Nieuwsbericht

Geen winst ZZ Leiden teams

24 september 2007

Er waren dit weekeinde geen overwinningen weggelegd voor de teams van ZZ Leiden. Het tweede verloor zondagavond nipt van het met Amerikanen volgepropte Emmen Eagles (83-86), de U20 moest de winst via een verlenging aan Hanzevast Capitals laten (77-72) en het bolwerkteam U18 verloor in Amsterdam van MyGuide: 73-60.

Inhaalrace komt net te laat

Het tweede team van ZZ Leiden speelde zondag de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Naast Michael Kool en Thomas Schelvis waren Frank Schaftenaar en Aron Royé in verband met stage heren 1 niet aanwezig. Bern Persoon kwam vlak voor rust vanuit Zwolle aan. Net als Persoon had Emmen Eagles ook te maken met fileleed waardoor het duel pas om 21.00 uur begon.

Via Jerome Hoste (10 punten eerste kwart) begon ZZ Leiden sterk aan het duel: 19-9. Helaas belandden diezelfde Hoste en Bob de Graaf al meteen in foutenlast. Via het Amerikaanse geweld sloop Emmen naderbij, waardoor het halverwege maar 32-29 was.

In het derde kwart was de Amerikaan Crouch, die vorig jaar in de beker een plaag voor ZZ Leiden 1 was, niet te stuiten. Dankzij zijn 18 punten in dit kwart nam Emmen een 52-63 voorsprong. Bart Constandse wist Crouch in het vervolg aardig te neutraliseren, zodat Leiden weer dichterbij kon komen, vooral dankzij Kevin Tjin-a-Koeng. Bij 67-70 kreeg Leiden twee kansen om de aansluiting te bewerkstelligen, maar dit keer was het Carlton Dean die Emmen weer lucht gaf: 70-79 met nog twee minuten te gaan.

Vijf punten op rij van Bram Sieben en een score van Paul van der Meer maakten er 83-85 van met nog 16 seconden te spelen. Crouch benutte vervolgens maar een vrije worp, waarna de debuterende Jeremy Ormskerk ruimte zocht voor de gelijkmakende driepunter. Ormskerk kreeg de bal niet weg, maar wist wel de vrijstaande Joey Schelvis te vinden. Diens schot trof echter geen doel: 83-86.

''We hebben ons koppie niet laten hangen bij die achterstand en zijn vol doorgegaan'', aldus coach Martin Hoekstra. ''Dit was ook stukken beter dan vorige week tegen Punch. Jammer dat we op sommige momenten iets te geforceerd te werk gingen, maar we zijn zeker op de goede weg.''

Scores: Kevin Tjin-a-Koeng 29, Jerome Hoste 16, Bram Sieben 10, Jeremy Ormskerk 9, Paul van der Meer 9 (14 rebounds), Bart Constandse 4, Joey Schelvis 2, Bob de Graaf 2 en Bern Persoon 2.

Onder 20

Het U20-team van ZZ Leiden begon de uitwedstrijd tegen Hanzevast erg slap en ongeconcentreerd, waardoor de ploeg er in de eerste helft bijna niet aan te pas kwam. De tegenstander speelde fel in de verdediging en was in de rebound ontzettend sterk. Leiden kon de aanval van de Capitals nauwelijks afstoppen, waardoor de Groningse ploeg in de eerste helft 49 punten konden noteren. ZZ Leiden had er bij de rust 30.

Na rust een totaal ander beeld. Daar waar Capitals in de eerste helft de aggressieve ploeg was, was nu het woord aan ZZ Leiden. Door een sterke en eindelijk geconcentreerde verdediging kwam de tegenstander tot slechts 19 punten in de tweede helft. Hierdoor kon Leiden er uiteindelijk nog een verlenging uitslepen en had tot een paar seconden van het einde zelfgs uitzicht op de winst. ZZ Leiden kreeg namelijk twee vrije worpen bij een achterstand van één punt. De eerste werd er koelbloedig ingeschoten, waardoor het 68-68 werd. De tweede ging er ook in maar werd afgekeurd wegens een voetfout van de schutter. Verlenging! Daarin toonde Capitals zich net iets sterker: 77-72.

Topscorers ZZ Leiden: Joey Schelvis 21, Ognjen Ivanovic 15, Joshua Dussel 11 en Bas Minderman 10.

Onder 18

In de uitwedstrijd tegen Myguide Amsterdam hebben verloor het U18 bolwerkteam,  na een gelijkopgaande wedstrijd, uiteindelijk (te) ruim: 73-60. De ploeg verzuimde in de eerste helft om een grotere voorsprong te nemen, via 15-21 werd het 25-28 bij rust. Amsterdam nam initiatief over (44-37), maar de mannen van coach René Mulder gaven niet op en vochten zich terug. Met nog vijf minuten te gaan kon de wedstrijd nog alle kanten bij 53-51, maar het is uiteindelijk MyGuide Amsterdam dat de langste adem blijkt te hebben.  Topscorer aan Leids/Katwijkse zijde was was Jasper Mattijssen met 24 punten. Derk van Werkhoven had 8 rebounds.