Nieuwsbericht

ZZ Leiden: Kerst met ballen

22 december 2014

In het verleden was Kerst altijd de tijd van basketbaltoernooien. Denk aan het fameuze toernooi van Blitz in Voorschoten en de Haarlem Basketball Week. Zorg en Zekerheid Leiden en SPM Shoeters (toen nog EiffelTowers) besloten vorig jaar om op Tweede Kerstdag tegen elkaar te gaan spelen. Het eerste kerstduel vond in Leiden plaats, dit jaar wordt er op Tweede Kerstdag om 15.00 uur in Den Bosch gespeeld. Dat is toch heel wat beter te verteren dan de gang naar een meubel- of autoboulevard of netjes met de familie de hele dag aan de dis te zitten?

De ontmoeting tussen de twee rivalen is niet zo maar een wedstrijdje tijdens de feestdagen, in feite staat de koppositie op het spel. Zowel Zorg en Zekerheid Leiden als SPM Shoeters heeft twee keer een nederlaag geleden. Nu heeft de Leidse ploeg wel drie wedstrijden meer gespeeld en zes punten meer, dus Zorg en Zekerheid Leiden zal altijd als eerste de winterstop ingaan, maar het is natuurlijk nog beter om het winterkampioenschap met een zege in de Maaspoort extra fleur te geven.

In het eerste duel tussen beide grootmachten in Leiden ging SPM Shoeters er met de winst vandoor dankzij een floater van Chris Denson, maar wat was dat een prachtige wedstrijd die Zorg en Zekerheid Leiden pas in het slot uit handen zag glippen. Reggie Johnson, de stevige Bossche center, was in die wedstrijd overigens nog niet van de partij.

SPM Shoeters heeft een drukke periode achter de rug. Zes wedstrijden werden gespeeld voor de EuroChallenge. Voor het eerst sinds Zorg en Zekerheid Leiden in 2012 bereikte een Nederlandse ploeg weer de tweede ronde. Dit betekent dat de Bosschenaren ook na de kerst weer flink aan de bak moeten.
Zorg en Zekerheid Leiden zal vrijdag zeker wat willen laten zien, want de tweede helft van afgelopen zaterdag tegen Donar was nou niet bepaald om over naar huis te schrijven, in tegenstelling tot het zeer sterke tweede kwart. Na winst op Landstede Basketbal, dankzij een fabelachtige 0-20 run, ging het tweede duel in het drieluik dus verloren. Reden te meer om een overwinning na te jagen en zo de tweede nederlaag op rij van dit seizoen te vermijden.

Om dat te realiseren, is het wel noodzaak dat sommige spelers in een betere vorm moeten steken. Misschien dat bijvoorbeeld Jeroen van der List weer wat positieve ‘vibes’ krijgt van zijn oude omgeving en dat kan Zorg en Zekerheid Leiden best gebruiken. Hoe meer dreiging, hoe beter het is. Wat dat betreft was Donar een goed voorbeeld. Bij de Groningers kwam het gevaar van veel kanten en dat is iets waar SPM Shoeters ook goed in is. SPM Shoeters is het diepste team in de Dutch Basketball League, maar dat betekent beslist niet dat Zorg en Zekerheid Leiden niet zou kunnen winnen in Den Bosch. Voorwaarde is dat de jonge Leidse ploeg wat constanter gaat spelen en niet hoge pieken met diepe dalen afwisselt. Dat zou weer een mooie stap voorwaarts zijn, een mooie afsluiting van 2014.