Nieuwsbericht

Oranje zorgt voor sensatie

17 augustus 2014

Het Nederlands team heeft in Podgorica voor een geweldige stunt gezorgd. Halverwege keek Oranje nog tegen een 36-30 achterstand aan, maar de Nederlanders openden het derde kwart met 13 punten op rij. Dit vormde de basis voor de 60-65 overwinning tegen Montenegro. De twee thuiswedstrijden in de Vijf Meihal (20 en 27 augustus) zijn nu enorm belangrijk om Nederland aan een ticket voor het EK te helpen.

In de eerste helft wist Nederland goed in het spoor van Montenegro te blijven. Inside scoorde Oranje veel makkelijker dan Montenegro, terwijl het balverlies beperkt bleef. Pas tegen het eind van het tweede kwart kwam Montenegro op 36-30.

Wat Toon van Helfteren vervolgens in de kleedkamer heeft gezegd, kwam bij de spelers in elk geval goed aan. Zelden zal Nederland zo’n goede eerste vijf minuten van de tweede helft hebben gespeeld. Roeland Schaftenaar opende met een driepunter en Nick Oudendag frommelde er onder de borden weer de nodige ballen in. Pas bij 36-43 kwam Montenegro weer eens aan scoren toe. Via een 5-20 kwart was Nederland inmiddels weggelopen naar 41-50.

In het laatste kwart drong Montenegro nog wel aan. De thuisploeg kwam zelfs terug tot 60-61 met nog 26 seconden te gaan. Meteen werd een fout gemaakt op Schaftenaar, maar die verzaakte niet. Na een gemiste driepunter van Taylor Rochestie werd Worthy de Jong op de vrije worplijn gezet. Ook hij miste niet, waardoor de historische 60-65 overwinning een feit was.

Het gevolg is dat Nederland, Israël (Bulgarije werd met 84-100 verslagen) en Montenegro nu met z’n drieën bovenaan staan met twee overwinningen en één nederlaag. Vooraf gaf niemand een stuiver voor de Nederlandse ploeg, maar Oranje doet wel degelijk mee. Bovendien speelt de ploeg van Toon van Helfteren, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi en Jeroen van der List twee van de laatste drie wedstrijden in eigen huis.

Op woensdag 20 augustus komt Bulgarije naar de Vijf Meihal. Die wedstrijd moet gewonnen worden. Ook in Bulgarije werd al gewonnen met 53-62, dus er zijn serieuze winstkansen. Daarna is het even afwachten wat Montenegro in eigen huis tegen Israël doet. Na een uitwedstrijd tegen Israël – op Cyprus – komt Montenegro op woensdag 27 augustus naar de Vijf Meihal.

Alle steun voor het Nederlands team is van harte welkom. Afgeschreven door Jan en alleman en dan nu goede zaken doen. Het behalen van een ticket voor het EK van 2015 behoort wel degelijk tot de mogelijkheden. Sinds 1989 heeft Nederland niet meer aan een EK meegedaan. Kom daarom naar de Vijf Meihal om Oranje te helpen geschiedenis te schrijven. Met een volle bak wint geen ploeg in de ‘Hel van Leiden’!
Beide wedstrijden in de Vijf Meihal beginnen om 20.00 uur. Koop uw kaarten online, want vol is vol. Ga daarvoor naar http://www.eredivisiebasketballleiden.nl/tickets/koop-online.