Nieuwsbericht

ZZ Leiden mag aan de bak

9 december 2014

Zorg en Zekerheid Leiden speelt op zaterdag 13 december al weer de voorlaatste thuiswedstrijd van 2014. Tegenstander is Challenge Sports Rotterdam dat het dit seizoen weer verrassend goed doet. Op dinsdag plaatste de ploeg uit de havenstad zich al voor de kwartfinale van de Nederlandse beker door BC Apollo met 86-77 terug te wijzen. De wedstrijd in de Vijf Meihal begint om 20.30 uur.

Zorg en Zekerheid Leiden eindigt 2014 met wedstrijden tegen de drie sterkste teams: Landstede Basketbal (dinsdag 16 december), Donar (20 december) en SPM Shoeters (26 december). Daar moet Zorg en Zekerheid Leiden laten zien hoe de ploeg er nu voor staat. In die wedstrijden krijgt de formatie van Eddy Casteels de kans om afstand te nemen van de naaste belagers. Maar dan mag Zorg en Zekerheid Leiden geen fout maken tegen Challenge Sports Rotterdam.

Al enige weken wordt reikhalzend uitgekeken naar die drie laatste duels, maar het is in de Dutch Basketball League altijd oppassen geblazen. Je moet jezelf niet al bij voorbaat rijk rekenen. Dat heeft Port of Den Helder Kings al een keer afgestraft in Leiden en tegen Landstede Basketbal. Ook in Amsterdam speelde Zorg en Zekerheid Leiden niet al te overtuigend, maar de winst ging wel mee terug naar de Sleutelstad.

Challenge Sports Rotterdam is een mix van Nederlandse spelers met waarschijnlijk de langste frontlijn van de Dutch Basketball League in Robert Krabbendam (2.14 meter), Bart Stolk (2.10 meter) en Lucas Steijn (2.08 meter). In de backcourt worden jonge spelers als Vaidas Tamasauskas, Ivan Filipan, Michael Kok en Yannick Franke, die vorig jaar de eerste seizoenshelft nog voor Zorg en Zekerheid Leiden uitkwam, voor het grote werk klaargestoomd door de routiniers Ties Theeuwkens en Matthew Otten. Franke is de laatste paar weken echt op stoom gekomen. Tegen Aris Leeuwarden was hij goed voor maar liefst 29 punten. In de bekerwedstrijd tegen BC Apollo was Franke wederom topscorer voor de Rotterdammers met 24 punten.

In de vorige thuiswedstrijd tegen Maxxcom BSW kwam iedereen in het veld te staan. Op het laatst speelde Joe Willman samen met de youngsters Kasper Averink, Floris Versteeg, Bas Nelemans en Tomas Breel. De tegenstand was zodanig dat dit ook makkelijk kon. Dat zat er afgelopen zondag in Amsterdam niet in. Zorg en Zekerheid Leiden, dat zonder Worthy de Jong speelde, had een excellerende Mohamed Kherrazi (21 punten en 11 rebounds) nodig om geen averij op te lopen. Challenge Sports Rotterdam is echter van een ander kaliber dan de Limburgers en ook sterker dan BC Apollo. Zorg en Zekerheid Leiden zal in goede vorm moeten steken om weer twee punten aan het totaal toe te kunnen voegen.