Nieuwsbericht

Dikke winst in Leeuwarden

22 september 2007

LEEUWARDEN - Eindelijk kon Ivo Boom bijna beschikken over de ploeg, die hij voor ogen heeft. Voor de eerste keer in de oefencampagne konden Vincent Krieger (foto) en Aron Royé spelen en kon JS Nash daardoor de rol spelen, die voor hem is weggelegd. Tegen Aris Friesland betaalde dat onmiddellijk uit via een dikke zege. In Leeuwarden werd het 62-93.

Na zes oefenwedstrijden zonder zijn beoogde startende pointguard Vincent Krieger en dienst back-up Aron Royé, was het een hele opluchting voor Ivo Boom, dat hij in de eerste wedstrijd tijdens het trainingsweekeinde in Leeuwarden over beiden kon beschikken. Ze zijn nog niet honderd procent fit, maar zitten dicht tegen volledig herstel aan. Krieger noch Royé hoefde zich in te houden in de wedstrijd tegen Aris Friesland, dat via een uitmuntend tweede kwart van ZZ Leiden volledig zoek werd gespeeld.

Dat tweede kwart volgde op een eerste, waarin ZZ Leiden zich even liet afbluffen door de thuisploeg (11-5), maar daarna de regie in handen nam en die niet meer afstond. Na tien minuten waren de rollen dan ook omgedraaid. ZZ Leiden stond voor met 19-24 en denderde in het tweede kwart onmiddellijk door naar 21-38.

Dat tweede deel van de wedstrijd was heel bijzonder. Het toonde aan dat ZZ Leiden er goed voorstaat nu het bijna compleet is, maar ook dat er in Leeuwarden voor coach André Roorda en zijn staf nog heel wat werk is om van zijn soldaten een leger te maken. Nu gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat ZZ Leiden fantastisch speelde. Bijna alles was raak, getuige het percentage tweepunters van 74 halverwege de wedstrijd.

Maar er was meer. Er werd prima verdedigd, want de missers aan Friese zijde werden grotendeels afgedwongen. De ruststand was 27-54, waarmee de onthutste thuisploeg dus was gedubbeld.

In de tweede helft ging ZZ Leiden gewoon door. Iedereen kreeg speeltijd. Boom gebruikte de hele bank, zodat ook Jeroen van Dorp, Frank Schaftenaar en Bern Persoon lekker aan hun minuten kwamen. Eigenlijk maakte het niets uit wie er in het veld stonden. Vooral Donald Wilson (topscorer met 24 punten) en JS Nash leefden zich uit met fraaie scores. Het verschil bleef rond de dertig punten. Uiteindelijk werd het dus 62-93 en kon ZZ Leiden zich gesterkt voorbereiden op de tweede wedstrijd van het weekeinde, zondagavond in Zwolle tegen Landstede.

Scores ZZ Leiden: Donald Wilson 24, JS Nash 15, Johan Kuijper 14, Mick Burger 12, David Chiotti 9, Nick Curtis 7, Bern Persoon 4, Jeroen van Dorp 3, Frank Schaftenaar 2, Aron Royé 2, Vincent Krieger 1.
Topscorers Aris: Roy Booker 19, Lawrence Hamm 14, Rein van der Kamp 10.