Nieuwsbericht

Henny Nijssen in de spotlights

21 december 2014

Bij sommigen is hij bekend als mister BS/ZZ Leiden. Trotser is de inmiddels 68 jarige Henny Nijssen op de titel nestor van de vereniging. Verlegen om woorden zit hij zelden, dat bewijst onderstaand verhaal.....

SUPPORTER IN DE SPOTLIGHTS: HENNY NIJSSEN.


In de eerste plaats mijn welgemeende excuses voor de volkomen foute kop boven dit artikel. De heer Nijssen is in feite helemaal geen supporter in de ware zin des woords. Je zou hem de verpersoonlijking kunnen noemen van vijftig jaar BS basketball in Leiden. Zo lang is Henny lid van de vereniging. Gedurende die tijd is er nauwelijks een functie te noemen die hij niet heeft bekleed. Dit seizoen is hij even coach geweest van het U20 bolwerkteam, nu is hij trainer/coach van de dames 2 en is al jaren contactpersoon met de zaalverhuurders en coördinator van het hele zaalgebeuren bij thuiswedstrijden. Een gesprek met de nestor van de vereniging betekent een duik in het rijke verleden.
,,Ik ging als jochie eind jaren vijftig naar het Bonaventura Lyceum in de Mariënpoelstraat en kreeg gym van de legendarische Ton Kallenberg. Hij was helemaal gek van basketball en dus kregen we zo’n beetje om de twee lessen deze sport. In no time was ook ik aangestoken door het virus,” zo vertelt Nijssen. ,,Al snel werd ik lid van het door Kallenberg opgerichte The Bona Stars en dat ben ik, een korte periode daargelaten, altijd gebleven. Ik was beleidsmedewerker logistiek bij een groot bedrijf en daar ontwikkelde ik mijn organisatorische vaardigheden. Die heb ik moeten aanspreken bij de bestuursfuncties die ik bij BS bekleed heb. Ik ben penningmeester geweest en begon als voorzitter in het derde jaar van Parker. Dat ben ik ruim dertien jaar gebleven. Het waren roemruchte en soms roerige jaren." Ook op het veld als speler en naast het veld als coach en trainer liet Nijssen zich zien. Wat het coachschap betreft ziet hij zichzelf als een autodidact. Ja, hij beschouwde mensen als Ton Boot en Janbroers als pure vakmensen, maar hij kopieerde hun werk niet. ,,Tien keer een moet bij mij meer zijn dan tien. Met tien uitstekende basketballers heb je nog geen team. Als iedereen bereid is om zich voor 100% te geven voor het collectief, dán kan er pas succes komen. Dan pas haalt ook iedereen het beste uit zichzelf. Dat zag iemand als Michael Jordan ook. Hij eiste een team om zich heen: ,,Ik alleen kan geen kampioen worden" zei hij ooit.

Nijssen is niet helemaal tevreden over het huidige vlaggenschip van ZZ. ,,Individueel is het allemaal best wel goed, maar er staat nog geen volledig team. Wat daarbij ook in de weg staat is de kleine rotatie. De bank wordt te weinig gebruikt, zo kweek je geen eenheid. Ik verwacht echter dat dit verandert naarmate het seizoen vordert. Ik hoop dat het dan ook defensief verbetert," zegt hij. Maar Casteels is goed bezig en heeft tijd nodig om de groep naar zijn hand te zetten.

Misschien verrassend, maar Rogier Jansen is zijn fevoriete speler. ,,Die jongen is een winnaar. Als het moet kan hij een etterbak zijn, elke goede ploeg heeft zo'n vent nodig. Oke, oke, hij kan wel eens doorslaan en ontploffen, maar dat hoort bij zijn gedrevenheid. Buiten de lijnen is Rogier de vriendelijkheid zelve, maar daarbinnen absoluut niet. Dat spreekt me aan."
Iemand als Nijssen ziet het spelletje met andere ogen dan de doorsnee fan. Bij hem gaat het niet alleen om winst van ZZ, maar vooral om de speltechnische aspecten. ,,Soms wint ZZ en is iedereen euforisch. Ik heb echter een tactisch zwakke wedstrijd gezien en ben daar niet blij mee. De fans stonden op de banken, ik bleef zitten. Ja, dat zullen sommigen gek vinden, maar coaches zien wedstrijden nou eenmaal anders."

Mensen die Nijssen kennen, en dat zijn er veel, weten dat hij duidelijke standpunten heeft en er niet voor terugdeinst die te uiten. ,,De supportersvereniging The Devils moeten zich veel meer profileren. Ze moeten voor iedereen zichtbaar aanwezig zijn. Het kan eevoudig niet dat er geen woord aan hen gewijd wordt in het jaarboek? Kom op zeg, ze zijn een essentieel onderdeel van het hele basketball hier. Doe ook meer om leden te werven wil ik hun adviseren."

Over het sportbeleid van de gemeente Leiden is hij helder: ,,Het was altijd waardeloos en dat is het nog steeds. We hebben altijd sportwethouders gehad zonder visie, verstand of interesse voor met name de topsport en de sport in de breedte. Voorbeelden kan ik je meer dan genoeg geven!" Hierbij verwijst Nijssen naar zijn ervaringen met de gemeente tijdens zijn bestuursfuncties of nu weer dat Leidse voetbalverenigingen gedwongen zijn veel te lang te moeten doorgaan met afgeschreven kunstgrasvelden.

Wel gelukkig is het Lid van Verdienste van BS Leiden met de supporters. Hij merkt op dat het trouwe aanhangers zijn en niet van die nep- of successupporters. Tijdens de wedstrijd is hij tegenwoordig vaak te vinden in de hoek van de zaal. Vandaar uit kijkt hij met genoegen naar de volle tribunes. Na de wedstrijd is het weer aanpakken geblazen. Nijssen is bij de thuiswedstrijden om vier uur in de hal om er voor te zorgen dat alles weer tiptop is voor aanvang. Na de wedstrijd moet alles weer terug op zijn plaats. Als ik ruim na elven bij de uitgang sta na de wedstrijd tegen Groningen kijk ik nog even achterom. In de zaal sjouwt Henny samen met Danica, een héél jonge medewerkster een vloerdeel. De rest van de crew is hard bezig om de zaal weer in de oude staat te brengen. Nijssen heeft tijdens het gesprek herhaalde malen aangegeven trots te zijn op zijn jongens en meiden. BS kan het zijn op zo'n man als Nijssen.