Nieuwsbericht

Oranje verrast in Bulgarije

11 augustus 2014

Wat slechts weinigen voor mogelijk hielden, gebeurde vanavond in het Bulgaarse Samokov: het Nederlands basketbalteam versloeg Bulgarije met 53-62. Voor het eerst in de historie versloeg Nederland de Bulgaren in eigen huis. Daarmee doet Oranje goede zaken en lijken de twee thuiswedstrijden in Leiden (20 en 27 augustus) van groot belang te worden.

Arvin Slagter, oud-speler van Zorg en Zekerheid Leiden, forceerde in de slotfase de zege met twee zeer belangrijke driepunters op rij. Terug van een blessure (een verrekte tussenribspier) ging Slagter samen met de captain van Zorg en Zekerheid Leiden, Worthy de Jong (8 punten en 8 rebounds) voorop in de strijd. Slagter groeide met 18 punten uit tot topscorer in de wedstrijd.

Nick Oudendag speelde een uitermate nuttige wedstrijd onder de borden. Oudendag was goed voor 13 punten en 9 rebounds. Ook Ralf de Pagter (6 punten en 6 rebounds) en Roeland Schaftenaar (7 punten en 6 rebounds) stonden hun mannetje in de reboundduels.

Oranje speelde een gecontroleerde wedstrijd, die vanuit de defensie werd opgebouwd. Weliswaar schoten de Bulgaren 10 driepunters raak, maar ze hadden daar wel 32 pogingen voor nodig. Nederland slaagde er door een agressieve defensie in de aanvalspatronen van de Bulgaren regelmatig te verstoren.

Alleen in het begin van de wedstrijd keek Oranje aan tegen een achterstand: 8-4. Toen de combinaties succes begonnen op te leveren, drukte de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren langzaam maar zeker door. Nederland was veel sterker in de rebound (47 om 32) en dwong in de eerste helft de Bulgaren tot aanzienlijk meer balverlies. Bij rust resulteerde dat in een 27-37 voorsprong. Dat gat kon Oranje consolideren tot het vierde kwart, waaraan met 15 punten voorsprong werd begonnen (33-48).

Die marge slonk echter zienderogen, doordat met name de Bulgaarse afstandschutter Avramov (17 punten) enkele keren trefzeker doorkwam. Met een 10-0 tussensprint openden de Bulgaren het vierde kwart. Het was bij 43-48 Roeland Schaftenaar die eindelijk de ban brak. Het eerste schot van Schaftenaar was net te kort, maar geheel in stijl met het eerdere wedstrijdverloop, ging Schaftenaar achter zijn eigen schot aan om uit de aanvallende rebound 43-50 te scoren.

Een hoekje van Ralf de Pagter was zeer welkom om het verschil op de borden te houden, want de Bulgaren zetten met een press de Oranje-aanval zwaar onder druk. Leon Williams en Dexter Hope kregen steun van de ervaren en rustige Slagter om het hoofd koel te houden. De pressie leverde geen onoverkomelijke bezwaren op.

Oranje leek toch te buigen bij 50-52, maar twee aanvallen op rij rondde Slagter uit de hoek trefzeker vanachter de driepuntslijn af voor 50-58. Met name die tweede driepunter was de genadeklap voor de Bulgaren. Slagter kreeg de bal van De Jong ongelukkig aangespeeld (namelijk op enkelhoogte), maar de aanvalsleider van Oranje bedacht zich geen moment en ging vanuit de meest ongunstige houding omhoog voor een spatzuivere driepunter. En demoraliserende driepunter voor de Bulgaren. Op de Bulgaarse tv liep de lucht hoorbaar uit de longen van de commentatoren... De Jong, swingend als altijd, mocht uiteindelijk met een linker lay-up de eindstand op 53-62 in het voordeel van het Nederlands team bepalen.

Doordat Israël pas in de verlenging met 97-100 onderuit ging tegen Montenegro is Oranje nu nota bene de leider in de poule na de eerste wedstrijddag. De zege op Bulgarije, dat voorafgaand aan de wedstrijd statistisch gezien veel betere papieren had dan het Nederlands team, mag met sierletters aan de Oranje-historie worden toegevoegd.

Scores van Nederland: Arvin Slagter 18, Nick Oudendag 13, Worthy de Jong 8, Roeland Schaftenaar 7, Ralf de Pagter 6, Mohamed Kherrazi 6, Thomas Koenis 4, Leon Williams 0, Shane Hammink 0, Kevin Bleeker 0.