Nieuwsbericht

Woensdag moet het gebeuren

24 augustus 2014

Het Nederlands team weet wat het woensdag in de Vijf Meihal moet doen. Winnen van Montenegro betekent dat Nederland kans heeft om voor het eerst sinds 25 jaar weer naar een EK te gaan. Oranje, de ploeg met Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi en de oud-Leidenaren Arvin Slagter en Toon van Helfteren, moet dan wel bij de zes beste nummers twee horen.

De wedstrijd van vanavond tegen Israël was eigenlijk al na het eerste kwart voorbij. Nederland keek op dat moment al tegen een achterstand van 26-5 aan. Na rust (48-23) zorgde topscorer Worthy de Jong dat Nederland nog terug wist te komen tot 52-39. Heel even gloorde er hoop op een positieve wending, zeker toen Nederland nog twee kansen kreeg om het gat kleiner te maken. Dat lukte niet, waarna Israël weer wegliep van Nederland. Van Helfteren haalde vervolgens Slagter en De Jong naar de kant en liet de jongere spelers minuten maken. Uiteindelijk plaatste Israël zich definitief voor het EK door met 83-60 te winnen. Later op de avond won Montenegro in Bulgarije met 73-84. Nederland speelde overigens zonder de aan zijn enkel geblesseerde Thomas Koenis. Roeland Schaftenaar was vanwege diarree slechts vijf minuten inzetbaar.

Door de uitslagen van vanavond is Israël reeds groepswinnaar. Nederland of Montenegro kan nog op gelijke hoogte komen als Israël onderuit gaat tegen Bulgarije, maar het onderling resultaat is in beide gevallen in het voordeel van Israël. Nederland en Montenegro delen nu de tweede plaats met drie overwinningen en twee nederlagen. De slotronde van groep B mondt dus uit in een heuse finale. De winnaar van deze wedstrijd maakt kans om naar het EK te gaan.

In Montenegro verraste Nederland vriend en vijand met een 60-65 overwinning. Woensdagavond moet Nederland dat huzarenstukje zien te herhalen. Bondscoach Toon van Helfteren kan dan in elk geval weer beschikken over Thomas Koenis en Roeland Schaftenaar. Beide spelers werden vanavond node gemist. Maar nog veel belangrijker is de publieke opkomst. Steun van de zesde man is zeer gewenst om Nederland naar het EK te krijgen. Trek allemaal iets oranje aan, neem ratels en bellen mee en zorg voor een heksenketel in de Vijf Meihal. D-Day moet in het voordeel van Oranje uitvallen. We zijn wel weer eens toe aan een EK.

 

Kaarten kunnen online gekocht worden via http://www.eredivisiebasketballleiden.nl/tickets/koop-online. Wees er snel bij, want deze belangrijke wedstrijd mag u niet missen.