Nieuwsbericht

Oranje op bezoek bij Montenegro

16 augustus 2014

Het Nederlands team speelt morgenavond zijn derde poulewedstrijd in de strijd om een EK-ticket voor 2015. Oranje, met Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi en Jeroen van der List in de gelederen, gaat op bezoek bij Montenegro, de grote favoriet en tot nu toe als enige ongeslagen in deze groep.

Vooraf werd Montenegro door de kenners als kandidaat nummer één voor de eerste plaats gezien. Met de twee NBA-spelers Nikola Pekovic (Minnesota Timberwolves) en Nikola Vucevic (Orlando Magic) zou er onder de borden voor de drie andere teams weinig te halen zijn. Maar net als bij het Nederlands team heeft ook de Montenegrijnse bondscoach Luka Pavicevic te maken met afzeggingen. Zo ontbreken de beide NBA-spelers. De talentvolle center Marko Todorovic is er eveneens niet bij.

De afzeggingen hebben nog geen vervelende gevolgen gehad voor Montenegro, maar oppermachtig is de ploeg beslist niet. Zowel tegen Israël als Bulgarije had Montenegro vijf minuten extra speeltijd nodig om de volle winst te boeken. Tegen Israël (97-100 winst voor Montenegro) trok de genaturaliseerde Amerikaanse pointguard Taylor Rochestie de kar met 17 punten en 9 assists. Door het opstellen van Rochestie kan Montenegro overigens geen beroep doen op Tyrese Rice, de andere genaturaliseerde Amerikaan. Vladimir Dragicevic (16 punten) en Sead Sehovic (15 punten) gingen in het spoor van Rochestie mee. Onder de borden deed Montenegro weinig onder voor Israël, maar de ploeg was niet zo balvast getuige 17 turnovers. Israël had er slechts 10. Het verschil werd vooral gemaakt van achter de driepuntslijn. Montenegro was goed voor 9 bommen uit 18 pogingen, Israël kwam niet verder dan 5 uit 14.

Tegen de Bulgaren gebruikte Pavicevic zelfs elf man, maar net als tegen Montenegro speelden tien spelers zestien minuten of meer. Het driepuntschot liet de thuisploeg volledig in de steek, want met 3 op 24 kom je niet al te ver. Montenegro had wel een enorm reboundoverwicht, waardoor de vroege achterstand (6-18 tegen het einde van het eerste kwart) in de tweede rondgang van tien minuten werd weggewerkt. Vladimir Dragicevic was voor de 70-64 winst de grote man met 20 punten en 9 rebounds. Nikola Ivanovic tekende voor 12 punten.

De winst van Nederland in Bulgarije en grote delen van de wedstrijd tegen Israël hebben aangetoond dat Oranje niet onderdoet voor de tegenstanders die in Europa meer aanzien genieten. Daarnaast zijn de overwinningen van Montenegro niet echt overtuigend te noemen. De ploeg van Toon van Helfteren hoeft zich niet bij voorbaat neer te leggen bij een nederlaag.

Ongeacht of er gewonnen of verloren wordt, de eerstkomende thuiswedstrijd – woensdag 20 augustus in de Vijf Meihal tegen Bulgarije – blijft van groot belang. Bij winst doet Oranje nog mee. Als de Bulgaren Nederland met een zege verlaten, dan wordt kwalificatie een stuk lastiger. Daarom juicht het team het toe als de supporters de Vijf Meihal op zijn grondvesten laten schudden en de koosnaam van Vijf Meihel eer aandoen.

Kaarten voor de wedstrijd tegen Bulgarije – en voor de thuiswedstrijd tegen Montenegro op 27 augustus, eveneens in de Leidse Vijf Meihal – zijn online te koop via http://www.eredivisiebasketballleiden.nl/tickets/koop-online.

Op de foto van Frans Nelissen: Mohamed Kherrazi in actie tegen Israël.