Nieuwsbericht

Europees topbasketbal in Vijf Meihal

16 juli 2014

Het Nederlands basketbalteam doet deze zomer opnieuw een gooi naar een startbewijs voor het EK in 2015. Bij twee van de drie kwalificatieduels is de Vijf Meihal plaats van handeling: op 20 augustus wordt er tegen Bulgarije gespeeld, op 27 augustus tegen Montenegro. Kom kijken en help Oranje om voor een daverende verrassing te zorgen!

Op dit moment is Toon van Helfteren nog steeds actief in de Vijf Meihal. Als bondscoach is hij in de weer om van Oranje een hecht team te smeden. Uiteraard met de nadruk op de verdediging, want alleen door knetterhard te verdedigen en de tegenstander onder de zeventig punten te houden, heeft Oranje kans tegen deze ploegen.

Zoals ieder jaar wordt Van Helfteren, geassisteerd door Sam Jones en Peter van Noord, weer geconfronteerd met een flink aantal afzeggingen. Dat was vorig jaar ook het geval. Vlak voor de eerste interland moest Arvin Slagter ook nog eens geblesseerd afhaken. Maar op de prestaties had dat blijkbaar geen negatieve invloed. Eigenlijk had het Nederlands team zich toen al moeten kwalificeren, ware het niet dat er twee wedstrijden met een genaturaliseerde speler te veel was gespeeld. Die twee winstpartijen (tegen Estland en Portugal) werden door de FIBA omgezet in reglementaire nederlagen en daarmee was de rol van Nederland uitgespeeld. Datzelfde Oranje haalde in de Vijf Meihal, gesteund door veel supporters, vervolgens geweldig uit tegen Portugal.

Zorg en Zekerheid Leiden is in de selectie vertegenwoordigd met Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi. Ook de nieuwe Leidse aanwinst Jeroen van der List maakt deel uit van de groep, alleen is de lange schutter nog herstellende van een blessure. Dat Oranje hem goed kan gebruiken, bleek wel tijdens het toernooi om de Trentino Basket Cup in het Italiaanse Trento. Vooral tegen het lange Duitsland had Nederland het zwaar. Daar kwam nog bij dat Thomas Koenis in die pot vanwege een blessure ook niet meedeed.

Maar afgezien van de ruime nederlaag tegen Duitsland (42-73) deed Nederland het in de eerste twee wedstrijden voor dat toernooi boven verwachting. In de openingswedstrijd was Oranje met 56-53 te sterk voor België. Tegen het gastland Italië, een gerenommeerd topland in Europa, keek Nederland na drie kwarten pas tegen een achterstand van zes punten aan. Pas nadat Arvin Slagter tegen een tweede onsportieve fout was opgelopen – en dus naar de kant moest -, wist Italië wat meer afstand te nemen: 74-58.

In Italië speelde Oranje met Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Arvin Slagter, Leon Williams, Kevin Bleeker, Matthias Runs, Craig Osaikhwuwuomwan, Nick Oudendag, Dexter Hope en Ralf de Pagter. Thomas Koenis viel in de eerste wedstrijd tegen België na vier minuten geblesseerd uit. Dimeo van der Horst kwam helemaal niet in actie. Roeland Schaftenaar heeft zich gisteren bij de groep gevoegd. Zoals gezegd is de kans groot Jeroen van der List ook nog in actie gaat komen voor Oranje.

Nederland zal dus zeker vanuit een underdogpositie vertrekken, maar met steun van het publiek kan een vechtmachine, zoals Van Helfteren die als geen ander kan kweken, wel degelijk voor verrassingen zorgen. Tegen de Bulgaren zijn er dan zeker kansen. Bij Montenegro is het vooral van belang wie er in die ploeg spelen. Zo zou Montenegro bijvoorbeeld Nikola Pekovic van de Minnesota Timberwolves of Nikola Vucevic van de Orlando Magic kunnen opstellen. Dan nemen de kansen van Oranje flink af, maar aan de andere kant is het wel weer een uitgelezen mogelijkheid om dit soort toppers in actie te zien.