Nieuwsbericht

Bartolome komt naar Open Dag

19 september 2014

Eert uw helden en vergeet nooit uw geschiedenis. Mitchell Plaat keerde afgelopen seizoen na jaren weer terug in de Vijf Meihal. Komende zondag, op de Open Dag, is die eer weggelegd voor Vic Bartolome, de éminence grise en center van het team van Parker Leiden dat in 1978 kampioen van Nederland werd.

Bartolome, geboren op 29 september 1948, liep in het kampioensjaar al tegen de dertig. Coach Henny Blom schatte dat op juiste waarde. Hij weigerde Bartolome aan te spreken met het jeugdig klinkende Vic, maar bediende zich van Victor. De Leidse toprebounder in dat seizoen werd voor de tweede keer op rij verkozen in het All Defense Team. Tot grote verrassing van Bartolome zelf. De 2.13 meter lange center zat nietsvermoedend naar de All*Star Game te kijken toen hij naar voren werd geroepen. “Ik had nergens op gerekend”, liet Bartolome destijds weten. “Het betekende wel iets voor me. Uitverkozen worden is altijd goed, zelfs voor mensen die aan een teamsport doen.”

Bijna 66 jaar geleden werd Bartolome geboren in Santa Barbara, California. Na zijn high school periode in Santa Barbara kon de center verder basketballen aan de universiteit van Oregon State. Drie jaar later, 1970, werd Bartolome in de zesde ronde van de NBA draft uitgekozen door de Golden State Warriors. De lange Bartolome was nog niet rijp voor de NBA en speelde een jaartje voor Livorno in Italië.

In 1971 maakte hij dan zijn opwachting in de NBA. Hij debuteerde op 16 oktober 1971. Voor de Golden State Warriors speelde Bartolome 38 wedstrijden. Bartolome was een onopvallende speler, kreeg weinig minuten en eindigde het seizoen met 34 punten en 60 rebounds.

In die tijd trokken Amerikanen die het net niet wisten te redden in de NBA of ABA naar Europa. Na onder andere voor Lions uit Zandvoort en Buitoni in Haarlem gespeeld te hebben, belandde Bartolome in 1976 bij Mercasol Leiden. Bartolome was een van de steunpilaren van de Leidse formatie en stond dan ook 1405 minuten binnen de lijnen, de meeste minuten van iedereen. Hij scoorde in dat seizoen 787 punten tegen een schotpercentage van 56% en pakte 593 rebounds. Opvallend genoeg had de center ook nog de meeste assists: 150. Mercasol Leiden presteerde overigens bijzonder matig en eindigde als hekkensluiter. Van de 36 wedstrijden werden er maar zes gewonnen.

Omdat al bekend was dat Parker de nieuwe geldschieter zou worden, besloot de NBB dat Leiden niet hoefde te degraderen. BC Markt werd teruggezet naar de eerste divisie, een niveau lager. Blijkbaar had de NBB een vooruitziende blik, want in het seizoen 1977/1978 werd Parker Leiden kampioen van Nederland door de eerste play-off reeks ooit te winnen. Tijdens het seizoen speelde de Leidse ploeg 36 wedstrijden. Bartolome speelde 1175 minuten (alleen Arthur Collins en Mitchell Plaat speelden meer minuten). Het scoren liet hij over aan Collins, Plaat en Sid Bruinsma. Bartolome kwam tot 372 punten (55% schot), maar plukte wel 441 rebounds uit de lucht. Na Plaat had hij de meeste assists: 92.

In de play-offs was de echte Bartolome weer te zien. In de have finales tegen Nationale Nederlanden Donar (2-0 winst) had hij een gemiddelde van 14.5 punten. In de finale tegen Tripper Jeans Punch (2-1 winst) speelde Bartolome – het shirt vermeldde overigens de naam Bartholome – gemiddeld 36.3 minuten en was hij goed voor 27.3 punten (tegen 76%) en 17.0 rebounds. In de beslissende wedstrijd in Ahoy produceerde Bartolome 26 punten en pakte hij 21 rebounds. Onder de borden heerste hij en had niets te duchten van de Delftse luchtmacht die bestond uit Rudy Jackson, Toon van Helfteren en Jim Woudstra. Op de foto, die na het behalen van de titel is genomen, is al te zien dat Bartolome last heeft van zijn rug. Zijn middel is helemaal ingepakt.

Logisch dat Bartolome zijn contract in Leiden mocht verlengen. Inmiddels kreeg Bartolome te maken met zware rugklachten, hetgeen ook het einde van zijn loopbaan als basketballer betekende. Bartolome speelde in het begin van het seizoen nog 50 minuten, waarin hij 17 punten scoorde en 13 rebounds pakte. Parker Leiden heeft er alles aan gedaan om Bartolome fit te krijgen, maar dat was onbegonnen werk. Bartolome keerde eind 1978 weer terug naar de Verenigde Staten.

Voor Mercasol/Parker Leiden speelde hij in totaal zo’n 2700 minuten, scoorde hij 1270 punten en pakte hij meer dan duizend rebounds.