Nieuwsbericht

Derde verlies ZZ Leiden 2

1 oktober 2007

Het tweede team van ZZ Leiden wacht na de derde speelronde nog steeds op de eerste overwinning. De formatie van de coaches Lennert Dorrepaal en Martin Hoekstra ging in Sint-Oedenrode met 73-70 ten onder tegen BV Rooi. De beide jeugdteams wonnen wel. Zowel de U20 als de U18 klopte Haaglanden Royals.

ZZ Leiden 2, geplaagd door een tekort aan centimeters nu de geblesseerden Nils Wytzes en Frank Schaftenaar niet spelen, begon uitermate zwak aan de wedstrijd tegen het eveneens puntloze BV Rooi. De thuisploeg speelde de aanvallen goed uit en namen een 18-6 voorsprong. Pas aan het eind van het eerste kwart kwam Leiden iets terug: 22-17. In de tweede periode naderde Leiden door een driepunter van Bram Sieben tot op 29-28, maar bij rust was het gattoch weer zes punten: 38-32.

Pas in de pauze voegden Aron Royé en Bern Persoon zich bij het tweede team. BV Rooi was na de rust als eerste bij de les en nam een 48-36 voorsprong. Dat was vooral te wijten aan slordig spel van de Leidse ploeg en het te veel leunen op het afstandschot. Met het inbrengen van Aron Royé kwam er meer vuur in het Leidse spel. De aanvallen liepen iets langer door, terwijl de druk op de guards van de thuisploeg toenam. Binnen vier minuten werd de achterstand omgezet in een 50-52 voorsprong, maar het spreekwoordelijke 'erop en erover' kwam niet door. Leiden had daarbij de pech dat de schoten vaak uit de ring draaiden. Dat Rooi duidelijk na de tijd een bal raak dunkte, was niemand ontgaan, behalve de arbitrage. De mooiste actie in deze fase kwam overigens van Bern Persoon, die al dribbelend vanaf de zijlijn de bucket indribbelde en over twee man heen binnen dunkte.

Rooi begon het laatste kwart met een 61-59 voorsprong. Bij 63-65 kwam Leiden voor het laatst op voorsprong. Na een scrimmage kwam de bal in de laatste minuut bij een speler van Rooi die met een drietje voor 72-67 tekende. Bart Constandse deed met een driepunter meteen wat terug. Nadat Rooi slechts een van de twee vrije worpen benutte, kreeg Leiden via Bram Sieben nog de kans om met een rake driepunter een verlenging af te dwingen. De bal ging echter mis, waarna Leiden nog een uitbal kreeg. Maar die hoefde niet meer genomen te worden.

Voor de coaches blijft het hetzelfde verhaal. Zolang er niet met tien man getraind kan worden, blijft het behelpen en zal het teamspel er niet beter op worden. ''Hopelijk wordt iedereen snel weer fit en kunnen we eens die stap verder maken, want dit is voor niemand leuk'', aldus Hoekstra.

Scores ZZ Leiden: Bram Sieben 11, Paul van der Meer 10 (10 rebs), Aron Royé 8, Michael Kool 6, Bob de Graaf 6, Jerome Hoste 6, Joey Schelvis 6, Kevin Tjin-a-Koeng 5, Bart Constandse 5, Jeremy Ormskerk 4 en Bern Persoon 3.

U20

Na de eerste twee wedstrijden onfortuinlijk te hebben verloren, heeft ZZ Leiden U20 de eerste overwinning geboekt. In eigen huis werd met 84-55 gewonnen van nieuwkomer Haaglanden Royals.
 
In tegenstelling tot wat de einduitslag doet vermoeden was het een zeer moeizame wedstrijd. Het eerste kwart ging vrijwel gelijk op, maar in het tweede kwart werd meteen een gat geslagen van achttien punten. Haaglanden herstelde zich onmiddelijk en kwam terug tot drie om uiteindelijk met een achterstand van slechts tien punten de kleedkamer in te gaan.
 
Door fel en aggressief te spelen werd het verschil niet groter voor Haaglanden. Sterker nog: het verschil werd teruggebracht tot zes punten. Vanaf dat moment in de derde kwart bouwde Leiden de voorsprong meer en meer uit en de zege kwam geen moment meer gevaar.
 
Deze wedstrijd is kenmerkend voor het spel van ZZ Leiden tot nu toe. Erg sterk spel, voornamelijk verdedigend (Haaglanden scoorde de tweede helft slechts twintig punten en maar zes in het vierde kwart) wordt afgewisseld met ongecontroleerde en ongeconcentreerde momenten. Het seizoen duurt nog lang, maar daar zal hard aan moeten worden gewerkt.

U18

Het bolwerkteam Leiden/Katwijk, officieel spelend onder de naam STOL Grasshoppers, heeft de eerste thuiswedstrijd  in winst omgezet; na een 34-24 ruststand werd het tegen Haaglanden Royals 69-57. De twee jonge ploegen gaven elkaar in het begin geen duimbreed toe: 16-14 na 10 minuten. Inside waren het vooral de lange mannen Derk van Werkhoven (12) en Raoul Swagerman (10), die hun team van punten voorzagen, terwijl van buiten het juist Jasper Mattijsen (12) en Tony Mulder (15) waren, die de scorer het meeste werk bezorgde.

Coach René Mulder was van mening dat het een goede teamoverwinning was. ‘'Dat was ook goed te zien in de puntenverdeling. Bij vlagen lieten we de bal goed rondgaan en namen we de juiste beslissing. Alleen zullen we ons balverlies de komende wedstrijden moeten beperken, want er waren te veel onnodige turnovers. Ook 19 vrije worpen missen van de 30 is natuurlijk niet best. Kortom er zijn nog genoeg verbeterpunten.''