Nieuwsbericht

Via Leiden naar EK 2015?

8 augustus 2014

Het Nederlands team opent zondag een serie van zes kwalificatiewedstrijden met als doel het EK van 2015 te halen. Nederland zit ingedeeld in een poule met Bulgarije, Israël en Montenegro. Namens Zorg en Zekerheid Leiden zijn Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi en Jeroen van der List opgenomen in de selectie van Oranje. De manschappen van Toon van Helfteren openen zondag 10 augustus met een uitwedstrijd tegen Bulgarije.

Hoewel maar liefst 42 spelers vooraf waren uitgenodigd, was het nog moeilijk genoeg om een representatief team op de been te krijgen. Maar naarmate de kwalificatiewedstrijden naderden, groeide de selectie in aantal. Tevens werd er een hecht collectief gesmeed dat vooral draait op de verdediging. Net als in Leiden gaat Van Helfteren uit van de gedachte om de tegenstander onder de 70 punten te houden. Dan zijn er altijd kansen om te winnen.

In de voorbereiding versloeg het Nederlands team België, Zwitserland en Tunesië. Afgelopen woensdag speelde Oranje opnieuw tegen België. Nederland speelde vrijwel gelijk op met België, dat in Europa hoger aangeschreven staat dan Nederland. In de slotfase pakten de Belgen in een goed gevulde Maaspoort de winst met 52-58. Arvin Slagter, oud-speler van Zorg en Zekerheid Leiden, werd uit voorzorg aan de kant gehouden.

Na de uitwedstrijd tegen Bulgarije volgt woensdag 13 augustus een thuiswedstrijd tegen Israël. Dit duel wordt in MartiniPlaza in Groningen gespeeld. Vervolgens gaat Oranje op bezoek bij Montenegro.

In het tweede deel van de cyclus speelt het Nederlands team op woensdag 20 augustus en woensdag 27 augustus twee thuiswedstrijden in de Leidse Vijf Meihal. Tegenstanders zijn dan Bulgarije en Montenegro. Beide wedstrijden beginnen om 20.00 uur. Tussendoor speelt Nederland nog een uitwedstrijd tegen Israël. Vanwege de aanhoudende gevechten tussen Israël en Hamas wordt de wedstrijd niet in Israël gespeeld. Cyprus is naar voren geschoven als locatie voor dit duel, maar daarover bestaat nu nog geen zekerheid.

Kaarten voor de beide wedstrijden in Leiden zijn online te koop via http://www.eredivisiebasketballleiden.nl/tickets/koop-online.