Nieuwsbericht

Twee gasten: Francisco Elson en Inge Huitzing; 2 tips voor Oranje-mannen

9 januari 2015

Twee basketballers, NBA-winnaar Francisco Elson en Oranjerolstoelbasketbalster Inge Huitzing, fleurden de nieuwjaarsbijeenkomst van Zorg en Zekerheid voor de leden van de businessclub van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball op. Ze hadden tips voor het EK van de Oranjemannen.

Francisco Elson was de zevende Nederlander ooit die uitgekozen werd voor de NBA. In 2007 won hij de hoogst begeerde basketbaltitel met de San Antonio Spurs. Zijn droom, een EK, WK of Olympische Spelen, met Oranje, is voor Elson nooit uitgekomen. "Ik ben altijd teruggekomen om met Oranje te spelen, no matter what the level was. Mijn doel was om met Oranje een groot toernooi te spelen", vertelt de 38-jarige Elson als gast op de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst van Zorg en Zekerheid, hoofdsponsor van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball, voor de leden van de businessclub van ZZ Leiden Basketball.

Herdenking Stadhuisplein

Hennie Limberger, lid van de raad van bestuur van Zorg en Zekerheid, heette de vele tientallen leden van de businessclub van harte welkom. Limberger stond in zijn welkomstwoord stil bij de aanslag in Parijs op Charlie Hebdo en de herdenking daarvan op het Leidse stadhuisplein. "Ik sta hier met gemengde gevoelens want juist op dit moment vindt op het Stadhuisplein de herdenking plaats van die vreselijke terreurdaad in Parijs. Ik kan hier alleen maar zeggen vanuit het perspectief dat sport verbroedert wij ons best zullen doen om dat in de Leidse samenleving zichtbaar te houden."

Elson is in shape

Francisco Elson begon ooit als twaalfjarige in Rotterdam, stopte maar werd door een gymleraar op zijn zestiende weer tot basketball gestimuleerd en maakte vervolgens een prachtige carrière in Spanje en Amerika. Elson (klik op zijn naam voor het overzicht van zijn basketballloopbaan) kondigde vorig jaar zijn afscheid aan en probeert als ondernemer een wonderbaarlijk Amerikaans zalfje (Flexpower) dat elke topsporter van pijn verlost op de Europese markt te krijgen. Zijn laatste basketbalwedstrijd heeft Elson nog niet gespeeld. "Ik ben in shape, ik hou mij zelf fit", aldus Elson. "Mijn droom is om mee te doen. Een EK zou de kers op de taart zijn, want het enige dat ik in mijn carrière mis is een Olympische Spelen, EK of WK met mijn land. Ze mogen mij daarom altijd bellen." En alsof dat nog niet genoeg was, maakte Elson nog even een vergelijking tussen de bondscoach van Oranje, Toon van Helfteren, en de coach van zijn grootste succes in de NBA, het kampioenschap bij de San Antonio Spurs in 2007. Coach was daar toen de inmiddels vermaarde Gregg Popovich die de Spurs in 2007 naar de vierde NBA-titel en in 2014 naar de vijfde NBA-titel leidde. "Voor Gregg Popovich begint het met defense net als bij Toon", complimenteerde Elson. Heeft Elson nog tips voor de Oranjemannen wanneer die straks in september in Zagreb (Kroatië) aan hun EK beginnen? "Aan het EK doen allemaal spelers uit de NBA mee. Je moet gewoon gaan en uitgaan van je eigen kracht."

Speel met je hart

"Speel vooral met je hart", was het advies van Inge Huitzing, de tweede gast op de nieuwjaarsbijeenkomst van Zorg en Zekerheid voor de Businessclub van ZZ Leiden Basketball. Huitzing is Oranje rolstoelbasketbalster nadat haar kapotte knie verder spelen als gewoon basketbalster onmogelijk maakte. Zij haalde de zesde plaats met het Oranjeteam op de paralympics van Peking (2006), werd Europees kampioen (2013) en haalde brons op het WK in 2014.

Na het officiële gedeelte volgde het traditionele informele gedeelte met ontmoetingen van de leden van de businessclub met de spelers, coach en begeleiders van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball. Voor de leden van de businessclub was het vooral erg aangenaam om in een ongedwongen sfeer kennis te maken met nieuwe spelers als Dylon Cormier, Will Felder, Joe Willman, Jeroen van der List en Rogier Jansen, de bekende gezichten als Mohammed Kherrazi, Worthy de Jong, Kasper Averink en de jonkies als Jan Driessen, Floris Versteeg, Adeola Morren, Bas Nelemans en Tomas Breel.