Nieuwsbericht

Winst in openingsduel

7 oktober 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DEN HELDER - Het seizoen beginnen met een overwinning. Het is de wens van elke coach. En voor Ivo Boom kwam die uit. Zorg en Zekerheid won de eerste wedstrijd van het seizoen van Den Helder Seals met ruime cijfers: 61-77. Dat resultaat oogt gemakkelijker dan het was, want het in de eredivisie teruggekeerde Den Helder bleef lag in het spoor van de soms heel aardig, maar niet zelden ook slordig spelende Leidse ploeg.

Hoewel het tegenwoordig absoluut niet meer duidelijk is of de eerste klap nog altijd een daalder waard is, was de openingszege zaterdag in Den Helder tegen Seals (61-77) voor Zorg en Zekerheid toch uitermate belangrijk. Echte wedstrijden moeten aantonen, dat je het in de voorbereiding goed hebt gedaan. Coach Ivo Boom kreeg in de Marine stad daar deels de bevestiging van, maar  zag (gelukkig) nog voldoende dingen, waaraan gewerkt dient te worden.

Eén van die dingen is een voortzetting van vorig seizoen. De vrije worpen zijn nog altijd beneden het niveau, dat in de eredivisie verwacht mag worden. In Den Helder gingen slechts 13 van de 27 pogingen raak, een percentage van onder de vijftig dus. Ook wat meer agressie in de aanvallende rebounds zou geen kwaad kunnen. Maar, zoals gezegd, het was deels ook zeer acceptabel. Er werd bijvoorbeeld vaak fel verdedigd, hetgeen snel balbezit opleverde en bijvoorbeeld de basis was van de definitieve sprong naar de winst in de eerste acht minuten van het vierde kwart, toen het van 52-59 in één ruk 54-70 werd en het duel op slot zat.

Vreemd genoeg is er eigenlijk nooit een moment geweest, waarop je het idee kreeg dat ZZ Leiden de wedstrijd kon verliezen. Telkens wanneer Den Helder Seals wat dichterbij kwam, was er een tussensprint, alsof ZZ Leiden wilde zeggen: tot hier en niet verder. Dat was het geval in het tweede kwart, dat begon op 20-20. Er volgde een 4-17 tussensprint, die de wedstrijd een ‘vorentscheidung' leek te geven. Tot groot enthousiasme van de ongeveer zestig meegereisde supporters, die voor ruim de helft waren aangevoerd via de speciale busreis van fanclub Leiden Devils.

Maar het was (nog) schijn. De thuisploeg kwam terug. Het werd - na een ruststand van 33-42 - vroeg in het derde kwart zelfs 40-44. Dat bracht even rust in de Leidse supportershoek en wat reuring in het overige deel van het met 1000 toeschouwers lekker gevulde Sportcenter. Maar het leek alsof ZZ Leiden het erom deed. Seconden later was het gat alweer opgerekt tot negen via een driepunter van JS Nash en een lekkere dunk - na een steal - van Donald Wilson.

Nash lijkt zich lekker te voelen in zijn nieuwe rol, waarbij natuurlijk wat minder druk op zijn schouders ligt en hij meer zijn eigen ding kan doen. De omschakeling levert in elk geval meer snelheid op en meer kansen op fast-breaks. Maar concentratie blijft uitermate belangrijk. Een tegenstander is zó weer bij. En dat gebeurde dan ook. Nadat de Leidse fans arbiter Paul den Hartog even de befaamde ‘lampekap' hadden opgezet, kwam Den Helder terug via een driepunter van Kouwijzer en een vrije worp van Calvin: 52-55.

Maar Den Helder zat aan het elastiek. Een driepunter van Mick Burger, een vrije worp van Nick Curtis en een voorbeeldige start van het vierde kwart haalden daar volledig de rek uit. Den Helder-coach Peter van Noord had het idee dat zijn ploeg 35 minuten bij was gebleven, maar in werkelijkheid werden er in negen minuten maar twee puntjes gemaakt. Pas toen kwam de machine weer een beetje op gang, maar dat was te laat om ZZ Leiden nog te kunnen bedreigen.