Nieuwsbericht

Creek staat te popelen

1 februari 2015

Achter de spelersbank van Zorg en Zekerheid Leiden zag Maurice Creek zijn nieuwe ploeg zaterdagavond moeiteloos winnen van BC Apollo. De 1.96 meter lange forward mag nog niet in actie komen voor Zorg en Zekerheid Leiden. Het wachten is op de tewerkstellingsvergunning. Het is vrijwel uitgesloten dat Creek komende woensdag in de thuiswedstrijd voor de halve finale van de Nederlandse beker debuteert tegen Donar.

Creek staat zelf te popelen om zijn basketbalschoenen weer aan te mogen trekken. In december werd Den Helder Kings uit de competitie gehaald nadat de organisatie failliet was verklaard. Een vervelend begin voor de Europese loopbaan van Creek. Vorig seizoen rondde hij zijn collegecarrière aan de George Washington University af. Voor die tijd kwam hij uit voor het roemruchte Indiana, maar een zware knieblessure maakte daar een einde aan. Bij George Washington University zette hij vorig jaar mooie cijfers neer: 14.1 punten, 3.4 rebounds, 1.8 assists en een schotpercentage driepunters van 40%. Het bezorgde hem een plaatsje in het derde All-Atlantic 10 team.

Bij de Kings ging Creek door met het aaneenrijgen van fraaie statistieken. Met 18.3 punten per wedstrijd was hij eind november tweede op de topscorerslijst van de Dutch Basketball League, achter zijn ploeggenoot Cole Dickerson. Binnenkort maakt Creek onder rugnummer 22, zijn nummer op college, zijn debuut voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Creek (“Noem mij maar gewoon Maurice, want we hebben al een Mo.”) kijkt er al naar uit. “Zorg en Zekerheid Leiden is een goed team. De spelers zijn niet zelfzuchtig en laten de bal lekker rondgaan. Bovendien wordt er goed verdedigd en hebben ze vertrouwen in elkaar”, stelde Creek na afloop van de wedstrijd tegen BC Apollo.

Hoewel Creek nog niet met coach Eddy Casteels heeft gesproken over zijn precieze rol in het team, weet de 24-jarige Amerikaan zelf wel wat hij kan brengen. “Ik ben een energieke speler en basketbal met passie. Daarnaast kan ik een stukje leiderschap brengen. Ik wil Zorg en Zekerheid Leiden helpen om het kampioenschap binnen te halen.”

Casteels gaf zaterdagavond aan dat de keuze voor Creek een bewuste was. “Creek maakt ons nog agressiever en gevaarlijker. Penetreren naar de basket en dan de pass naar buiten voor een open driepunter. Met Creek breiden we onze rotatie ook wat verder uit en krijgen we een aantal interessante opties erbij. Creek is een goede ondersteuning in de breedte en kan onze talenten ook weer een stapje verder helpen.”

Voorlopig moet Creek dus nog even toekijken. Zichtbaar baalt hij van de Nederlandse regels rond tewerkstellingsvergunningen. Blijkbaar zijn die vergunningen gekoppeld aan een werkgever en dat was Den Helder. Nu hij verandert van werkgever, moet alles weer langs het UWV en de IND. “Het is vervelend dat het nog een tijdje duurt. Ik wil gewoon weer basketballen.” Creek hoopt dat hij 7 februari al mag meedoen tegen Challenge Sports Rotterdam, maar houdt er in zijn achterhoofd rekening mee dat hij pas 14 februari kan debuteren tegen Landstede Basketbal. Voor eigen publiek in zijn nieuwe thuishaven, de Vijf Meihal.