Nieuwsbericht

Eerste Leidse training ziet er goed uit

8 september 2014

Vanmiddag even voor vieren liepen de spelers van Zorg en Zekerheid Leiden de vloer van de Vijf Meihal op. Balletje schieten, wat dribbelen en wachten totdat de training kon beginnen. Ruim anderhalf uur later eindigde de training, waarna er een daverend applaus klonk van de goed bezette tribune. Een kleine honderd man had de moeite genomen om de eerste training (of een deel daarvan) te komen bekijken.

Zorg en Zekerheid Leiden was vanmiddag met tien man present. Jan Driessen en Bas Nelemans ontbraken vanwege schoolverplichtingen. De Amerikaanse aanwinsten Dylon Cormier en Will Felder, die vorige week in Vittel een enorme indruk had achtergelaten, hebben nog geen tewerkstellingsvergunning gekregen en moesten derhalve aan de kant blijven.

Maar wat de acht overige spelers lieten zien, was niet mis. Coach Eddy Casteels begon met wat verdedigende oefeningen, maar schakelde al snel over naar een hoger tempo. Fastbreaks lopen met vijf man. In een hoog tempo en afronden binnen een paar seconden. Het was duidelijk dat het trainingskamp in Vittel niet voor niets is geweest. De spelers oogden gretig en bovenal fit. Jeroen van der List rondde diverse breaks af met soepele dunkjes, maar ook de youngsters Adeola Morren en Tomas Breel lieten zich gelden. Breel heeft de hele zomer doorgetraind met Kasper Averink en zal zeker meer minuten gaan krijgen dan de zeventien seconden van afgelopen seizoen. De linkshander schoot met scherp en kon het tempo prima bijbenen.

Het was niet te merken dat Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi de hele zomer met het Nederlands team in de weer zijn geweest. Hetzelfde, maar dan voor onder-20, gold voor een van de andere nieuwkomers, de met een licht baardje getooide Floris Versteeg. Van blessures bij Van der List en Rogier Jansen viel ook al weinig te bespeuren op wat tape voor de hand van Van der List na.

Gaande de training werden de fastbreaks met snelle schoten afgewisseld met het lopen van patronen met diverse screens op de bal en in de bucket. Geen moment stond een speler stil en dat is een verademing om te zien. Tussen het schieten door (de driepunters vielen als rijpe appelen van een boom) liet Casteels zijn mannen ook nog een oud spelletje, fillin’ the holes (in de jaren zeventig bij Parker Leiden junioren 1 geïntroduceerd door Paul Rosdorff), lopen. Dit zal geen play zijn om scores mee te bewerkstelligen, maar het gaat hier om insnijden, posities overnemen en opspotten, zolang de spelers maar in beweging blijven.

De toeschouwers waren onder de indruk van wat ze zagen. Veel snelheid, veel beweging en vooral een gretige en enthousiaste groep. Of er nog aanvulling komt, is volgens Rob van Hooven nog niet duidelijk. Nick Oudendag, die vandaag bij Courtside werd gepresenteerd als not available, komt in elk geval niet naar Leiden.

De eerste oefenwedstrijd staat voor aanstaande woensdag gepland als Zorg en Zekerheid Leiden om 20.00 uur in het Belgische Willebroek aantreedt tegen Kangoeroes Basket Willebroek, dat afgelopen weekend met 74-68 van SPM Shoeters wist te winnen. De Amerikanen mogen in België gewoon meedoen.

Aanstaande zondag spelen de mannen van Eddy Casteels om 19.30 uur in de Vijf Meihal tegen Challenge Sports Rotterdam, een prima gelegenheid om de spelers in Leiden in actie te zien.