Nieuwsbericht

Het is weer tijd voor de beker

9 januari 2015

Zorg en Zekerheid Leiden staat bekend als een cupfighter. In de afgelopen jaren werd twee keer de Nederlandse beker veroverd (2010 en 2012). Vorig jaar behaalde het Leidse gezelschap de finale van de beker, maar daarin werd verloren van GasTerra Flames. Als opwarmertje speelt Zorg en Zekerheid Leiden zondagmiddag om 16.00 uur tegen het tweede team van Rotterdam. De wedstrijd vindt plaats in de Alexanderhal.

In de vierde ronde van de beker stromen pas de ploegen uit de Dutch Basketball League in. Zeven van de acht kwartfinalisten zijn al bekend, alleen Zorg en Zekerheid Leiden staat daar nog niet bij. De ploeg van Eddy Casteels moet in staat geacht worden om zich zonder noemenswaardige problemen langs Rotterdam 2 naar de laatste acht te spelen. Het jonge tweede team van Zorg en Zekerheid Leiden was eerder dit seizoen in Leiden al te sterk voor Rotterdam 2. Maar goed, bekerwedstrijden kunnen nieuwe, ongedachte krachten oproepen.

Na het winterreces mogen de keurtroepen van Casteels weer aan het werk. Om vervolgens weer een week te moeten wachten voor de vaderlandse competitie wordt hervat met een thuiswedstrijd tegen Aris Leeuwarden. Ploeg en coach zijn inmiddels wel aan elkaar gewend geraakt. Men heeft dan ook veel zin in de hervatting van het basketbalseizoen. Bovendien hebben de spelers die met fysieke ongemakken kampten (Mohamed Kherrazi, Worthy de Jong, Jeroen van der List) even wat rust kunnen nemen.

Hoewel Rotterdam 2 een aardige opwarmer lijkt te zijn, mag je zo’n ploeg niet onderschatten. Daar waakt Casteels wel voor. In Chip Jones en Richard Maxwell hebben de Rotterdammers toch aardig wat ervaring in de ploeg. Ook Srdjan Mladenovic heeft al aardig wat eredivisiekilometers achter de rug. Daarnaast bezit de Rotterdamse formatie ook nog een van de beste dunkers van Nederland. Vincent van Sliedregt komt ook voor het Rotterdamse vlaggenschip uit, maar in de twaalf speelminuten die hem op het hoogste niveau dit seizoen zijn toebedeeld, krijgt hij geen kans om zijn trapezewerk te laten zien.

Mocht Zorg en Zekerheid Leiden deze bekerwedstrijd winnen – daar twijfelt waarschijnlijk niemand over -, dan stuit de ploeg op nog een formatie uit de promotiedivisie. Door het faillissement van Port of Den Helder Kings stroomde het Utrechtse Cangeroes zonder te spelen door naar de kwartfinale.