieve oefenprogramma van het Nederlands team kan Van Helfteren tijdens de campagne van 2015 Harrewijn passeren als de bondscoach met de meeste wedstrijden. Daarmee kan hij een uniek record in de Nederlandse sport vestigen.

Het is voor de eerste keer sinds de legendarische plaatsing voor EuroBasket 2015 dat Oranje weer in actie komt. Nederland versloeg op 27 augustus 2014 Montenegro in de Leidse Vijf Meihal met 68-55. Door die historische zege plaatste Oranje zich voor het eerst in 25 jaar weer voor een Europees kampioenschap. Bondscoach Toon van Helfteren gebruikte in de wedstrijd tegen Montenegro in totaal negen spelers. Acht van hen maken ook tijdens het All*Star Gala in de Maaspoort in Den Bosch deel uit van het Nederlands team.

Van de succesploeg tegen de Montenegrijnen ontbreekt alleen Roeland Schaftenaar, die inmiddels uitkomt in de Griekse competitie. Internationals die in buitenlandse dienst spelen, zijn niet beschikbaar voor de All*Star Game. Alleen Nick Oudendag, die in Duitsland uitkomt voor ETB Wohnbau Baskets Essen, zit bij de selectie van Oranje.