Nieuwsbericht

Sleutelwedstrijd Oranje in Leiden

14 augustus 2014

Het Nederlands team, met Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi van Zorg en Zekerheid Leiden als startende spelers, heeft het niet gered tegen Israël. In Groningen kwam Oranje in het derde kwart naast Israël, maar in de laatste veertien minuten kwam de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren niet verder dan vier schamele puntjes: 57-66.

Nederland, dat opnieuw zonder de aan zijn pols geblesseerde Jeroen van der List speelde, was de kwalificatiereeks voor een ticket naar het EK in 2015 goed begonnen door voor het eerst in de historie een uitwedstrijd tegen Bulgarije in winst om te zetten: 53-62. Israël was juist van start gegaan met een 97-100 nederlaag na verlenging tegen Montenegro.

Israël kon zich geen tweede nederlaag permitteren, terwijl Oranje zich door een zege verder zou nestelen bij de eerste twee van de poule. Van de zeven poules gaan de nummers één door en de zes beste ploegen die als tweede zijn geëindigd. Israël, spelend met de twee NBA-spelers Omri Casspi en Gal Mekel, roerde zich in Groningen meteen door drie driepunters op rij binnen te schieten. Zo gemakkelijk liet Nederland zich niet naar de slachtbank voeren. Hard werkend en spelend vanuit een hechte verdediging knokte Oranje zich zelfs naar een 22-21 voorsprong na het eerste kwart.

In de tweede periode nam Israël het heft in handen en kreeg Oranje meteen een 0-9 run te verduren. Roeland Schaftenaar hield Nederland in de race met twee driepunters, waarna Worthy de Jong de ruststand op 41-45 bepaalde.

In de derde periode kreeg de tandem Arvin Slagter-Worthy de Jong het even op de heupen. Uit een fastbreak bracht De Jong het publiek op de banken met een dunk. Na een Israëlische misser rondde De Jong een alley-oop van Slagter eenvoudig af voor 53-53. Israël leek rijp voor de sloop, maar Nederland deelde de genadeklap niet achterwege. De ploeg leed een paar keer balverlies en Van Helfteren haalde Slagter na zijn derde fout meteen naar de kant. Beide ploegen kwamen ruim vier minuten niet tot scoren, totdat Israël het kwart met vijf punten op rij afsloot: 53-58.

Oranje kwam er ook in het laatste kwart niet meer doorheen. Verdedigend was het prima, want Israël tekende in de laatste rondgang voor slechts acht punten, maar Nederland kwam daar niet aan. Twaalf minuten lang bleef Oranje op 53 staan. Met nog twee minuten te gaan, brak De Jong de ban, maar toen was het al te laat: 57-66.

Montenegro boekte een tweede zege door met 70-64 van Bulgarije te winnen, maar opnieuw had de grote favoriet hier een verlenging voor nodig. De eerste twee speelronden laten geen grote verschillen zien. De vier ploegen lijken dan ook aan elkaar gewaagd. Zondag gaat Oranje op bezoek bij Montenegro.

Wil Oranje zicht houden op het EK, dan moet er op woensdag 20 augustus in Leiden van de Bulgaren gewonnen worden. Met steun van de befaamde zesde man moet het mogelijk zijn om deze wedstrijd in winst om te zetten. Kom allemaal naar de Vijf Meihal om de internationals die wel voor hun land willen spelen, een steun in de rug te geven. Het duel begint om 20.00 uur. Kaarten in de voorverkoop zijn online te bestellen via http://www.eredivisiebasketballleiden.nl/tickets/koop-online.

Op de foto van Gerrie van der Boom deelt Mohamed Kherrazi een fraaie assist uit aan Thomas Koenis.